HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Burcu Kıvrak

Atatürk ve Spor

Magazinizmir

“Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklı olanını severim” bu sözü tekrar ederek benliğimize kazıyarak büyüdük. Akıl başa gelince ne demek istediğini daha bir kavrıyor insan. Zamanında öğretmenlerimin bana söylediği bu sözü şimdilerde öğrencilerime ben söylüyorum. Söylemekle kalmayıp; okullarda ve antrenman ortamlarında fiziksel yetenek ile birlikte zekayı devreye sokmanın bir sporda ne denli önemli olduğunu, spor ve ahlak vurgusunu yaparak adil bir şekilde müsabık olmanın ne denli önemli olduğunu anlatıyoruz. Ne mutlu ki bizlere bu değerlere sahip çıkıyoruz çıkmaya da devam edeceğiz.

 

Mustafa Kemal Atatürk, spora önem veren bir devlet lideriydi. Atatürk, dünyada beden eğitimini ülkesinde mecburi kılan ilk devlet adamıdır. Atatürk'ün "Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur." sözü de spora verdiği önemi anlatır.

Atatürk’ün spora olan ilgisi kaynaklara göre;

Atatürk çocukluk hayatı boyunca hareketli kişiliği ile tanınıyordu. Eğitim gördüğü Selanik Askeri Rüşdiyesi’nde Cimnastik Öğretmeni olan Teğmen Habib Bey’in teşvikiyle spora başlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğinde çevresindeki yerel müsabakaları yakından ve disiplinli şekilde takip ettiği biliniyor. Güreşe fazlasıyla meraklı olan Atatürk’ün, cirit ve at yarışlarını da sıklıkla izlediği hatıralarda yer alıyor. Manastır Askeri İdadisi’ndeki eğitimi süreci boyunca cimnastik dersleri alan Mustafa Kemal’in, İstanbul’daki Harp Okulu ve Harp Akademisi’nde de Ta’lim ve Tatbikat derslerinde başarılı olduğu arşiv kayıtlarında dikkati çekmektedir. Eğitim hayatı ve askerlik mesleği gereği beden eğitimine, biniciliğe, atıcılığa yeteneği oldukça ilerleyerek gelişiyor.  Manastır’da yaşarken bilardo sporu ile tanışan Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında da sık sık bilardo oynadığı bilinmektedir. Bilardo arkadaşları arasında İsmet İnönü, Tevfik Rüştü Aras, Salih Bozok ve Nuri Conker’in adından söz edilmektedir. Yaptığı uzun yürüyüşleri alışkanlık haline getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün, yaz aylarında Florya’da yüzdüğü, kürek antrenmanları yaptığı fotoğraflarla belgeleniyor. Hatta hastalığının kötüleştiği zamanlarda bile beklenenden çok daha zinde ve dinç olmasının nedenin spora olan düşkünlüğünden kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği sporlar arasında yürüyüş, binicilik, cirit, bilardo, okçuluk, güreş, yüzme, yelken, kürek sayılabiliyor. Kimilerini seyirci olarak takip eden Mustafa Kemal Atatürk, yüzme, düzenli yürüyüş, kürek, bilardo ve binicilik sporlarını aktif olarak yaptığı ifade ediliyor. Çok yönlü bir devlet adamı olan Atatürk, spor ve sporcu bilinci konusunda bir milletin aydınlanmasının öncüsü kabul ediliyor.

Son olarak sözlerimi bitirirken; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sporun her dalı ile uğraşılması ve başarılı olunmasını Türk milletine tavsiye etmiştir. Atatürk, genç kuşağın bilimin ışığında ruhen, ahlâken, zihnen ve bedenen çok iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmış, spor faaliyetlerine ve sporculara büyük önem vermiş bir liderdi.

Bir gün değil; her gün saygı, minnet ve sonsuz şükranla


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN