HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 24 Nisan 2017

"Çevre Mahkemeleri, Yeni Enerji Yatırımlarının Önünü Açar"

Magazinizmir
İzmir Barosu Avukatlarından Enerji Hukukçusu Av. Arsin Demir, yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarının gündemde olduğu ülkemizde kurulacak çevre mahkemelerinin, yeni yatırımların da önünü açacağını ve yatırımlara yönelik hukuk güvenliğini artıracağını söyledi.

Türkiye'de çevre bilincinin geliştiğini, kamu otoritesi ve vatandaşların bu konudaki duyarlılığının arttığını kaydeden Demir, hukuki süreçlerin çevre ve enerji konusunda uzmanlaşmış Çevre Mahkemeleri tarafından yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Çevre mahkemelerinin dünyada pekçok ülkede bulunduğunu; enerji ve çevre alanında atılım içindeki Türkiye'de de bu alanda önemli bir ihtiyaç doğduğunu dile getiren Avukat Arsin Demir, "Enerji yatırımları yapılırken çevresel mevzuatla o yatırımların ilişkilendirilmesi aşamasında bazen hukuki çekişmeler ortaya çıkıyor. Bu çekişmeler sonucunda açılan davaların, konusunda uzman hukuçular ve çevre mahkemeleri tarafından yürütülmesinin daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Şu anda idari mahkemeler zaten çok yoğun. Bu durum bazen hakkaniyet dışında kararların çıkmasına neden oluyor. Süreçler, bilirkişilerin tasarrufuna kalıyor. Bilirkişi raporlarını da değerlendirebilecek bilimsel ve teknik açıdan uzman mahkemelerin kurulması ülkemiz, çevre ve hukuk açısından doğru olacaktır" diye konuştu.

Yerli ve Yabancı Yatırımcı Güven Arayışında!

Türkiye'nin artan enerji ihtiyacına cevap vermesi için, yerli kaynaklarını harekete geçirmek zorunda olduğunu vurgulayan Enerji Hukuku Uzmanı Av. Arsin Demir, çevre mahkemelerinin sağladığı güven ortamıyla birlikte, yerli ve yabancı yatırımcıların da hukuk güvenliğinin artacağını vurguladı.

"Çevre Mahkemelerinin yargılamalarında daha hızlı, daha doğru ve hakkaniyetli sonuçlar alınacaktır" diyen Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kararların hukuka uygun ve hakkaniyet çerçevesinde olması önem taşıyor. Çevresel etki değerlendirme davalarında ivedi yargılama usülü uygulanıyor ama mahkemelerin yoğunluğu nedeni ile bu süreç aksıyor. Davaların, uzman ve ihtisaslaşmış mahkeme sürecinden geçiyor olması yatırımcıyı güvende hissettirecektir. Çevre Mahkemelerinin kurulması ile ilgi kanun koyucunun yasal zemini hazırlaması, STK'lar, hukukçular ve Bakanlık'ın da birlikte çalışma yapması gerekiyor. Bu konuda kendi çözüm önerilerimizi de yetkili mercilere sunuyoruz" dedi. 
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN