Ebru sanatını bir bilim dalı olarak gören ve sürekli geliştirmeyi hedefleyen Hikmet Barutçugil, bu sanatı yaşatmak için günlük kullanımda hayatın içinde olan çok sayıda ürün geliştirdi. Barut Ebrusu olarak bilinen ebru türünü de literatüre kazandıran sanatçı 42 eseriyle Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.
Sergi açılışına ebru sanatına ilgi duyan çok sayıda sanatsever katıldı. Hikmet Barutçugil sergi açılışında yaptığı ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında benim ilk kitabım olan "Renklerin Sonsuzluğu"nu 1999 yılında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı yayınladı. 1608 yılından bu yana, ebru sanatı yapımıyla ilgili bilgi veren ilk kitap budur. Ebru sanatı her yüz yılda 1 veya 2 isim çıkarır. Bugün, ebrunun kullanım alanı genişledikçe ve ebru diğer sanatlarla birleştikçe bu sanatla ilgilenen sanatçı sayısında büyük bir artış oldu. Bu, ebru sanatının gelişimi için çok memnuniyet verici bir gelişmedir. Bugün sergi açılışına gelen sanatsever dostlarla oluşan kalabalık da ilgideki bu artışın bir göstergesi. Burada benimle olan tüm sanatseverlere katılımları için teşekkür ediyorum" dedi.
Ebru ustası Hikmet Barutçugil 9 Şubat 2018 Cuma günü de Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde yapılan söyleşide ebruseverlerle buluştu. Barutçugil, "Hukuk Fakültesi’ne kaydolmak için gidip Güzel Sanatlar Fakültesi sınavına girmeye karar verdim. Tekstil Bölümü’nün sınavına girdim, çizimlerim beğenildi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girdim. 1973 yılının Ekim ayından bu yana büyük bir aşkla ebru sanatıyla uşraşıyorum. Ebru, Farsça abru kelimesinden geliyor. Abru, su yüzü demek. Bu bir yöntem, bir sanat dalı. Ebru sanatı kendi içinde gelişim gösterdi ancak çok da fazla gelişemedi. Son yıllarda ebru sanatına olan ilgi artıyor. Farklı sanat dalları ile etkileşimi ebru sanatının gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Bu sanatın daha fazla gelişeceğine, yeni ustalar çıkaracağına inanıyorum" dedi.
Hikmet Barutçugil Kimdir?
1952 yılında Malatya’da doğan Hikmet Barutçugil, 1973 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tekstil eğitimine başladı. Aynı yıl hat sanatına ilgi duydu ve ebru yapımına başladı. 1977 yılında lisans eğitimini tamamlayan Barutçugil, 1978 – 1981 yılları arasında ihtisas için gittiği Londra’da sanat ve ebru ile ilgili araştırma ve çalışmalarını aralıksız sürdürdü̈. 1988’de dünya literatürüne, ‘Barut Ebrusu’ diye bilinen yeni bir ebru türünü̈ bulan kişi olarak geçti. Ebrunun tanıtımı için yurt içinde ve yurt dışında 112 kişisel, 106 karma sergi açan sanatçı, 170 kurs ve seminer, 101 konferans ve uygulamalı ebru gösterimin yanı sıra 6 sanat terapisi gerçekleştirdi. Sanatçı İstanbul’da üç uluslararası ebru kongresi organize etti. 2010 yılında yüksek lisansını tamamladı. Her sene İngiltere’de düzenlenen “Art in Action” sanat festivalinde, 2012 ve 2016 ‘Best of The Best’ ödüllerini aldı. 2016 yılında Üsküdar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Sanatçı halen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Milli Saraylar Eğitim Dairesi ve Ebristan’da (İstanbul Ebru Evi) eğitim vermektedir. Başta British Museum olmak üzere birçok müze ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunan Hikmet Barutçugil’in, yayımlanmış birçok makale, söyleşi, televizyon programlarının yanı sıra 39 kitabı bulunmaktadır.