HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Hakan Balım

BEBEK BAKIMININ İNCELİKLERİ

Magazinizmir

Anne ve babaların bebek bakımı konusunda bilmesi gerekenler…

Bebeklerde ağız, göz, burun ve kulak temizliği çok önemlidir. Bu işlemi nasıl yapmanız gerektiğini ya da asla yapmamınız gerekenleri iyi bilmeniz gerekir. İhtiyacınız olan bilgiler şöyle;

AĞIZ
Anne sütü ile beslenen, dil ve ağız mukozası normal görünümde olan bebekte ağız bakımına gerek yoktur. Ancak bebekler pamukçuk açısından gözlenmelidir. Bebekler sütle beslendikleri için dil üstleri beyazlaşabilir. Bebek mamasıyla besleniyorsa, mama kalıntıları dil üstü ve ağız içinde kalıyorsa ağız temizliği yapılabilir. Ağız temizliği steril ya da karbonatlı suyla günde bir kez yapılmalıdır. Öncelikle ağız temizliğini yapacak kişi uygun şekilde elini yıkamalıdır. Steril gazlı bez işaret parmağına sarılır ve karbonatlı su ile ıslatılır. (Kaynatılmış, ılımış bir çay bardağı suya bir çay kaşığı karbonat atılıp eritilir) Bebeğin çenesi aşağı doğru çekilerek ağzı açılır; dil üstü, yanak içleri, damak ve diş etleri yumuşakça dairesel hareketlerle ve arkadan öne doğru çekilerek silinip temizlenir. Ağza sokulan gazlı bez, tekrar karbonatlı suya batırılmamalı ve atılmalıdır. Bu işlem gerekirse 2-3 kez tekranlanmalıdır.
 

GÖZ
Bebekler doğduğunda göz kapakları hafif şiş olabilir. Birkaç gün içinde bu şişlikler kaybolur. Bebeğin gözlerinde doğuma bağlı olarak çapaklanma yok ise gözlere özel bir bakım gerekmez. Doğum olayına bağlı olarak bebeğin gözlerinin beyaz kısmında kanamalar olabilir. Bunlar ek tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden 10-15 gün içinde geçer. Çapaklanma durumunda ise gözlerin temizlenmesi gerekir. Gözlerin temizliği için önceden kaynatılmış ılık suya steril gazlı bez ya da küçük pamuk tamponları batırılır. Suyun fazlası sıkılarak atılır ve bebeğin gözleri dikkatlice içeriden dışarıya doğru geriye dönüş olmadan silinerek temizlenir. Her göz için ayrı bir steril gazlı bez ya da küçük pamuk tampon kullanılmalıdır. Göz temizliği çapaklanma durumuna göre 1-3 kez yapılabilir. Yeni doğan bebeklerin bir kısmında gözlerde sulanma ve çapaklanma sık olur ve uzun sürer. Bunun nedeni gözyaşı kanalının darlığıdır. Bu durumda hekime danışılmalıdır. 

BURUN
Bebeklerde burun temizliği, burun içi tıkalı olduğunda ya da çok kuru ortamlarda burnu nemlendirmek için yapılır. Bunun için serum fizyolojik burun damlası kullanılır. Burun çok tıkalı değilse baş hafif geriye yatırılır; her iki burun deliğine birer damla damlatılır. Bebeğin ağzı kapatılarak burnundan nefes alması sağlanır. Uygulama sonrasında bebek hapşırabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığı, genizlerde birikmeye ve hırıltıya neden olur. Hırıltı sesi bebeğin hasta olmasından değil, burun temizliğinin doğru yapılamamasından kaynaklanabilir. Burun çok tıkalı ise buruna 3-5 damla serum fizyolojik damlatılır. Burun sekresyonları yumuşatılır ve burun aspiratörü ile burun aspire edilir. Buruna hiçbir zaman pamuklu çubuk sokulmaz. İçinde nefes almayı engelleyen kalıntı varsa ve bu kalıntı burun Aspiratörü ile çıkmamış ise üçgen şeklinde katlanmış gazlı bez ile bu kalıntı hafifçe alınmalıdır.

KULAK
Bebeklerin kulakları çok hassastır. Bu nedenle kulağın iç kısmı, dibine kadar temizlenmeye çalışılmamalıdır. Kulak içlerini temizlemek için kulaklara hiçbir şey sokulmamalıdır. Kulak kiri kolayca görülen bölgede ise kir, üçgen şeklinde katlanmış steril gazlı bez ile alınarak temizlenir. Kulaklar, kaynatılmış ılık su ve steril gazlı bez ya da küçük pamuk ile temizlenebilir. Kulak kepçesi ve arkasının görünebildiği kadarı silinmelidir. Temizleme sonrası kulak ve arkaları iyice kurulanmalıdır.
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN