HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 24 Mayıs 2016

Tüp Bebek Alanında Umut Veren Tedavi: Embriyo Donasyonu

Magazinizmir
Gebelik başarısı oldukça yüksek olan embriyo donasyonu, doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali olmayan çiftler için umut vaat eden tek tıbbi tedavi seçeneğidir.

Embriyo donasyonu ya da diğer adıyla yumurta nakli, kısırlık ya da başka nedenlere bağlı olarak, hem kadın hem de erkek üreme hücrelerinin olmaması ya da zarar görmesi halinde başvurulan bir tüp bebek uygulamasıdır.
Menopoz, genetik faktörler, kemoterapi ya da rahimde söz konusu ameliyatlar sonucu yumurta üretimi olmayan ya da sona eren kadınlar, yumurta nakli ile çocuk sahibi olabilmektedir. Bu noktada, uygulanan tedavi gebelik isteğinde olan kadınları ihtiyaçlarına cevap verirken, aynı zamanda çocuk sahibi olamamanın verdiği depresyon ve yıkım gibi psikolojik durumları da ortadan kaldırmaktadır.

Donor Seçimi

Tedavi aşamasında belirleyici olan donorün seçimi oldukça dikkatli bir şekilde yapılır. Bu doğrultuda gebelik şansını arttıracak kaliteli yumurta hücrelerinin elde edilmesi adına, donorler 21 – 30 yaş aralığında, fiziksel ve mental açıdan sağlıklı kadınlardan seçilir. Yanı sıra bu vericilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genetik hastalıklar gibi belli sağlık testleri ve genel tarama testlerinden geçmeleri ve uyuşturucu madde kullanmıyor olmaları da belirleyici kriterler arasında yer alır.
Transfer sonucu oluşacak embriyonun alıcı çift ile uyumlu olması gerektiğinden, alıcı çiftin boy, kilo, saç ve göz rengi gibi kalıtsal özellikleriyle uyumu donorlerin yumurtaları transfer işlemi için tercih edilir. Ayrıca çiftin talepleri de donor seçiminde göz önünde bulundurulur.

Tedavi Süreci

Embriyo donasyonu temel olarak, (yumurta bağışçısı) donorden elde edilen yumurta hücrelerinin alıcı kadının eşinden alınan spermleri ile birleştirilerek bir embriyo elde edilmesi sonrasında, yeterli sayıda embriyonun alıcı kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir. Tedavi uygulaması her ülkede geçerli olmayıp, Kıbrıs tüp bebek tedavi merkezlerinde yapılmaktadır Bu noktada Kıbrıs’ta tedavinin her aşaması büyük bir dikkat ve özenle takip edilmektedir.
Transfer sürecinde alıcı çift için belli test ve kontroller söz konusudur. Anne adayı 40 yaş üzerindeyse kan şekeri, rahim durumu, hamilelik sürecini nasıl geçireceği gibi konularda gerekli tarama testleri yapılırken, erkek için de sperm kalitesi ve yeterliliği gibi kontrollere ihtiyaç duyulabilmektedir. Alıcı kadın adet görüyorsa, adet döngüsünün düzenlenmesi amacıyla ilaç tedavisi ile rahim hazırlanır.. Menopozda olan kadınlarda ise tedaviye istenildiği zaman başlanabilir.

Tedavi Başarı Oranları

Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'nde yapılacak tedavi, anne adayının durumuna ağlı olarak 3 ile 5 gün olup, transfer işlemden 12 gün sonra kandaki betaHCG hormonu seviyesine bakılarak gebelik durumu belirlenir.

Embriyo donasyonu diğer yöntemlere kıyasla en başarılı sayılan tüp bebek yöntemi olarak bilinir. Belli bir yaş aralığındaki genç ve sağlıklı kadınlar tarafından bağışlanan kaliteli yumurtalık rezervi, tedavinin başarı yüzdesini arttıran en etkili faktördür. Bu doğrultuda tedavinin başarı yüzdesi %70 - %75’ ler seviyesinde seyreder.
Dünya Tüp Bebek Merkezi’ nin konusunda uzman ve tecrübeli kadrosu ile hemen iletişime geçerek güvenilir ve hijyenik bir ortamda bebek özleminize son verebilirsiniz.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN