HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Murat Yılmazer

KARAVANLAR İLE İLGİLİ…

Magazinizmir


İyi tasarım, dünyanın eksik olduğunun farkında olmadığı bir şey üretmek üzere teknoloji, bilimsel bilgi, insan gereksinimi ve güzelliği birleştiren rönesans tavrıdır.
Paola Antonelli


Yaz geldi sanki ve bunun ile birlikte yazlık ve tatil düşünceleri hepimizin kafasında sürekli dönmekte olduğu da bir gerçek, Otel, Motel, Pansiyon mu diye düşünmekte olan bizlerin aslında muhteşem bir alternatifimiz var “ KARAVANLAR “ Evet… Mobilize seyahat kültürünün batının bize armağanı ve kompakt bir versiyonu olması sebebi ile belli bir kesmin olmaz ise olmazıdır.
Kelime anlamına baktığımızda KARAVAN: insanların genellikle tatillerini geçirirken barınak olarak kullandıkları, içinde yataklar, masa, sandalye gibi eşyalar bulunan, bir otomobilin arkasına takılarak çekilen, tekerlekli araç. Olarak tarif edilse de keyfini ve olasılıklarını bilen insanlara özgür olmanın alternatif bir aracıdır diyebiliriz. Kesin bir bilgiye sahip olmasak da 19. yüzyıl sonlarında sirk çalışanların konaklaması için tasarlanan karavanlar, sonraları Avrupa'da yaşayan Çingeneler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Karavan, dış etkenlerden korunaklı bir biçimde içinde uzun süre yaşanabilecek, içi kamp yapmaya uygun araç ve gereçler ile donatılmış römork veya araçlar olarak ifade de edebileceğimiz gibi Çekme karavan ve motokaravan olmak üzere 2 Tip olarak belirtebiliriz, Karavan çeşitleri motokaravan ve çekme karavan olarak ikiye ayrılıyor. Çekme karavanlar sundukları maliyet avantajı ve isteğe göre tasarlanabilir olmaları nedeniyle daha fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor.
Motorlu bir araç tarafından çekilenlere çekme karavan kendi motor gücü ile hareket e Gezme fikri çok uzun süredir olsa da karavan fikri bizim insanımız için de yeni bir fikir aslında. Uçakla gidip otelde kalmak gibi bir yöntem zaten hiçbir zaman tam anlamı ile farklı bakan insanlar için uygun değildir, çok seyahat eden insanlar tercihleri noktasında kısa süreli seyahatlerde de hiçbir zaman yıldızlı oteller olmamakta. Şimdiye kadar yaptığımız seyahatlerde tercihimiz hep küçük oteller- hosteller- airbnb evleri oldu. Hem orada yeni insanlarla tanışmayı sevdik hem yerli insanların normalde yaşadıkları gerçek evlerin içlerini görmek hoşumuza gittiğini fark ettiğimiz an itibariyle karavan olmaz ise olmazı haline geliyor doğal olarak.
Tam bu noktada karavan fikri devreye giriyor. Pahalı uçak biletlerini, kalacak yer masraflarını ve sürekli dışarıdan yemek yemeyi çıkarırsak eğer seyahat etmek pahalı olmuyor ki? Hatta bir dakika, tekrar hesap yapalım, evimiz karavanımız olacak, bu da artık bir ev kirası ve fatura masrafımız olmadığı anlamına geliyor! Yani istediğimiz hayat tarzını yaşıyor, istediğimiz yerleri görüyor, istediğimiz an gözümüze hoş gelen herhangi bir şey ( ister bir gün batımı, ister güzel bir ağaç, ister güzel bir kâffe, aklınıza ne gelirse…) gördüğümüzde durup tadını çıkarıyor olacağız ve aylık tek giderimiz benzin paramız olacak. İstanbul’da yaşadığımız hayattan daha az harcama yaparak hayallerimizi gerçekleştiriyor olacağız! Evet, buraya kadar her şey çok güzel; ama sonuçta daha az da olsa hala harcamalarımız olacaktır. Bunu da kabul edilebilir haline getirmek gayet karavan kullanılacaklar için güzel bir olasılık…
Yeni başlayanlar için püf noktaları:
• Karavan bakımını yaptırın!
• Hızınıza dikkat edin!
• Karavan içinde boşta eşya bırakmayın!
• Kırılacak eşyaları yan yana koymayın!
• Dolapları kilitleyin!
• Sağ şeritten gitmelisiniz!
• Yanlış yollara girmeyin, geri dönmek zor olabilir!
•    Güvenliği mutlaka düşünün. Karavanınızı sakın tehlikeli olacağını düşündüğünüz bölgelere park ederek geceyi orada geçirmeyin.
•    Etrafınıza zarar vermeyin! Mangal yakarken dikkatli olmalı ya da park ederken kocaman bir araç kullandığınızı unutmamalısınız.
•    Sıvıları açıkta hatta çantalarda bırakmayın. Özel saklama kutularında saklayabilirsiniz.
•    Çöplerinizi poşetlerde bile biriktirmeyin çünkü böcekler onları sabırsızlıkla bekler.
•    Tuvalet atıklarınızı boşaltırken çevreye zarar vermemeye özen göstererek titiz olmalısınız. Yedek bir kutu bulundurmak yararınıza olabilir.

1. Klasik Çekme Karavan (The conventional caravan)
Karavanların çoğu tek aks üzerinde 3 ila 6,5 metre uzunluğundadır. İç düzenine bağlı olarak iki – altı kişi arasında kapasiteye sahiptir. Genellikle, klozet, lavabo ve duşun bulunduğu bir tuvaletle beraber lavabo, ocak ve tezgâhın bir arada bulunduğu mutfağa sahiplerdir.
Geleneksek römork karavanın bir çeşidi de ikiz akslı karavan (The twin axle caravan). Daha büyük ve ağır karavanlar ikiz aksla donatılmış olabilir. Bu onlara daha sabit bir yol tutuşu ve kolay çekiş sağlarken manevra kabiliyetlerini de azaltır.
2. Küçük Gözyaşı Römorkları (Tiny teardrop trailers)
Bu küçük, tarz römorklar daha küçük araçlar tarafından çekişe uygundur. Normal arabalar, spor arabalar hatta atvler tarafından bile kolaylıkla çekilebilirler. İçi iki kişinin rahatça yatabileceği bir yatak büyüklüğünde. Tuvaleti yok. Arka bagaj kapağıın altında minik bir mutfak var, dışarıdan ulaşılıyor. Ufak bir buzdolabı, lavabo ve 2 raflık dolaptan oluşuyor. 750 kilonun altında olduğu için ayrıca karavana ruhsat çıkarmak gerekmiyor
3. The Stylish T@B
bu tasarımı ilk yaratan firmanın ismi olan T@B ile anılıyor. Bu karavanlar klasik çekme karavan ile gözyaşının bir kırması. Gözyaşından ebat olarak daha büyük ama içinde klasik karavanda olan herşey var: Tuvalet, duş, daha sonra katlanıp yatak olan bir oturma alanı. Mutfak yine karavanın bagaj kapağının altında ve dışarıdan açılıyor.  Daha fazla penceresi mevcut.
4. Tavanı Yükselen Karavanlar (Pop top caravans)
Bir zamanlar olduğundan daha az popular olmakla beraber, bu tarz karavanlar size ayakta duruşlarda kafa payı bırakmak için yükselebilen akordiyon bir tavana sahipler. Aracın küçük olması karavanı çeken aracın daha az benzin yakmasına yarar. Normal bir ev garajına sığarlar. Bu tip akordiyon tavanlı karavan seri üretimden kalksa da üretici ile konuşup yaptırabilirsiniz. Tabi ki ısı ve ses izolasyonunda performans kaybına sebep olacaktır.
5. Mini Karavanlar (Tiny GRP caravans) 
Genellikle fiberglas olarak bilinen bu karavanlar küçük ve ucuzdur. Tek parçadan oluşan plastik gövde üzerine cam takviyeli yapısı hem ufak ve hafif, hem uzun ömürlü bir tasarım. İçini yatak olarak tasarlatabilirsiniz ama uzadı uzadıya yatmak için çok ufakları. Ya da sadece içine tuvalet ve mutfak düzeneği koydurabiliyorsunuz.
6. Katlanan Karavanlar (Folding Caravans)
Katlanan karavanların araçlar tarafından çekilişi kolaydır ve hafif gövdeli oldukları için yakıttan tasarruf sağlar Aynı zamanda garajai otoparka sığdırması kolaydır. Fakat her seferinde tekrar kurulmaları gerektiği için geleneksel karavanlara göre zaman kaybettirici olabilir. Seyir halindeyken kapalı pozisyonda olması gerekir. Avantajlarının mı dezavantajlarının mı ağır bastığına sizin kararınıza kalmış. Bu karavanın da seri üretimi yok, ama sipariş üzerine yapılıyor.
7. Amerikan Airstream (The American Airstream)
Meşhur metal cepheleriyle Amerikan filmlerinin gözdesi bu stil sahibi karavanlar ülkemizde üretilmiyor. Daha çok Amerikan rüyası olarak televizyondan izlemelik.
8. Beş Tekerlekliler (Fifth wheelers)
Normal bir caravan yüksekliğinden daha yüksek olan bu karavanlar sadece kamyonet tarzı araçlarla çekilebilir. Geniş yaşam alanına hatta açılır-kapanır bölmelere sahiptirler. Emin olmamakla birlikte sanıyoruz ki Tako’nun bu ebatta çekme karavan üretimi var.
9. Ticari Çekme Karavanlar
Römork karavanlar sık sık stand, şantiye ofisi ya da yük taşıyıcı olarak kullanıyorlar.  Bu durumlarda çekme karavanlar da kullanım amacına göre modifiye ediliyor ya da ihtiyaca göre baştan tasarlanıyor. Mesela tadım aracı,  cafe ya da yemek karavanı olarak kullanılacaksa büfe tarzında pencereler açılıyor, ya da nakliye için kullanılacaksa kapı ölçüsü daha büyük, ve penceresiz olacak şekilde ihtiyaca göre şekillendiriliyor.

Karavanla seyahat etmek için önce detaylı bir plan yapmalı ve nereye, kaç kişi gideceğinize, nasıl bir rota izleyeceğinize karar vermelisiniz. Yolculuğunuzu planladıktan sonra ilk yapacağınız iş ise karavanınızı seçmek olacak. Eğer seyahatinizi az kişiyle gerçekleştirecekseniz 10 m2’lik küçük karavanlar ideal olacaktır. Bütçenize ve konforunuza uygun karavana sahip olmak için tek seçeneğiniz satın alma değil. Günümüzde birçok şirketin uygun fiyatlarla karavan kiraladığını da unutmamakta fayda var. Karavanla yolculuk etmenin en keyifli yanlarından biri özgürlüktür ancak siz yine de yola çıkmadan önce rotanızı belirleyin. Yol üzerindeki durak noktalarını seçin, yol durumunu ve mevsimi kontrol edin. Yolda herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin uygun bir rota çizmeli ve özellikle karavan kamplarında konaklamaya dikkat etmelisiniz. Karavan kampları, karavan kültürünü yakından tanımanızı sağlayacak ve yeni dostlar edinmenize de yardımcı olacaktır. 
Karavanınızda ihtiyaç duyacağınız her şeyi yola çıkmadan önce tedarik etmenizde büyük fayda var. Kaç kişi olduğunuza göre yiyecek, içecek, konaklama ihtiyaçlarını belirleyin ve yanınıza alın. Aracınız her an acil bir durumla karşılaşabilir ya da sizin üstesinden gelemeyeceğiniz bakımlara ihtiyaç duyabilir. Bunun için de hazırlıklı olmalısınız. Eğer seyahate çocuğunuzla birlikte çıkacaksanız onlar için de ayrıca bir hazırlık yapmanız gerekebilir. Eksiksiz bir ekipman listesi hazırlamanız yolculuğunuz boyunca rahat etmenizdeki en önemli adım. Kısa bir liste ile başlamak gerekirse; uzatma kablosu, fener, alet edevat çantası ve temizlik malzemeleri mutlaka yanınızda olmalı. 
Karavan yolcuğunuz boyunca elektrik ve su, her zaman öncelikli ihtiyacınız olacak. Bunun için karavanınızda gerekli depolamayı yapacak teçhizata ve gerektiği zaman tedarik edebileceğiniz malzemelere sahip olun. Özellikle elektriğiniz olmadığında hemen hemen hiçbir şeyi çalıştıramayacağınızı unutmayın. 
Küçük bir ekip ya da büyük bir grupla yolculuk yapın fark etmez, güvenlik her şeyden önce gelir. Yolculuğunuz boyunca ıssız yollara girebilir ya da gece yalnız başınıza konaklamak zorunda kalabilirsiniz. Bunun için her türlü ihtimale karşı olabildiğince hazırlıklı olmalısınız. Tüm kontrollerinizi sağlamadan yola çıkmamalı, olası kazalara önlem olarak ise ilk yardım çantanızı yanınızda mutlaka bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra gideceğiniz güzergâhlardaki hastanelerin listesini çıkarmayı ihmal etmeyin. 

İşte karavan dünyasının kısmi olsa da bir kısmını sizler ile paylaşmaya çalıştım. Siz değerli okurlarımızın hiçbir şeyi ötelememesinin,hayatınızı özgür ve yenilenerek sürdürebilmenizin aslında bir yolu da yeni yerler görmek, yeni insan ve kültüler ile tanışmak olduğunu artık daha net bir şekilde anlamamız ve algılamamız gerekliliğidir.

Tasarım ile kalın…


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN