Swiss Otel Büyük Efes’te "Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış – 2017" konulu toplantıda görüşlerini açıklayan Eğilmez, 16 Nisan referandumda çıkacak her iki sonucunda Türkiye ekonomisinde ciddi değişim yaratmayacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır orta gelir tuzağında olduğuna dikkat çeken Eğilmez, eğitim sistemini yenilemeden, buluş yapan nesil yetiştirmeden ekonominin büyümesinin mümkün olamayacağını vurguladı.
Eğilmez’in sunumundan önce kısa bir konuşma yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Dr. Mahfi Eğilmez’in uzun süre devlet kademelerinde görev yaptığını ve bu alanda önemli bilgi birikimine sahip olduğunu söyledi. Güçlü, "Sayın Eğilmez bizimle sahip olduğu bilgi birikimini paylaşarak dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki düşüncelerini sunacak. Görüşlerinden bütün üyelerimizin büyük yarar sağlayacağına inanıyorum" dedi.
"Buluş Yapan Nesil Yetiştirmeliyiz"
Gelişmiş ekonomilerin eğitim sistemlerinin altını çizen Eğilmez, "Yaratıcı ve sürekli buluş yapan bir nesil yetiştiriyorlar. Her gün yeni bir buluş ile devinim yaratıyorlar. Bu sebeple ülkemizde de yapısal reformlara ihtiyaç var. Buluş yapmayan ülkeler zamanla kaybolurlar” diye konuştu. Türkiye’deki eğitim seviyesinde ciddi düşüş olduğunu açıklayan Eğilmez, “Sürekli bilimden uzaklaşan bir nesil yetişiyor. 15 yıl önce üniversitede 17 öğrencim benimle her konuyu tartışırdı. Şimdi 52 öğrencim var. Tartışan yok. Sordukları soru bu anlattıklarınız ‘KPSS’de işe yarar mı?’ ya da ‘Ben ne zaman CEO olacağım’. Öğrencilerde ne yazık ki bilgi sıfır" diyerek eğitim sisteminde yeniliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.
"Yüzde 5 Büyüme Yakalamalıyız"
Türkiye’nin yakın zamanda dış finansmana ihtiyacı olacağını en kısa sürede 200 milyar dolara yakın dış finansman bulunması gerektiğinin altını çizen Eğilmez, "Türkiye bunu bulur. Bunu rahat bulmak için riskleri artırmaması lazım. Ekonominin büyümesi lazım. 1923’ten itibaren bugüne kadar uzun yıllar ortalaması yüzde 5’ti. Belli dönemlerde arttığı gibi belli dönemlerde düştü. Türkiye yüzde 5 büyümeyi yakalayıp istikrara bağlarsa ekonomisini sorunsuz büyütebilir ve istihdam sağlayabilir. Son 4-5 yıldır bunun altında olduğumuz için işsizlik var" dedi.
TÜİK’in yaptığı iktisadi değerlendirmeler hakkında bazı uyumsuzluklar olduğuna dikkat çeken Eğilmez, ortalama alınırken ekstrem değerlerin baz alınarak değerlendirildiğini ve bunun tam olarak doğru verileri ortaya çıkarmadığını belirtti.
Genç İşsizlik Yüzde 24
Kişi başına gelirin yeni değerlendirmeye göre 10 bin 800 dolar olduğunu dile getiren Eğilmez, "10 bin dolar dünya ortalamasıdır. Aşağı yukarı 6-7 yıldır buradayız. Dünya ortalaması kişi başı milli gelir 3 bin dolarken Türkiye ortalaması da 3 bin dolardı. Dünya ortalaması 10 bin dolar iken biz 20 bin dolar olmadık" dedi.
Türkiye’deki en büyük sorunun işsizlik olduğuna değinen Eğilmez, 15-24 yaş arasında işsizliğin yüzde 24 olduğunu söyledi. İşsizliğin olduğunu ancak işverenlerinde işlerine uygun çalışan bulamadığını ifade eden Eğilmez, "Bunun temel nedeni, üniversiteyi herkese bitirtmemiz; verilen iş beğenilmiyor. Türkiye nitelikli eleman sorununu kesinlikle çözmek zorunda" diye konuştu.
"Enflasyon Kontrol Edilmeli"
Enflasyonun son dönemde çok ciddi artış gösterdiğini açıklayan Eğilmez, "TÜFE ve çekirdek enflasyon ciddi artıyor. Hedef yüzde 5 ama enflasyon yüzde 11,29. İkiz açık sorunumuz da var. Bütçe açığı ve cari açık. Hükümetin 15 yılda başardığı en önemli şey bütçe açığını düşürmesi oldu. Kamu borç yükü azaldı. Ama özel sektörün yükü ve cari açık arttı. İkisini birden indirerek büyüme yapamıyoruz. Kamu borcu azaldı. Ama özel sektör borcu 45 milyar dolardan 290 milyar dolara çıktı" dedi.
Toplantının sonunda ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü katılımlarından dolayı Eğilmez’e teşekkür ederek kendisine “İzmir 1900” kitabı hediye etti.