HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Hakan Balım

BEBEKLERDE İŞTAHSIZLIK

Magazinizmir

İştah yemek yeme isteğidir. Bebeğin aç olduğu anda kendine sunulan besinleri yemek için büyük bir istek duymasıdır. Yemek yeme isteğinin azalması veya kaybolması İse iştahsızlık olarak adlandırılır. İştahsızlık, bebeğim yeterli büyüme ve gelişmesi için alması gereken temel gıdaları değişik sebeplerden dolayı az alması ve/veya reddetmesidir.

İştahsızlık neden önemlidir?
Büyüyen bir organizmada iştahsızlık  çok önemlidir. Yemek yeme isteksizliği nedeniyle, bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesi bozulur.Yeterli ve dengeli beslenmeme sonucu;yeterli kalori ,protein ,vitamin ve mineral alınmaması nedeniyle bebekte ortaya çıkan ilk sorun,yetersiz kilo alımıdır.İştahsızlık uzun sürer ise yetersiz kilo alımı yanında boy artışı ve bebeğin büyümesi de azalır.İştahsızlık eğer daha da ağır ve uzun süreli olur ise,bebeğin-çocuğun kilo almasına engel olduğu gibi, kilo kaybetmesine de yol açabilir. Kalori, protein ,vitamin  ve mineralin uzun süreli alınmaması bunların eksikliğine ve /veya bazı hastalıklara yol açar.Bu durumda iştahsızlık daha da önem kazanır. Ayrıca bebeklik döneminde görülen ciddi İştahsızlık problemleri çözülmediği takdirde ,çocukluk ve adölesan dönemlerinde bile iştahsızlığın devam edebildiği gözlemlenmiştir.

İştahsızlığın tanısı nasıl konmalıdır?
İştahsızlık tanısı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının incelemesiyle konmalıdır.Her az yiyen çocuk iştahsız değildir.Genellikle aileler,bebeklerin,kendi isteklerine uygun şekilde beslenmeyesiniz ,bazen yokken zorla yedirilmeye çalışıldığında yemeyi reddetmesini,bebeğin sevmediği veya kendisine rahatsızlık veren gıdaları yeteri kadar almak istememesini ve bazı yanlış beslenme alışkanlıklarını iştahsızlık olarak tanımlamaktadırlar.Bu nedenle iştahsızlığın gerçek olup olmadığı doktor tarafından saptanmalıdır.

Çok detaylı bir anamnez(hasta yakınması ve hikayesi) ve hasta muayenesi şarttır. Bebeğin kim tarafından, nasıl, ne kadar, ne sıklıkta beslendiği, bebeğe neler verildiği, altta yatan bir hastalığın olup olmadığı ve aile ortamı sorgulanmalıdır. Çocuğun büyüme çizelgesi ve son üç günlük beslenme listesi değerlendirilmelidir.Mümkünse bebeğin beslenmesi gözlemlenmelidir. Muayeneyle hastalık bulguları ve malnütrisyon (kötü beslenme bulguları) durumu araştırılmalıdır.

İştahsızlığın nedenleri nelerdir?
İştahsızlığın bir çok nedeni vardır .Genel olarak 3 ana neden söz konusudur: organik nedenler, psikolojik nedenler ve beslenme hataları.

Organik nedenli iştahsızlık, bebekteki  bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik enfeksiyonlar, santral sinir sistemi (beyin ile ilgili) kronik hastalıkları; vitamin ve mineral eksiklikleri; bazı hormonal hastalıklar; sindirim sistemi hastalıkları (Reflü,gastrit, kolit, kabızlık, çölyak hastalığı, malbasorpsiyon, kronik ishal, kronik kabızlık, parazitlergibi); anemi(kansızlık); böbrek, idrar yolları, karaciğer ve kalp gibi organların kronik hastalıkları; kanserler ve metabolik hastalıklar gibi durumlarda iştahsızlık yakınması olabilmektedir.Bu iştahsızlık durumunda bebek ve çocukta yeterli kilo alamama  ve zemindeki hastalıkların bulguları vardır.

Herhangi bir hastalık ve fiziksel problem olmadan meydana çıkan iştahsızlık ise psikolojik kökenli veya çocuğun beslenmesindeki  uygulama hatalarından dolayı ortaya çıkan iştahsızlıktır.
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN