Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat'ın başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Bosch IoT & Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan, Microsoft Eğitim Sektörü Müdürü Anıl Çekiç ve Ford Otosan AŞ. Kocaeli Fabrikaları ve Yeni Projeler Genel Müdür Yardımcısı Cem Temel konuşmacı olarak katıldı.
Kurumlarındaki dijital dönüşüm süreçlerini ve nasıl gerçekleştirdiklerini örneklerle izleycilere aktaran konuşmacılar, Endüstri 4.0 ile birlikte üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanan yenilikler üzerinde durdu.
Bosch 270 Fabrikasını Dönüştürecek
Toplantıda ilk sözü alan Bosch IoT & Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan, 130 yıllık bir geçmişe sahip olan Bosch'un bir teknoloji firması yolunda ilerlediğini belirterek, bunun en büyük nedeninin Endüstri 4.0 olduğunu vurguladı.
Dijital dönüşümü sadece tedarik zincirinin ve iş yerlerinin dönüşümü olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Ayhan, "Değişim 4.0'ın içinde sadece teknoloji yok. İnsan faktörü ve yetkinliği de çok önemli. Sadece üretimi değil, satış pazarlamadan idareye ve hukuka kadar kapsayan bir süreç. İnsanlar sosyal ağlarla, makineler de sensörlerle birbirine bağlanıyor. 50 milyar makinenin önümüzdeki dönemde birbirine bağlanacağı konuşuluyor. Bosch olarak 2020'ye kadar 270 fabrikamızın dönüşümünü tamamlayacağız. Dönüşüm sonucunda 1 milyar avroluk tasarruf ve satacağımız sensörler sonucunda da 1 milyar avroluk ciro bekliyoruz" diye konuştu.
Herkes Kendi Tanımını Yapmalı
Ford Otosan AŞ. Kocaeli Fabrikaları ve Yeni Projeler Genel Müdür Yardımcısı Cem Temel ise her firmanın Endüstri 4.0 tanımını vizyonu ve misyonu dahilinde kendi yapması gerekliliğini kaydetti.
Ford Otosan olarak ilk önce üst yönetim kadrosunun seminerler, konferanslar aracılığıyla konu hakkında bilgi sahibi olduklarını, ardından orta düzey yöneticilerin konuyla ilgili eğitim gördüklerini anlatan Temel, "En önemli basamak buydu. Çünkü ilk olarak bizim Endüstri 4.0'a vakıf olmamız ve onu kuruma yaymamız gerekiyordu. Kendi adımıza bir tanım yapmalı ve yol haritamızı belirlemeliydik. Çünkü her kurumun kendine özel şartları bulunuyor. Bundan dolayı diğer firma yetkililerine de kendi özel koşullarını göz önünde bulundurarak yol haritalarını çizmelerini öneriyoruz" dedi.
Toplanan Veriler Hayatı Kökten Değiştirecek
Microsoft Eğitim Sektörü Müdürü Anıl Çekiç ise Endüstri 4.0'ın kapsayıcı bir yapıya büründüğünü dilge getirerek, sağlık sektöründeki gelişmeler üstünden dönüşümü anlattı. Özellikle sağlık sektöründe elde edilen veriler aracılığıyla yeni ufuklar açıldığına dikkat çeken Çekiç sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki 20 yıl yaşamayı başaran kişiler bir 20 yıl daha yaşayabilecekler. 2016'ya kadar toplanan verinin iki katının yalnızca 2017 yılında toplanması bekleniyor. Üstelik biz bu veriler ışığında olası gelişmeleri değerlendirip reçete yazabilecek konuma doğru ilerliyoruz. Ayrıca bu veriler yalnız sağlığı değil, eğitim ve endüstri kollarını da kökten değiştirecek ve ileriye götürecek" dedi.
Oturumun sonunda KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kalyoncu, konuşmacılara KalDer İzmir Şubesi adına plaket vererek teşekkür etti.