HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Ece Yağınlı

Stres

Magazinizmir

“Sevgili Magazin İzmir Okuyucuları”
Bu sayıdan itibaren sizlerle farklı psikolojik konularda; çocukluk çağından ergenliğe, okul problemlerinden, psikolojik rahatsızlıklara, aile danışmanlığından günlük hayatta motivasyon arttırıcı konuları paylaşacağım. Bu sayımız için seçtiğim konu ‘stres’.

Hepimizin iş hayatı ve günlük yaşamında içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumun çeşitlerini, belirtilerini ve en önemlisi başa çıkma yöntemlerini sizlerle en yalın haliyle paylaşacağım.

Stres , insan  ve öteki canlılarla ilgili durumu tanımlamadan önce fizik ve mühendislik bilimlerinde bile kullanılmıştır. Stres kavramının hayatımıza psikolojik olarak dahil olması 1950 li yıllardan itibaren başlamıştır. 
Stres anında birçok fiziksel değişiklik ortaya çıkar. Bunlardan bazıları;
-Gözbebekleri büyür.
-Ağız kuruluğu başlar.
-Boyun ve omuz kaslarımız gerilir.
-Nefes alışlarımız sıklaşır.
-Kalbimizin atışı hızlanır ve kan basıncınız artar.
-Vücudumuzu normal ısıya döndürmek için normalden daha fazla ter oluşur.
-Karaciğerimizin kaslara ani bir enerji akımı sağlamak için vücut glikoz salgılar.
Stres günlük hayatımızda trafik sıkıştığından arabanın içinde biz beklerken,  iş hayatında patronumuz sinirlendiğinde ki gibi durumlarda hep stres yaşarız.  Bu gibi örnekleri yaşadığımızda vücudumuzun fiziksel göstergeleri ne olursa olsun stres daima psikolojik sonuçlar doğurur. 

Stresin hiç olumlu bir hali olabileceğiniz biliyor muydunuz?
Bireyin normal olarak işlev görebilmesi için bir miktar stres gereklidir. Hayat uzun bir süre sakin ve sorunsuz gidince insanlar sıkılır ve bir heyecan ararlar; örneğin macera heyecan içerin bir filme gider, futbol , basketbol yada play station gibi oyunlar oynar ve kendisinde heyecan yaratır. Sinir sisteminin gerektiği gibi işlev görmesi için, görünürde belli bir uyarım miktarına ihtiyacı vardır.. ancak çok yoğu  ve uzayan stres durumunun fizyolojik ve psikolojik etkileri olması mümkündür. 

Örneğin, olimpiyatlara katılan profesyonel bir atlet rutin antremanlarında en iyi dereceleri yapamıyor ve performansının altında başarıyı gösteriyor olsa da , büyük müsabakalara katıldığı zaman ve başarıyı stres altında kendisini izleyen ve yine kendisinden başarı bekleyen tarafları önünde daha önce göstermediği başarıyı ve elde etmediği dereceyi elde eder. 

Yani vücudumuz ne sıfır stresle yaşama normal devam edebilir ne de aşırı stres altındayken bu yüzden bu sınırı iyi ayarlamamız ve kontrol edebilmemiz gerekmektedir. 

Peki bizler bu stresle baş etmek için neler yapabiliriz?

-Nefes egzersizleri 
-Aşamalı kas gevşetme egzersizi
-Dengeli beslenme
-Düzenli uyku
-Boş zaman etkinlikleri
-Zaman yönetimi
-Doğru iletişim

Nefes egzersizi;
Amacımız; bedensel gerilimi azaltarak stresi kontrol altına almak. Rahat bir pozisyonda, burundan yavaş , derin 4 ‘e kadar sayarak nefes alın. Aldığınız nefesi 4 ‘e kadar sayarak tutun ve8’ e kadar sayarak verin.  Birkaç kez normal nefes alıp bu egzersizi tekrarlayın. Günlük hayatınızın her alanında stres altından kendinizi hissettiğiniz her yerde bu eğersizi kolaylıkla uygulayabilirsiniz. 

Stres yönetiminde altın kurallar
1.Kendinize iyi bakın
2.Kayıplarınız için kendinize ays tutma hakkı tanıyın
3.Değişimler karşısındaki tepkilerinizi tanıyın 
4.Yaşadığımız stresin yaşadığınız olayda değil, verdiğiniz anlamda olduğunu hatırlayın
5.Esnek olun
6.Kendinize küçük mola hakları tanıyın..
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN