HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 4 Ağustos 2015

Dr. Mehmet Öz'den Metabolizma Hızlandırıcı 7 Öneri

Magazinizmir
Kilo verebilmek için metabolizmanızı hızlandırmanız gerekiyor. Dr. Mehmet Öz’ün metabolizma hızlandırıcı 7 etkili tüyosunu sizlere sunuyoruz.

Metabolizma Hızınızı Ölçün

Başlangıç olarak metabolik hızınız yaş, boy, kilo ve aktivite seviyenize göre hesaplamanız gerekiyor. Bu bilgi, kilo almaya başlamadan önce vücudunuzun kaç kalori tüketebildiğini belirlemeye yardım eder. Daha sonra metabolizmanızı hızlandırmak ve kilo vermek için gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

 

Günlük Kalori Miktarını Azaltın

Agresif bir diyete girdiğinizde ve büyük yasaklarla günlük kalori alımını kestiğinizde, vücudunuz panikler ve açlık moduna girer. Bu da metabolizmayı yavaşlatır. Etkili bir diyet yapmanın en iyi yolu, normalde tükettiğinizden 100 kalori kadar azaltmak.
Akşam yemeğinden sonra yiyeceğiniz bir miktar donsurmayla metabolizmanızı hızlandırabileceğinizi biliyor musunuz? Normalde bir kap dondurma yiyorsanız, bu defa 3 yemek kaşığı kadar daha az koyun kaba; bu da 100 kaloriye denk gelecektir. Süt ürünlerinden tüketmek, yağ hücrelerini yağları yakmak için uyaran kalsiyumdan almanızı sağlar.

Protein Tüketin

Daha hızlı bir metabolizma istiyorsanız, proteini göz ardı etmeyin. Çünkü vücudunuz proteinleri sindirmek için karbonhidratları sindirmek için olandan iki kat daha fazla kalori yakar. Haftada iki kez balık içeren bir yemek olmak üzere beslenme planınıza daha fazla pritein ekleyin. Vücutta yağ yakan enzimleri artıran omega 3 yağ asitlerini içeren somon türü balıkları daha fazla tercih edebilirsiniz.

3 Saatte Bir Yiyin

Ne kadar sık yerseniz metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Ancak düzenli yemeye, yani günde üç öğün ve iki ara öğün şeklinde beslenmeye dikkat etmelisiniz. Uyandıktan sonraki bir saat içinde bir şeyler yemek, vücudunuzu aşırı acıkmanın etkilerinden korur, unutmayın. Vücudunuzu dinç tutun ve bu beslenme takvimini uygulayın:

Saat 6‐8: Kahvaltı
Saat 10: Ara öğün
Saat 12‐14: Öğle yemeği
Saat 15‐17: Ara öğün
Saat: 17‐19: Akşam yemeği
Saat 20'den sonra bir şey yemeyin

Ara öğünleri atlamayın. Araştırmalara göre, günde üç kez 250 kalori kadar ara öğün tüketenler, ana öğünlerde daha az yiyorlar ve daha yüksek metabolizma hızına sahipler.

3 Buzlu İçeceği İçin; Buzlu Kahve, Yeşil Çay, Su

Kahve ve yeşil çay, kafein içerdiğinden, doğal metabolizma hızlandırıcı niteliğinde. İçlerine buz kattığınızda bu özelliklerini daha da artırırsınız. Buzlu içecekler vücudunuzu, kendisini ısıtma konusunda harekete geçireceğinden daha fazla enerji harcarsınız.

Çinko Alın

Çinko, doyduğunuzda vücudunuza sinyal veren ve dolayısıyla aç değilken daha fazla yemenizi engelleyen leptin seviyesini yükseltir, açlığı da azaltır. 15 mg'lık paket olarak ya da genelde 12 mg kadar çinko içeren mutivitaminden alarak bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Kısa Süreli Egzersiz Yapın

Kısa süreli egzersizler yapmak, aniden oluşan kalori ihtiyacı sonrasında bunları hızla yakmak için kaslarınızı uyandırır. Kısa bir süre dans etmek ya da tırmanır şekilde yürümek gibi kısa süreli ama kuvvetli egzersizler, metabolizmanızı hızlandırır.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN