HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 1 Nisan 2017

Her Unutkanlık Bunama Değildir!

Magazinizmir
Özel Egepol Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şule Karataş, unutkanlığın, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, doktora sık başvuru nedenlerinden biri haline geldiğini belirtti; bunama ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Şule Karataş halk arasında bunama olarak da bilinen demansın ise kişinin günlük yaşamını etkileyen, sinsi ve ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.
Demans'ın genellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirten Karataş, "Demans, hafızanın yanında davranış, konuşma, alet kullanma, yer - yön bulma gibi diğer becerilerin de bozulması gibi etkilerle kendini belli ediyor" dedi.

Dr. Şule Karataş, "Basit unutkanlıklarda bile kişiler gelecek kaygısı ve unutkanlıklarının ilerlemesi korkusuyla hemen doktora başvuruyor. Unutmayan insan yok gibidir. Gerçekte unutkanlık, çoğu zaman normal bir süreçtir ve bazen yaşın ilerlemesinin doğal sonucudur" diye konuştu.

Özellikle genç yaşlarda kişilerin "Eyvah, bunadım mı?" diyerek doktora başvurduklarını kaydeden Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: "Unutkanlık olarak nitelendirdikleri dikkat dağınıklığı çoğu zaman, "psödodemans" olarak da adlandırılan "yalancı demans" dediğimiz depresyonun belirtisidir.

Hatta bazen günlük yaşantıdaki stres, uykusuzluk, kaygı gibi nedenler, basit yorgunluklar bile unutkanlığa sebep olabilir. Bazen de, "yaşlıdır unutabilir" diye düşünülerek önemsenmeyen unutkanlıklar beyin damar tıkanıklığı, beyin tümörü gibi nedenlere bağlı oluşan bunamadan kaynaklanıyor olabilir. Önemli olan nokta, bu unutkanlıkların kişinin günlük yaşantısını, insanlarla olan ilişkilerini ne kadar etkilediği ve bu unutkanlıkların ne kadar sürede ve nasıl ilerlediğidir" dedi. 

 

 

 

HABER: Mesut Varlık
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN