HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 9 Aralık 2015

Göz Damlalarının Yanlış Kullanımı Körlüğe Götürebilir

Magazinizmir
Özel Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Özgür Yağız, göz damlalarının yanlış kullanım nedeniyle hastalarda körlüğe kadar giden sorunların oluşabileceğine dikkat çekti.

Göz hastalıklarının hemen hemen hepsinde göz damlalarının kullanıldığını belirten Dr. Yağız, enfeksiyonlarda, göz tansiyonunda, göz romatizmasında, lens ve gözlük kullanan hastalarda göz damla tedavisinin uygulandığını söyledi. Hastaların göz tansiyonuna uygulanan tedavilere rağmen, normal seviyelere düşürülemediğine dikkat çeken Dr. Yağız, "Göz damlası kullanan hastaların bazıları damlatma işlemini yanlış uyguluyor.

Gözüne damlayı damlatıp hemen başını kaldırıyor. Bu sırada damlanın tümü göze etki etmiyor. Kafayı geriye atıp damlayı damlattıktan sonra, göz yaşı kanallarının olduğu bölgeye parmaklarımızla basarak iki dakika bu şekilde beklemek gerekiyor. Bu şekilde damlatma yapıldığında, göz damlası tam olarak tedavi sağlayacaktır. Günde üç damla verdiğimiz göz tansiyonu hastalarından bazıları damlayı uygun damlatmadığı için, tansiyonları yüksek seyredip ameliyata (lazer) kadar gidebiliyorlar" diye konuştu.

Damla Tansiyonu Düzenliyor

"Göz tansiyonu hastalarının damlayı aldığı sürece tansiyonu çıkmayacağını" vurgulayan Dr. Yağız, "Göz damlası hastalığı tedavi etmiyor sadece tansiyonu düzenliyor. Göz tansiyonu için ‘gözün sessiz katili’ denir. Göz tansiyonu sürekli yüksek seyrederse hastayı kör eder" dedi. Gözde yaklaşık 1 milyon 200 bin hücre olduğunu ve göz tansiyonunun her gün bu hücrelerin 15 - 20’sini öldürdüğüne dikkat çeken Yağız sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasta, sinirlerin yüzde 90’ı bozulduğunda bunun farkına varır. Göz muayenesinde hastanın göz tansiyonun çok yükseldiği belirlenebilir. Aksi takdirde bu rahatsızlığın, hastaların fark edebileceği çok belirgin bir belirtisi yoktur" dedi.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN