Tokyo'daki Kyorin Üniversitesi'nden psikofizyoloji uzmanı Koga, bir dizi denek kullandığı bir deney gerçekleştirdi. Deneklerden bir kısmına sabah uyanır uyanmaz dondurma yedirilirken, diğer gruba dondurma yedirilmedi. Daha sonra 2 gruba da bilgisayarda bir dizi zihin egzersizi yaptırıldı.
Dondurma Yiyenlerin Tepi Süresi Daha Hızlı
Excite News adlı internet sitesinin haberine göre, dondurma yiyenlerin diğerlerine oranla daha hızlı tepki süreleri ve daha iyi bilgi işleme yetileri olduğu görüldü. Dondurma yiyen deneklerin beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi sonucu dikkat ile alakalı olan yüksek frekanslı alfa dalgalarında artış olduğu görüldü.
Koga, dondurmanın soğukluğu nedeniyle deneklerin dikkatlerinin artmış olabileceği ihtimali nedeniyle, aynı deneyi bu kez deneklere dondurma yerine soğuk su içirerek yaptı. Bu deneyde de soğuk su içenlerin diğerlerine göre daha dikkatli ve zihinsel kapasitelerinin yüksek olduğu görüldü. Ancak bu değerlerin güne dondurma yiyerek başlayanlardan daha düşük olduğu tespit edildi.
Beslenme Uzmanları Şüpheli
Koga'nın araştırması devam ediyor. Japon bilim insanı henüz dondurmanın kişinin zihinsel yetilerini artırdığına yönelik sağlam bir kanıt bulamadı.
Dondurmanın enerji vermesi ve olumlu duyguları canlandırması, kahvaltıda dondurma yiyenlerin daha dikkatli olmasına ve zihinsel kapasitelerinin artmasına yol açıyor olabilir. İngiliz beslenme uzmanları da araştırmayı şüpheyle karşıladı.
Reading Üniversitesi'nde Beslenme Psikolojisi alanında araştırma görevlisi olan Katie Barfoot "Dikkat artışının nedeninin olası bir açıklaması basitçe sadece kahvaltı yapmakta olabilir. Beynimiz işlemek için glikoza ihtiyaç duyar ve yüksek glikozlu bir yiyecek zihinsel kapasitelerin artmasına yardım edebilir. Ancak bu kahvaltıda tatlı yenilmesini haklı çıkarmaz. Yüksek glisemik indeksli ve düşük glisemik indeksli besinlerin tüketiminin karşılıklı etkileşimini inceleyen bir araştırma bu zihinsel kapasite artışı konusunu daha iyi anlamamızı sağlayabilir." dedi.
2005'te Londra Psikiyatri Enstitüsü'nden bir grup nörolog vanilyalı dondurma yiyen deneklerin beyinlerini taramış ve dondurmanın beyindeki 'zevk noktalarını' aktifleştirdiğini bulmuştu. Beyindeki bu noktalar bir kişi ikramiye kazandığında veya en sevdiği şarkıyı dinlediğinde aktifleşen alanlar olarak tanımlanıyor. 2012'de de kahvaltıda çikolata yemenin kişinin kilo vermesine yardım ettiğini iddia eden bir araştırma yayınlanmıştı.