Özel Egepol Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Gündoğdu, ileri yaşta ortaya çıkan ve serum testosteron düzeylerindeki yetersizlikle kendini gösteren androjen eksikliği veya hipogonadizm (testis fonksiyonlarındaki yetersizlik) rahatsızlıklarının yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
Bu rahatsızlıkların cinsel arzu azalması, unutkanlık, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını hatırlatan Gündoğdu, “Uykusuzluk, kas gücünde ve kitlesinde kayıp, kemik yoğunluğunun azalması, osteoporoz ve vücut yağında artış gibi bulgular da hastalığın önemli bulguları arasında yer alıyor” dedi.
Düşük Testosteron Bulgularıyla Tanı Koyuluyor
Özel Egepol Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Gündoğdu, androjen eksikliğine bağlı oluşan tekrarlayıcı şikayet ve bulgular ile birlikte en az 2 kez yapılan ölçümlerde testosteron seviyesinin düşük çıkması ile tanı koyulduğu bilgisini verdi.
Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti: "Tedavide amaç, serum testosteron düzeylerini fizyolojik sınırlara çekerek androjen yetersizliği bulgularını düzeltmektir. Yaşam kalitesinin artırılması, cinsel fonksiyonun devam ettirilmesi ve kemik mineral yoğunluğunun korunması temel hedeftir.
Prostat kanseri, erkek meme kanseri, ciddi uyku apnesi, infertilite, ciddi kronik kalp yetmezliği gibi durumlarda testosteron tedavisine başlanmamalıdır. Ek hastalıkları ve obezitesi olan hastalarda yaşam tarzı değişikliği mutlaka gereklidir. Testosteron replasman tedavisi için farklı uygulama şekilleri mevcuttur. Hangi şeklin uygulanacağına hekim ve hasta, uygulama şekli ve yan etkilerini göz önünde bulundurarak beraber karar vermelidir" dedi.