İzmir Gaziemir’de yer alan Ford İzkar A.Ş sıfır araç satışının yanı sıra ikinci el otomobil satışı ile de faaliyet gösteriyor. Gaziemir’de 150 M2 kapalı alan, 1000 m2 açık alanda ikinci el araç sergileyen ve satışa sunan Ford İzkar A.Ş 2.el satış danışmanı Halil Torunç ile bu konu hakkında söyleştik. İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm detaylarıyla anlatan Ford İzkar 2. El satış danışmanı Halil Torunç; bu konuda güvenilir ekspertiz hizmeti sunan güvenilir satış noktalarından araç alınması konusunda uyarılarda bulundu.Ford İzkar olarak ikinci el araçta güvenilir satış hizmeti sunduklarının da altını çizen Halil Torunç, araçla ilgili teknik (değişen,boya,motor durumu)bilgilerin tam verilmesi gerektiğini söyledi. Ford İzkar’da sıkıntısız satış süreci yaşayan müşterilere kampanyalı 0 faiz (koçfinans)kredi imkanı sunduklarını da ayrıca belirtti. Banka ile uğraşmadan çayını kahveni içerken 30 dk içinde anında kredi kullanımı sunduklarını söyleyen Torunç, tam donanımlı, eğitimli, tecrübeli satış danışmanlarının bir bir ilgilenerek yönlendirme yaptıklarının da altını çizdi. İnternet ilanları, ford 2.el radyo ve reklamları ile ford 2.el internet sitesinden araçlara kolay ulaşım sağladıklarını da belirten Torunç, satış sonrası servis ve yedek parça ağında tam destek vererek sattıkları her aracın arkasında durduklarını söyledi. İkici el araç almayı düşünenler için ise çok önemli uyarı geldi. Kilometresi düşürülmüş araçlarla karşılaşma riskinin arttığına dikkati çeken Torunç sahibinden araç alacakları uyardı.
Otomobil almaya karar verdiniz. Ancak sıfır kilometre bir araç almayı düşünmüyorsunuz. Peki ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Ford İzkar A.Ş ikinci el satış danışmanı Halil Torunç dikkat edilecek hususları sizler için şöyle sıraladı:
* Otomobilin motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine kadar dikkatle inceleyin. Mümkünse satın almaya bir otomobil tamircisi ile gidin.
* Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi, çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir.
* Otomobili mutlaka deneyin. Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin. Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir.
* Vergi numarası uygulaması sayesinde artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de aykırı uygulamalar olabilmekte. Bunun için mutlaka Ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın.
* Otomobil sahibi ile anlaştığınızda, otoyu ücretini ortaklaşa ödeyeceğiniz bir otoparka teslim edin. Trafik Şube Müdürlüğü’nden otomobilin hilesiz olup olmadığını öğrendikten sonra, otomobilin sahibi ile birlikte otomobili çözün.
* Son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralananlar oto pazarında satılmakta. Bu otomobilleri alan kişiler ise mağdur durumda kalabiliyorlar. Bu nedenle otomobilin sicilini araştırmadan asla kaparo vermeyin.
Püf Noktaları
* Her zaman otomobile bakmaya gündüz gidin!
* Yağmursuz bir hava işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
* Eğer mümkünse otomobilin geceyi geçirdiği yere gitmeyi tercicih edin, bu size ilk çalışmadaki sorunları gösterecektir.
* Satıcıya otomobil hakkında hiçbir şey sormaktan kaçınmayın.
* Kontrol için yeterli zaman ayırın, aceleci davranmayın
* Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapın, Duvardan yankkılanan ses alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcıı olacaktır. Eğer bir aracınız varsa bu kontrolü daha önceden kendi arabanızla test edip kulağınızı eğitebilirsiniz.
* Satıcıyla randevulaşmışsanız 15 dakika önce gidin, otomobil için yapılan hazırlığı görmüş olursunuz. Mümkünse size yardımcı olacak bir arkadaşınızı yanınıza alın
Dış Görünüş - Kaporta
* Otomobilin etrafında gezerek pas çürük ve boya hatalarını görmeye çalışın, ağır hasar görmüş bir arabayı dahi onarmak mümkündür. Ancak mükemmel onarım her zaman mümkün değildir.
* Otomobile her iki tarafından boylu boyunca bakın otomobilin üstündeki yansımalar bozuk olmayan kesintisiz bir hat izlemelidir. Onarım görmemiş bir otomobil, çıtaları düz bir hat izliyor ve boya üzerindeki yansımalar düzgün değildir. Onarım görmüş bir otomobil; kaporta üzerindeki yansımalar düzgün değil.
* Otomobilin kapı ile çamurluk aralarında üst ve alt aralıklarına dikkat edin üst ve alt aralıklar arasında fark olmamalıdır.
* Cam kenarını ve kapı açma kollarını/kilitlerini gözden geçirin; buralardaki boya hatalarını ya da kauçuk/metal aksam üzerindeki boya kalıntılarını bulmaya çalışın, bu tür izler otomobilin tekrar boyandığını gösterir.
* Kapıları açıp kapı iç kenarlarında kilit aksamı, elektrik kablo tesisatı kapı fitili gibi yerlerde boya izleri arayın. Kaputu açıp kaput bağlantı menteşelerindeki cıvata kenarında boya sıyrılma veya yer değiştirme izlerine bakın. Çamurluk ağızlarına, marşpiye altına paslar için bakın.
* Mıknatısınızı otomobilin değişik yerlerine (özellikle köşelerine ve tavanına) yapıştırın; mıknatısın değişik çekim gücü gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu ve aracın anarıma girdiğini gösterir.
* Otomobilin dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın sağlıklı bir süspansiyon (amortisörler) 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır.