HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Halil Kaya

Kavala

Magazinizmir

Batı Trakya denince akla Kavala ve Kavala tarihi gelir. Tarihi M.Ö 600’lü yıllara dayanır.1387- 1912 yılları arasında Osmanlı toprakları içinde bulunuyordu. Mübadele sırasında Kapadokya’da yaşayan rumlar buraya yerleştirilmiştir.
Bence Batı Trakya nın en güzel yerlerinden birisidir. Birçok cami kiliseye dönüştürülmüştür.
 

KAVALA'DA GEZİLECEK YERLER
Su Kemeri
Şehre yukarıda aşağı yol alırken Osmanlı eseri bir su kemeri sizi karşılıyor. Çok görkemli bu su kemerinin benzerleri İstanbul’da bulunmakta.

Panagia
Burayı gezmeden önce rahat bir spor ayakkabı giymek faydalı olur
Buraya giderken Aziz Nikolai Kilisesi  karşınıza çıkar. Burası 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir cami.
1926 yılında kiliseye çevrilmiş.Burayı geçtikten heme sonra sağa doğru döndüğünüzde Panagia yolculuğunuz başlıyor. Yol boyunca Osmanlı dönemi mimarisini en güzel örnekleri ile görüyorsunuz.

Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılmış.Yukarı doğru çıktıkça hem buradaki evlerin hem de tepeye konuşlanmış güzel kafelerin manzarası kışkançlık duygularınızı pekiştirebilir.
Tepeye ulaştığınızda sizi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın evi, büstü ve bir kilise karşılıyor. Kavala’da doğmuş bir Osmanlı’nın Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması. 

Kavala Kalesi
Panagia’daki yolculuk tepeye çıkmakla bitmiyor. Kavalalı’nın evinden tarihi şehrin içinde kaleye doğru yolculuğa devam ediyoruz. Derken karşımıza Halil Bey Camii çıkıyor. Burası da ibadete ve kullanıma kapatılmış durumda.

Bu evler de Kale’nin komşuları. Bunları da aştıktan sonra kaleye ulaşıyorsunuz. Kale ziyareti ücretli ancak çok cuzi bir ücret karşılığında Kavala’yı en tepeden görme imkanınız oluyor.

Ancak tepeye çıkarken çok dar geçitlerden geçmeniz gerekiyor Klostrofobisi olanları ürkütebilir. Ancak çok uzun geçitler olmadığı için denemeye değer. Güzel manzara fotoğrafları için bu dar tünelden çıkmanız gerekiyor.Kale surlarında gezinip farklı açılardan Kavala’yı görme imkanınız oluyor.

Yeni Şehir
Kavala’da Eski Şehri gezdikten sonra Yeni Şehir’de sahilde biraz gezip, denize bu sefer çok daha yakından bakabilirsiniz. Ayrıca gece vakti bu sahilde her yer kafelerle doluyor. Tüm Kavala sahile iniyor.

Kavala Plajları
Nisan sonunda gittiğim için Kavala’nın plajlarını test etme imkanım olmadı. Ancak sizler yaza doğru gidecek olursanız, şehir içindeki plajlardan çok Kalamitsa, Amolfi ve Keramoti plajlarını deneyebilirsiniz. Buralarda şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Onun yerine plajlardaki orada içecek tüketmeniz bekleniyor. Kolanın 3, frappe’nin 4 euro olduğu bu plajların Türkiye’nin Ege bölgesindeki plajlara görece oldukça ucuz olduklarını söylemek yanlış olmasa gerek.


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN