HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 17 Şubat 2016

Anne Sütü Nasıl Artar?

Magazinizmir
Yeterli sütüm olabilecek mi ? Bebeğimi en az 6 ay mama vermeden emzirebilecek miyim? Bu kaygıları anne olmaya hazırlanan kadınların birçoğu taşır. Bende taşıdım.

İlk kızımı dünyaya getirmeden önce bol bol kitap okudum. Okuduğum her kitaptan, dinlediğim her anneden, doktorumdan öğrendiğim en önemli konu anne sütünün bebeğim için en sağlıklı olan besin olmasıydı. Neden mi? Anne sütünde mikrop üremez, bozulmaz, hastalık kaynağı olmaz. Bu yüzden de bebeklerimiz için onları emzirmemiz çok önemliymiş. Anne olduktan sonra şunu anladım ki emzirmek sadece bebeğimizin karnını doyurmaktan öte onunla aramızdaki en büyük bağımızmış.

Peki ama anne olarak bizlerin yeterli miktarda emzirebilmemiz için ne yapmamız gerekiyor.

Bir anne olarak dikkat etmemiz gereken en önemli ve belirleyici iki faktör var;

Bebeğin Sık Emmesi ve Memelerin Boşaltılması

Bebeğimizi emzirdikten sonra kalanını göğüs pompası yardımı ile sağıp, depolayabiliriz. Depoladığımız sütü de 6 ay saklama şansımız var. Saklanılan sütün yardımı ile ileride sütünüz azalsa bile bunlarla destekleyebilirsiniz. Bize bu konuda yardımcı olabilecek manuel ve elektrikli göğüs pompaları mevcut.

Buradan yola çıkarak, bebeğimiz emdikten sonra göğsümüzü sağıp süt yapmayı arttırabiliriz.

Biz Anneler Moralimizi Her Zaman Yüksek Tutmalıyız. Neden mi ?

Çünkü yorgunluk ve stres, ruhsal sıkıntılar ve en önemlisi emzirmeye isteksizlik, anne sütü miktarını azaltabiliyor. Hele de çalışan anneyseniz kendi motivasyonumuzu yüksek tutmamız çok önemlidir.Yorgun olduğumuzda bebeğimiz uyurken bizde uyuyup dinlenmeliyiz ki vücudumuz kendini toparlayabilsin. Bu dönemde bebeğiniz küçük diye sakın evden dışarı çıkmamazlık yapmayın. Eğer havalar güzel ise bebeğiniz ile beraber yapacağınız 1 saatlik bir yürüyüş bile sizi motive eder. Havalar kötü ise sizi mutlu edecek bir kitap, arkadaşınız ile içeceğiniz bir kahve sizi mutlu edebilir. Unutmayın ki bizim mutluluğumuz bebeğimizinde mutlu ve huzurlu olmasını sağlayacaktır.

Kaliteli süt için, annenin sıvı alması ve dengeli beslenmesi yeterlidir.

Hani eskilerin söylediği kompostu iç, tatlı yersen sütün olur gibi öneriler maalesef bize kilo aldırmaktan başka bir işe yaramıyor. Hamileyken yemelisin sen iki kişisin söylemi gibi bu da bizi yanıltmaktan öteye götürmüyor. O yüzden bunun yerine Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolca tüketmeliyiz. Bizlerin yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almamız gerekir. Ayrıca gebelikte yaptığımız gibi, kalsiyum ve demir desteğini sürdürmemiz gerekir ki sütümüz bebeğimiz için yararlı bizim vücudumuz ise dirençli olabilsin.

En önemli ve altın kural ise emzirmeyi istemek ve gerisini bebeğe bırakmaktır.

Bebeğimizi emzirmemize rağmen karnı doymuyorsa ki burada en önemli kriter, bebeğin yeterli kilo alamamasıdır, bunun dışındaki çevrenizden gelen karnı doymamıştır ‘sen buna mama yap’ yorumları kriter olmamalıdır. Bebek kilo alamıyorsa yapmanız gereken doktorunuza danışarak, onun ön gördüğü miktarda biberon yardımı ile mama verilmesidir.

Zaten 6 ay itibariyle ek gıdaya geçildiğinde anne sütü yanında sebze çorbaları, kahvaltı ve ev yapımı yoğurtlar sayesinde bebeğiniz vitamin alımını arttıracaktır. 

FACEBOOK İLE BAĞLAN