HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

RÖPORTAJLAR -- 11 Kasım 2023

Dünya döndükçe nice asırlara...

Magazinizmir
Dünya döndükçe nice asırlara . 100.yıl ve Cumhuriyet ..

İlelebet parla hilal ve yıldızım 

Kutlamalar ve coşkumuz

29.Ekim de ne yapmayı düşünüyorsun sorusunun olduğu arkadaş ortamında o gün evde olacağımı söylediğimde şaşırdılar , peki tören ve kutlamalar veya fener alayları meydanda çoşku ile kutlamaya gelmelisin gibi 29.Ekim günü 

teklifleri peşi sıra geliyordu .

Kutlama neydi ? Veya coşku ?

Heyecan ın sesi var mıydı ? Öyle bir ses varsa yad etmek için seslerin ayarının yükseltilmesi mi gerekiyordu?

Bunları düşünürken dışarıdan kendime baktım ve bir an sevimsiz olduğumu gördüm...

Ya peki içeriden bakıldığında nasılım ? Sessizliğin en güzel kutlama olduğunu...

Sessizliğin harekete geçmenin mayası olduğunu

Sessizliği Cumhuriyet ile kendi arandaki kutlamanın tanığı olarak gördüm .

Cumhuriyet sence nedir ? Cumhuriyet sen ne isen o dur ..

Senin var olduğun vatanın ve bayrağınla kurduğun eşsiz bir bağdır

O bağın en güzel meyvesi eylemdir Harekete geçmektir Cumhuriyet .

Harekete geçmek yüksek ses gerektirmez o sessizdir çünkü kararlıdır yolu yönü bellidir Cumhuriyet de birliği yaşarsın , o birlik ısıtır seni , güven verir , hissedersin gücünü ..

O gücün etkisi Kelebek etkisi gibi yayılır etrafa , tıpkı Mustafa Kemal Atatürk ün etkisi gibidir .Türkiye için Kelebek etkisi ismi dahi bugün değişmeli Mustafa Kemal etkisi olmalı ..

Öncesi ve sonrası ile Mustafa Kemal etkisi sarsın etrafımızı bunu dahi dilemek Cumhuriyeti en anlamlı kutlama şekildir gönlümde .

Kutlu olsun Cumhuriyet

İçimizi laiklik ve temel değerler sarsın .

Özgürlüğün bağırmak olmadığını asaletin bir parçası olduğunu hatırladığımız bir Cumhuriyet dönemi olsun Mustafa Kemal , Bayrak , Vatan , Cumhuriyet apolitiktir.

Bunu ayırdığımız bir Cumhuriyet diliyorum .

Ayrılıklara farklılıklara dostane yaklaşımla el uzatan Cumhuriyet dönemi diliyorum . Sesimizin eylemle yükseldiği bir Cumhuriyet

Kitapların sesi kadar çıksın sesimiz

- İlber Ortaylı &Şermin Yaşar 

"Cumhuriyetin İlk Sabahı "

Dünyaya gözlerimi bir savaşın ortasında açtım. Savaşın ortasının tam olarak neresi olduğunu bilmiyordum ama annem hep "Savaşın ortasında doğurdum ben seni," derdi.

Tarih 23 Nisan 1920. Büyük Millet Meclisi binasının önünde adım atacak yer yok. Kalabalığın gerisinde bir tezgah göze çarpıyor. Önünde bir çocuk, kim bilir belki bir seyyar satıcı. Annesi var mı, babası sağ mı? Vatan yorgun, halk yoksul, umutlar yitip gitmişken bir çocuk nasıl yaşar hayatı?

~Nilay Dalyan

Büyük Annemin Arkadaşları Cumhuriyet Kadınları

Ülkü'nün çok önemli bir proje ödevi var: Cumhuriyet Kadınları'nın yaşam öykülerini araştırmak. Şansına büyükannesi bu kadınların pek çoğunu çok yakından tanıyor, hatta birkaçıyla arkadaş bile! Hepsi de birbirinden hırslı, güçlü, çalışkan ve

inatçı on iki kadın. Onca zorluğa göğüs germiş, pes etmemiş, yaşamlarıyla öncü ve ilham olmuş.

~Dr.Selim Erdoğan

Çocuklar Soruyor Tarih Dede Anlatıyor

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle İş Bankası Kültür Yayınları ve Darüşşafaka işbirliğinde "Çocuklar Soruyor Tarih Dede Anlatıyor" başlığıyla özel bir kitap hazırlandı.

Kitapta Darüşşafakalı ortaokul öğrencilerinin Cumhuriyet, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili soruları harp coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan yanıtladı .

~İlber Ortaylı &İsmail Küçükkaya Cumhuriyet 'in İlk Yüzyılı

Türklerin son iki asrı bütün Doğu dünyasında ve Balkanlar'da dikkatle gözden geçirilmesi gereken büyük bir tarihi yolculuktur. Bu nedenle de Dünya Tarihi'nin önemli bir parçasıdır ve dikkatle üzerinde durulmalıdır."

İlber Ortaylı

"Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı'na yeni devletimizin yapı taşlarının döşendiği Osmanlı İmparatorluğu'nun modernleşme döneminden başladık.

Atatürk ve silah arkadaşlarının yetiştiği ii. Abdülhamid'in modernlik arayışı içinde geçen yıllarını, ama aynı zamanda istibdad günlerini ve buna karşı isyan edip hürriyet arayan genç Osmanlı subaylarının maceraları hayatları.

Milli Mücadele dönemini, özgürlük havasının egemen olduğu Cumhuriyet'in ilk iki yılını ve tek partili zorlu zamanları, ardından gelen çok partili siyasal yaşamın başladığı 1950'li yılları.

1913 Babıali Baskını'yla başlayan darbeler tarihini.

Yeni devletin ilk gününden itibaren çözmeye çalıştığı kadim problemleri; Kürt Sorunu'nu, "irtica" meselesini ve eğitim konusunu.

İslamcılıktan milliyetçiliğe, merkez sağdan sosyal demokrasiye bütün siyasal akımları.

1876'dan 1924'e ve 1982'ye anayasa metinlerimizi. Bizleri 2023'e taşıyacak yeni anayasa özlemimizi.

Asırlık dış politikamız, ikili ilişkilerimiz, uluslararası kuruluşlardaki temsiliyetimiz, Kıbrıs Barış Harekatı, AB macerası ve Ortadoğu politikalarımızı.

Şehirleşme, üniversiteleşme, gecekondulaşma, ekonomik büyüme, yolsuzluklar, gündelik yaşamdaki nitelik ve kalite kaybı gibi en güçlü sosyolojik dinamik ve gelişmeleri.

Satırların gücü Cumhuriyet'i ilelebet yaşatacak güçler arasındadır


Berna Alakustekin

FACEBOOK İLE BAĞLAN