Günümüzde feminizm ne anlama geliyor? Uzun bir süredir bu sorunun cevabının peşindeyiz. Herkes kendi yaşanmışlıkları doğrultusunda farklı bir yorum yaparken 18 yaşındaki ödüllü yazar Chimamanda Ngozi Adichi’nin TEDx’de 2013 yılında gerçekleştirdiği ve izlenme rekoru kıran "We Should All be Feminists/Hepimiz Feminist Olmalıyız!" konuşması aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen hala hepimizin akıllarında. Onun kadın haklarına dair bu çağrısının ardından ise tüm dünyada arka arkaya gerçekleşen etkinliklerin sayısı her geçen gün arttı. Özellikle de Hillary Clinton’ın Amerika’nın ilk kadın başkanı olmak için seçimlerde adaylığını ortaya koyması atılan en büyük adımlardan biriydi. Onun bu cesareti ve ardından kadın haklarına dair Trump’ın dile getirdiği sözlerle gerçekleşen Women’s March feminizm akımının yükselişe geçmesine neden oldu. Tüm dünyada bunlar yaşanırken bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlamı hepimiz için daha da büyük bir önem taşıyor. Peki, bu özel günü neden kutluyoruz? Bilinmeyenler ve önemi nedir? İsterseniz bu soruların cevaplarını hep birlikte keşfedelim.
– Her şey aslında 1957 yılında gerçekleşen bir grevle başladı. 8 Mart 1957 tarihinde New York’ta 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi.
– 26 – 27 Ağustos 1910’de Kopenhag’da gerçekleşen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi. Önerisi 1921’de Moskova’da 3. Enternasyonal Komünist Partiler toplantısında kabul edildi.
– Moskova’daki toplantının hemen ardından başlayan 1.Dünya Savaşı ve ardından gerçekleşen 2.Dünya Savaşı’nda bazı ülkelerde bu günün kutlanması yaşanırken 1960’de ABD’de yeniden 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başladı. Dünyanın farklı günlerinde bu günde gerçekleşen etkinliklerle 16 Aralık 1977’de Birleşmiş Milletler resmi olarak 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını onayladı.
– Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılından sonra ise bu özel güne dair kutlamal yaygınlaşmaya başladı. Ancak asıl büyük kutlamalar 1984’ten sonra başladı. 32 yıldır 8 Mart’ta biz de ülkemizde bu özel günü kutlayoruz. 2017’de ise tüm dünyayı saran feminizm akımıyla ise kadın olarak dünyadaki yerimizin önemini sadece 8 Mart’ta değil her gün altını çizerek duyurmak hepimizin görevi.