Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğinin de ele alındığı, yuvarlak masa anlayışıyla düzenlenen iftarda, spor, turizm, eğitim, engelsiz yaşam alanlarında çalışan STK yetkilileri, teknopark yöneticileri, üniversite öğretim üyeleri ve İzmir Valiliği temsilcileri hazır bulunurken, Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Bedriye Tunçsiper de yemeğe katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, ESİAD olarak Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci ile ilgili toplumumuzda farkındalık yaratılması konusunda çalıştıklarını belirterek, bu anlayışla, 1996 yılından beri, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği halinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
İzmir’de Avrupa Birliği konusunda önemli bir referans noktası olan Bilgi Merkezi’nin 23 yılda çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiğini söyleyen Sivri, "9 Mayıs 1950 yılında Avrupa Birliği’nin yapı taşı olan Schuman Bildirisi ile Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun açıklandığı tarihi Avrupa Günü olarak kutluyoruz. Avrupa Günü’nde Avrupa Birliği vizyonunu ve Birliğin demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve ifade özgürlüğü gibi değerleri tüm AB üye devletlerinde ve aday ülkelerde ülkelerde kutlanıyor. Biz de her yıl İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi olarak Avrupa Günü’nü seminer, panel, sinema gösterimi, konser gibi çeşitli etkinliklerle kutluyoruz" dedi.
STK’lar Yuvarlak Masada
Bu sene Avrupa Günü’nün, mübarek Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle çeşitli STK’larla iftarda bir araya gelmek istediklerini söyleyen Sivri, "Bu yemek vesilesi ile yuvarlak masa anlayışıyla farklı sektörlerde ve alanlarda çalışmalar yürüten STK’ların temsilcilerini bir araya getirdik. Ortak projeler yürütmek, işbirliğini arttırmak için bir araya geldik. Önümüzdeki süreçte bu masa etrafındaki STK’ların beraber birçok projeyi hayata geçireceğine inanıyorum" diye konuştu.
Avrupa Birliği Sürecine Vurgu
Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin Türkiye açısından önemini bu vesile ile hatırlatmakta fayda gördüklerini söyleyen Sivri, "Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, hem küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye hedefi hem de ortak ve evrensel değerlerimiz yönünde Türkiye’nin sosyal refahına katkısı açısından büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda tam üyelik hedefiyle AB müzakere sürecine devam edilmelidir. Bunun ilk adımı olarak, ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucunda güncelliğini kaybetmiş Gümrük Birliği’nin, tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarına genişletilmesi ve başta serbest ticaret anlaşmaları olmak üzere Türkiye’nin de bir ortak olarak karar mekanizmalarında yer alacağı şekilde güncellenmesi gerekmektedir. Güçlü bir Türkiye’yi entegre eden AB de daha güçlü olacaktır." diye konuştu.
Toplantıda söz alan STK temsilcileri kendi projelerini tanıtarak, işbirliği ve ortak proje zemini için paylaşımlarda bulundu.