HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 3 Ekim 2018

Sesim İşitme Cihazı Satış ve Uygulama Merkezi Kurucusu Murat Başakçı ile Söyleşi Gerçekleştirdik

Magazinizmir
İşitme kaybı tüm dünyada çok fazla insanı farklı şekillerde etkiliyor. İşitme kaybı zamanla iletişim becerilerinizi ve diğer insanlarla olan iletişiminizi negatif yönde etkileyebilir.

işitme kaybını tedavi etmeden kendi haline bırakmak o insanı bir süre sonra psikolojik olarak da zor duruma sokacaktır. İşitme kaybına hızlı bir çözüm bulmak çok önemli.
Eğer işitme kaybınız varsa şunu bilmeniz gerekir ki yalnız değilsiniz. Başka bir deyişle dünyadaki 500 milyon kişiden birisiniz. Çoğu ülkede bu her 6 kişiden 1'i demek oluyor. Ancak şunu da tekrar hatırlatmak isteriz ki doğru bir işitme cihazıyla yapılan fitting ile işitme kaybınızda 90% oranında iyileşme olacak ve böylece çok daha rahat bir şekilde iletişim kurabileceksiniz. İşitme kaybının cihazlarla giderilmesi hakkında sizler için Sesim İşitme cihazları satış ve uygulama merkezi kurucusu Murat Başakçı ile söyleştik.

Murat bey Sesim İşitme Merkezini Ne Zaman ve Hangi Süreçlerden Sonra Hizmete Açma Kararı Aldınız?

20 yılı aşkın bir süredir psikolojik danışman kimliğimle sağlık sektöründe görev yaptım. Ve Türkiye de işitme cihazları alanında faaliyet gösteren bir firmanın satış ve pazarlama müdürlüğünü yaptıktan sonra kendi işitme merkezimi açmaya karar verdim. Bu konuyla ilgili eğitimimi de tamamladıktan sonra 2012 senesinde Sesim İşitme merkezini hayata geçirdim. Işık Üniversitesi Odyometri bölümü mezunuyum. Bu bölümü bitirenler Odyometrist olarak adlandırılırlar. Odyometristler, İnsanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımıyla saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren kişidir. Kulak, burun, boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular, İşitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar, Ağır işiten hastalara işitme cihazı takar, Gerektiğinde konuşma tedavisi yapar. Ailece sağlık camiasında 20 yılı aşkın bir süredir varız. Sesim işitme cihazı satış ve uygulama merkezimiz haftanın 6 günü açık. Hafta içi saat 09:00 ile 18:00, cumartesileri de sabah 10:00 ile 16:00 saatleri arasında hizmet veriyoruz.

Sesim İşitme Cihazı Satış ve Uygulama Merkezinde Hastalara Ne Tür Hizmetler Veriyorsunuz?

Öncelikli olarak merkezimizde Dünya genelinde kendisini ispatlamış, alanında sektöründe tanınır ve güvenilir markalar olan Simens ve Oticon marka işitme cihazlarının satış ve teknik servishizmetini veriyoruz.Sesim işitme 5 yıllık bir marka toplamda teknik servis ve hasta kabul olmak üzere merkezimizde 5 kişiyiz. Merkezimiz Buca Şirinyer’deBuca Seyfi Demirsoy devlet hastanesi karşısında hizmet veriyor. Buca İzmir içerisinde nüfusu en büyük merkez ilçe olma özelliğini taşıyor ve işitme merkezleri ise daha çok şehir merkezinde Alsancak ve civarında konuşlu bu nedenle burada hizmet vermeyi uygun gördük. Sanırım hastane karşısında olmamızda bizim için bir avantaj teşkil ediyor. Biz hastalarımıza sadece işitme cihazı alım sürecinde değil sahip oldukları cihazları kullanırken de destek ve yardımcı oluyoruz. İşitme merkezlerinin kendi bünyesinde teknik servis barındırmak gibi bir zorunlulukları olmadığından çoğu satış noktasında teknik servis hizmeti sunulmuyor. Bizim farkımız ise kendi bünyemizde cihaz kullanan hastalarımıza teknik destek verebileceğimiz servis hizmeti de barındırmamızdır. Hastanın sağlıklı işitmeye devam edebilmesi için her 6 ayda bir mutlakasatışı yapılan cihazlarımızın servis bakımının kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bu hizmeti hastalarımıza düzenli olarak veriyoruz.Sesim işitme kaliteli ürünü erişilebilir ve uygun fiyata sunmanın yanı sıra, satış sonrası hizmetlerde de yüksek müşteri memnuniyeti düzeyini hedeflemektedir.

Murat bey işitme Merkezinize Hasta Kabul Sürecini Biraz Anlatabilir misiniz?

Hastalar bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanı doktor muayenesinden geçtikten sonra işitme cihazı kullanabilir, kullanması gereklidir reçetesiyle birlikte kendi öz iradesiyle dilediği yerden işitme cihazını alabiliyor. Bu konuda herhangi bir telkin ve yönlendirme almaksızın her hangi bir işitme cihazı satan merkeze müracaat ediyor. Bizi tercih eden hastalarımız genelde başka bir hastanın ya da hasta yakınının tavsiyesi üzerine bize geliyor. Burada hastalarımızın işitme kaybını gidermekte ki hasta memnuniyeti önemi ön plana çıkıyor. Merkezimize gelen hastamızın öncelikle hikayesini alırız; duyma kaybı doğuştan mı? Sonradan geçirdiği bir rahatsızlık ya da kaza sonucu mu oluştu? Doktorunun muayenesinin neticesi nelerdir? İşitme cihazı ile yaptığı ilk denememi ilk kez mi cihaz kullanıyor bunları öğreniriz. Hastamıza hekimin yazdığı reçete ve durumuyla ilgili işitme derecesinin kaybıyla ilgili bilgiler veririz. İşitme cihazı deneme testi hakkında bilgi vererek cihazlı ve cihaz olmadan birkaç işitme testi uygularız. Kendisine uygun olan birkaç cihazı dener test yaparak ikisi arasında ki farkı görmesi açısından cihazlı ve cihaz olmadan işitme konuşma testi yapar; en sonunda bir kanaate varırız. Ama kararı biz vermeyiz; işitme kalitesi ve bütçesi açısından en son kararı hasta verir.Sosyal güvenlik kurumu hastaya 5 yılda bir işitme cihazı için ödeme yapıyor ve bir kısmını karşılıyor. Bu nedenle hastalarımızın ayırabildiği bütçe de önemli oluyor. Satış sonrası cihazın 6 ayda bir periyodik bakımlarını merkezimizde teknik servis elemanlarımız yapıyor. Eğer cihazda kullanımdan kaynaklı herhangi bir arıza yok ise bu periyodik bakım sadece bir çay içimi kadar zaman alıyor. Ve bunun için hastalarımızın her hangi bir randevu almasına dahi gerek kalmıyor. Eğer cihaz hatalı kullanım nem suya temas veya darbeden dolayı herhangi bir arıza gördüyse teknik servis elemanlarımızın değerlendirmesi ve parça temini süresi de göz önünde bulundurularak en kısa sürede onarım gerçekleştirilerek hastamızın mağduriyeti kısa sürede gideriliyor.

Bir İşitme Cihazının Ömrü Ne Kadardır? İşitme Cihazların Teknik Özelliklerinden Bahsedebilir misiniz?

Cihazlarımız dünyada en önde gelen, sektöründe lider markalardır ve usulüne uygun kullanıldığında uzun ömürlüdür. Nemden, sudan ve darbeden korunmalı, düzenli bakımları yapılmalıdır. Biz hastalarımızdan 6 ayda bir bize uğramalarını istiyoruz. Hasta memnun olduğu cihazı pek değiştirmek istemiyor çünkü alıştığı sesi arıyor. İşitme kaybının derecesine göre cihazlarımızın teknik özellikleri ve ebatları değişiyor. Kulak içi ve kulak arkası cihazlarımız var. Kulak içi cihazlarımız hastadan alınan ölçüye göre yapılıyor. Kulak içi cihazlar genelde kozmetik ve görüntü kaygısı olan hastalarımızın tercihi oluyor. Teknik açıdan kulak arkası cihazlar hastaya daha iyi fayda sağlıyor. Çünkü çift mikrofon özelliğinden dolayı daha geniş açıdan ses alma ve gürültüyü baskılama özellikleri daha iyi.Bu sektör yeni yeni olması gerektiği şekilde profesyonellerin kontrolüne geçmeye başladı. Bundan beş yıl önce konuyla alakası olmayan merdiven altı tabir ettiğimiz satış noktalarında hizmet veriliyordu. Artık günümüzde bu işi meslek edinmiş bu işin okulunda okumuş insanların eline geçiyor. Devlette bu konuda gayet hassas davranıp ona göre düzenlemeler getiriyor. İşitme cihazı bizim için çok hassas bir konu burada en kaliteli ürünü satmak değil en doğru ve hastaya en uygun ürünü, cihazı satmak önemli. Yanlış cihaz öncelikle hastayı cihazlardan soğutur. Hastaya çok iyi bir işitme cihazı sunup verebilirsiniz ama onun kullanım ayarı o hastaya uygun yapılmadıysa o cihazdan verim alamayan hasta cihazdan uzaklaşır ve soğur, hiçbir şekilde cihazdan memnun olmaz. Sağlıklı kullanılmayan bir cihaz da duyma kaybının ilerlemesine sebep olabilir o yüzden bu hususa çok dikkat edilmesi gerek. Duymakla anlamak arasında ki fark çok önemli; bize ben sizi duyuyorum ama anlamıyorum diyerek bu şikayet ile gelen hasta çok. Buda hastaya özel frekans ve cihaz ayarının sağlıklı yapılmamasından kaynaklı oluyor. Sanırım bizim hastalarımızın memnuniyeti bu konudan dolayı gayet başarı gösteriyor.

Hastalarınızın İşitme Cihazına Bir Alışma Süreci var mıdır? İşitme Cihazları Hastalarını Sosyal Hayatını Nasıl Etkiliyor? Doğuştan İşitme Kaybı Olan Hastalar da Tek Cihaz Yeterli midir?

İlk zaman alışma dönemi olarak adlandırılıyor; çocukluğundan beri cihaz kullanan bir bireyin alışma dönemi erken yaşta geçtiğinden cihaza adaptasyonu daha rahat ve kolay oluyor. Ancak ilk kez cihaz kullanacak bir hasta için ilk dönem biraz zor olabiliyor. Kısa bir alışma döneminden sonra hasta cihaza kolayca adaptasyon sağlıyor. Temsil ettiğimiz markalarda işitme kaybı olan sporcular için özel kullanımlar amaçlanarak suya ve neme dayanıklı cihazlarda mevcut. Özel talep edildiğinde teminini sağlıyoruz. Bu işin en büyük reklamı yine hasta yani memnun olan hastadır. Cihazlarımızdan ve hizmetten memnun olan hastalar bizi başkalarına da tavsiye ediyor. Doğuştan işitme kaybı genelde çift kulakta oluyor. Özel bir durum bir kaza söz konusu değil ise… Çift kulakta duyma kaybı var ise her iki kulakta da cihaz kullanılması gerekiyor. İşitme kaybı her iki kulakta da cihaz ile giderildiğinde hasta için en sağlıklı işitme derecesine ulaşıyoruz. Bu sebeple denemeyi çift taraflı yapıyoruz ancak ve tercih son karar hastamızın.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN