HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

KÜLTÜR & SANAT -- 23 Kasım 2016

1 Festival İzmir'de Bir İlk

Magazinizmir
Bu yıl ilki düzenlenecek "1 Festival İzmir"kapsamında 1999 Unesco Müzik Ödülü sahibi "Âlim Qasimov Ensemble&Camerata İzmir" ilk kez İzmir’de sahne alacak. 30 Kasım gecesi A.A.S.S.M'de gerçekleştirilecek konser saat 20.00'de başlayacak.

Muğam (Azerbaycan Halk Müziği) yorumcusu Qasimov ile birlikte kızı Fargana Qasimova ve usta saz arkadaşları da sahne alacak. Büyük ustaya İzmir'de kendisini farklı konserlerle adını duyuran Camerata İzmir Orkestrası eşlik edecek. Bu özel konserin Şefliğini yapacak olan Hakan Şensoy aynı zamanda seslendirilecek tüm eserlerin düzenlemesini yapan isim.
Dünya çapında yaptığı konserlerle büyük bir hayran kitlesine sahip olan sanatçının biletleri satışa çıktığı günden beri yoğun bir ilgi görüyor. Festival için bilet bulamayan izleyiciler ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin A.A.S.S.M. bahçesine kuracağı LED ekranlardan konserleri izleyebilecekler.
Âlim Qasimov Sarı Gelin, Getme Getme, Ayrılık, Azerbaycan gibi unutulmaz eserlerin de yer aldığı özel bir repertuar ile İzmirlilerin karşısında olacak.

 

 

 

 

 

 

Biografiler aşağıdadır.

Âlim Qasimov:

Dünyanın önde gelen Muğam yorumcuları arasındadır. 1999 yılında Uluslararası Müzik Konseyi tarafından UNESCO Müzik Ödülüne layık görülmüştür.
Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya, Brezilya, Hong Kong, Japonya, İran, ABD ve başka ülkelerde konserler veren sanatçı, Azerbaycan Muğam sanatını tüm dünyada tanıtarak, Azerbaycan kültürünün dünyaya yayılmasında etkili olmuştur.
Azerbaycan'ın klasik müziği olan Muğam’ın etkili icracılarından olmasının yanında; sufi geleneğinden esinlenen müziği ile de dikkat çekmektedir.
Azerbaycan'dan Amerika`ya uzanan geniş bir coğrafyada albümleri dinlenen sanatçıya yurtdışında en yoğun ilgiyi Fransa, Almanya ve ABD'de çekmektedir. Albümleri müzik piyasasına Alman müzik firması `World Network` tarafından pazarlanmaktadır.
Azerbaycan`da âşık tarzı halk müziği geleneğini de içinde barındıran AlimKasımov'un müziğine, Türk ve Fars edebiyatının önemli isimleri de kaynaklık etmektedir. Sanatçı; Fuzûlî, HakaniŞirvani ve Nizami Gencevi gibi Azerbaycan edebiyatının önde gelen şairlerinin sözlerini ya aynen alarak bestelemiş ya da onlardan esinlenerek söz yazmıştır. Sanatçının müzik kariyerindeki en önemli albümleri `TheLegendary Art of Mugham` ve `Love`sDeep Ocean` adını taşımaktadır. Albümlerinde Fuzûlî, Nizami Gencevi ve Aliağa Vahid'den gazeller bulunmaktadır.

 

Hakan Şensoy

İstanbul'da doğan sanatçı, keman eğitimine Prof. Ayhan Turan gözetiminde "Hızlı Eğitim Özel Keman Birimi"nde başladı.1984 yılında verdiği ilk resitalinden bu yana İtalya, Arnavutluk, İsviçre, Fransa, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Romanya, Finlandiya, Yunanistan, Letonya, Azerbaycan, Estonya, İsveç, İngiltere, Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Venezuela, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'de dünyaca önemli konser salonlarında (New York Carnegie Hall, Lincoln Center – Paris LouvreAuditorium) pek çok orkestra konserine solist ve şef olarak katıldı ve resitaller verdi.

1985 yılında İstanbul Filarmoni Derneği tarafından "Yılın En Başarılı Genç Sanatçısı" ve aynı yıl İTÜ Rektörü elinden "Sanat Dalında Üstün Başarı" ödüllerini aldı.
1988 Eylül ayında İstanbul AKM'de verdiği resitalUNESCO tarafından Uluslararası Eğitim seferberliğine alındı ve bu konserde pek çok ülkeden Unesco temsilcisi hazır bulundu. Aynı yıl kazandığı bursla yüksek lisans eğitimi yapmak üzere Londra Kraliyet Müzik Koleji'nde eğitimine başladı. Burada Trevor Williams'ın sınıfından mezun oldu.

1992 yılında İtalya San Bartalameo'da yapılan Uluslararası RovereD'Oro Oda Müziği yarışmasında dördüncü oldu. Aynı yıldan itibaren Bari UluslararasıChritophColombus Festivali, Uluslararası İstanbul, İzmir ve Ankara Bodrum D-Marin Turgut Reis ve Gümüşlük Müzik Festivalleri, CRR Konser Salonu Genç Solistler Festivali, Brasov Uluslararası Oda Müziği Festivali ve Malmö "Falsterbonasets" Uluslararası Yaz Festivali, İsveç Karlskrona Uluslararası Müzik festivallerine defalarca solist ve şef olarak davet edildi. 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde 3 ayrı konserde solist, orkestra şefi ve başkemancı olarak sahneye çıkarak sahne üzerinde 3 ayrı disiplinle böyle bir etkinlikte yer alan ender sanatçılar arsında yerini aldı.

1990-92 döneminde İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde master eğitimini tamamladı. 1992-93 sezonunda Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın konuk başkemancılığını ve 2000 – 2003 yılları arasında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası başkemancılığını da yapan sanatçı, ayrıca Milli Reasürans Oda Orkestrası kurucularından, yşar üniversitesi Oda Orkestrası daimi şefi, İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul topluluğunun kurucusu ve Genel Müzik Direktörü’dür.

Pek çok Radyo ve TV programına yapımcı ve yorumcu olarak katılan Hakan Şensoy, ulusal bestecilerimizin eserlerini yorumlamaya da özen göstermektedir. Kemancı ve orkestra şefi olarak çoğu kendine ithaf edilen onlarca eserin Türkiye ve yurt dışında ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren sanatçının CD kayıtları KALAN Müzik ve AFM Records etiketiyle sunulmaktadır. 2002 yılında doktora eğitimini İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlayan Şensoy çalışmalarını bir süre Devlet Sanatçısı Ayla Erduran ve ünlü Rus Kemancı ve Pedagog Victor Pikaisen ile sürdürmüştür.

İlk Orkestra Şefliği derslerini 1984 – 1987 yılları arasında Demirhan Altuğ'dan alan sanatçı, 2003 yazında AccademiaCiccianadiSienna'daGianluigiGelmetti'nin şeflik kursuna katılmıştır. Orkestra şefi olarak aralarında SholomoMintz, RaphaelWalfisch, Fazıl Say, Cihat Aşkın, RyuGoto, TediPapavrami, Peter Jablonsky, BrunoSchneider, Gülsin Onay, Emre Elivar, Keneth Hamilton, gibi dünyaca tanınmış solistlere ve Terence BlanchedBand, BeeGeesBand, Dreamtone&IrisMavraki's NEVERLAND, George Benson, George Dalaras gibi sıra dışı solist ve gruplara eşlik eden sanatçı Amerika kıtasından Avustralya'ya uzanan çok geniş bir yelpazede yer alan pek çok ülkede konserler idare etmekte, solist olarak resitaller ve orkestra konserlerinde yer almaktadır.

2013 – 2014 sezonunda ABD, Meksika, Letonya, Fransa, İtalya, Almanya, Romanya, İngiltere, Singapur, İsviçre, Arnavutluk, Portekiz gibi ülkelerde konserler idare etmek ve vermek üzere davet edilen sanatçı halen İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda Yrd.Doçent unvanıyla öğretim üyesidir.

 

Cemerata İzmir

İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Can ve Ziya Güçkan’ın kurduğu Camerata İzmir, bugün artık sadece İzmir’in değil Türkiye kültür hayatının en dikkat çeken ve sıra dışı müzik topluluklarından. Kültür Bakanlığı’na bağlı sanat kurumlarının profesyonel sanatçılarından oluşan topluluk, hem ulusal hem de uluslararası çapta kendini kanıtlamış sanatçılara ev sahipliği yapıyor.

Konserlerinde klasik ve modern repertuara, geleneksel ve avangart projelere bir arada yer veren Camerata İzmir, dinleyicilerini hem klasik hem de çağdaş eserlerle buluşturuyor. Yıldız Kenter, Genco Erkal ve Zuhal Olcay gibi Türkiye’ye damgasını vurmuş sanatçılarla, İdil Biret gibi dünya çapında solistlerle sahneye çıkarken, her konserinde bir veya birkaç çağdaş müzik eseri seslendirip bir eserin Türkiye prömiyerini yapıyor.

Ajandasında ‘Askerin Öyküsü’, 'Bir Bachar Akşamı', Harry Potter Çocuk Operası gibi konser ve albüm projeleri, Borusan Quartet, Asim Qasimov Ensemble ve Kinan Azmeh gibi solist ve topluluklarla konser projeleri bulunan Camerata İzmir, müzikseverleri bu sezonda da unutulmaz müzikal yolculuklara çıkaracak.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN