HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

HABER -- 21 Ağustos 2019

Simay Özyiğit ile Influencer Sohbetleri

Magazinizmir
İzmir'in başarılı Influncerlarından Simay Özyiğit İle Sosyal Medya üzerine güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Simay Özyiğit kimdir? Biraz yaptığın işten bahseder misin?
07 Şubat 1986 tarihinde İzmir’de dünyaya geldim. Tam bir İzmir aşığıyım . Üniversite seçimim de bile İzmir dışında tercihde bulunmadım. Ailenin tek kız çocuğuyum. 9 eylül İktisadi ve İdari bilimler Fakültesinden mezun olur olmaz,arkadaşlarımın tersine ben yine iş hayatıma İzmir’de devam ettim. İlk iş hayatıma tv sektöründe Sky Tv ‘de çocuk programları sunarak başladım. Şimdilerde kendi işimi kurup ,profosyonel anlamda firmalara içerikler hazırlayıp kurgularını yapıp markalarına artı katıyorum.

Dijital dünyada influencer olmak nasıl bir duygu? Sana neler kazandırıyor, neler götürüyor?
Hobi olarak başlayıp meslek haline getirdiğim influencer olmak benim için eksilerinden çok kesinlikle artılarından ibaret. Takipçilerimle instagramda varolduğum günden bu yana büyüyen bir aile gibiyiz. Tanımadan kurulan güzel bağ ,iyi işlere vesile olmak ,herhangi bir avmde yürürken hiç tanımadığınız birinin size gelip sarılması her anınıza ortak olması inanılmaz güzel bir duygu. Dezavantajı senin hayatına sahip olmak isteyip hayatı boyunca hiçbirşey üretmeyen insanların karalama listesindeki kişilerin başında olabiliyorsunuz. Olumsuz bir olay yaşadığımda artık kriz yönetmede artık uzmanlaşıyorum,çünkü büyüdükçe sizi seven kadar sizi kötü eleştirenlere de hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ama ben genelde doğruluğuna inanmadığım olayları ispatlamaya gerek olmadığını düşünüyorum ve olumsuz yorumlar yazan genelde fake account sahiplerininn mutsuzlukla beslenip kendi enerjimi emmesine izin vermeden olaya müdahale ediyorum,cevap vermeden engelliyorum:)

Sosyal medyada herkes kendi dünyasında influencer. Takipçi ve beğeni arttırmak artık çok kolay ancak gerçek takipçilere sahip olmak ve gerçekten insanlara dokunmak bir başarı. Sosyal medyada başarılı olmak isteyenlere önerilerin neler?

Artık önümüze gelen herkes blogger. Birşeyler üretiyorsa zaten olsunlar da..Böyle bir sektör sadece eskiler için değil elbette.Bu işin artık okullarda bölümü bile var.Teknoloji bukadar hızı gelişirken,sektörde aranan kana ihtiyaç her zaman var. Olay takipçi ve beğeniden ziyade duruşla üretmekle alakalı,takipçi alan like alan kişiler birşeyler üretemediğinde tıkandığını zaten kısa zamanda görüyorlar.İşte ozaman bu işin takiple ve beğeni ile alakalı olmadığını anlıyırlar. Bir tuşla ekran karşısından kalbe dokunabilmek bir olay.Hikayenize ortak olan insanlarla masalınıza devam edebilmek asıl başarı. Bunu instagrama ilk girdiğimde zaten keşfetmiştim . Özel sektörde yöneticilik yaptığım bir kurumu bırakıp artık ait olduğum yer beni mutlu eden yer dediğim sosyal medya hem işim hem de evim gibi oldu. Bu medya da başarılı olmak isteyenlere önerim kendi tarzlarını oluşturup,şuana kadar denenmemiş şeyleri yaratıp fark yaratmaları onlara sektörde artı katacaktır diyebilirim.

Sosyal medya ciddi bir mesai istiyor. Senin yaptığın başka işler de var. Bunun yanında evlilik ve annelik nasıl ilerliyor? Bütün bunları nasıl bir arada götürebiliyorsun?
Herşeyi dengede tutabilmek gerçekten zor .. Ama okul yıllarımda da hem okuyup hem çalışan bir öğrencilik hayatı geçirdim.Bu bana her anlamda çok artı kattı. Hem iş hayatımda başarılı oldum hem okul hayatımda. Evlilikten ziyade çocuklu bir hayat ekstra zor iken çalışan anne olabilmek gerçekten bir başarı bence. Bizim işin mesaisi yok.Yeri geliyor gece mail atmam gerekiyor,yeri geliyor etkileşimimin iyi olduğu saatte paylaşım yapmam gerekiyor. Profosyonel anlamda bu işe gönül verdiğim için ve paramı buradan kazandığım için artık eşim de duruma çok aşina.En büyük desteği ondan görüyorum. Bunun yanında oğlum Kuzey’i ihmal etmeden işlerimi de aksatmadan bir denge kurdum.Kuzey’le geçireceğim zaman diliminde telefonumu yanımdan uzaklaştırıyorum.O dakika bütün enerjimi oğluma veriyorum.24 saat onla zaman geçirip kalitesiz verimsiz zaman geçirmek yerine ,oğlumla geçirceğim 1saati aktivite ile onunla birşeyler paylaşarak kaliteli hale getiriyorum.

En çok hangi fotoğraflar beğeni alıyor? Hangi saatlerde, hangi günlerde ve nasıl fotoğraflar paylaşmak lazım?

Benim sayfamda en çok Kuzey’le ve eşimle olan fotoğgraflar çok talep görüyor. Etkileşimin gerçekten bir saati günü ve dengesi var.Benim sayfamda haftaiçi akşam saatleri çok efektif talep görüyor.Genelde 30 yaş üstü çalışan bayan ağırlıklı bir profilim olduğu için genelde yemek sonrası ve çocuklarını uyuttuktan sonra :) instagramda geziniyorlar.

simay-ozyigit

Bu işi markalarla birleştirmek de çok önemli. İlk etapta markalar mı sana ulaşmaya başladı, sen mi markaları buldun?

Gerçekten bu işi profosyonel yapıp para kazanmak istiyorsan ,önce şahıs firmanı kurup devlete vergi ödeyip fatura kesmen gerekiyor.Bu işi yapabilceğime inanarak risk alıp kendi işimi kurdum. Markaların çoğu ile özel sektör ve basın dönemimden tanışmışlığım vardı. Kimine bu şekilde referans ile kimine tanıdık vasıtası ile ulaştım.Güzel işler yaptıkça 1 iş 1 işi getirdi. Artık ajanslar ve firmalar bana ulaşıyor.En güzel duyguda sizinle çalışıp memnun kalan bir firmanın bir diğerine sizi anlatması ve sizinle çalışmasını sağlaması diyebilirim.

Markalar söz konusu olduğunda sosyal medya kullanıcıları bir güven problemi yaşayabiliyor. Çok fazla blogger var ve herkes para karşılığında bir şeylerin reklamını yapıyor. Sana neden güvenmeliyiz?
Bu gerçekten çok güzel bir soru. Markalar için takipçi sayısı ve like önemli olmamalı .Her markanın alıcı kitlesi çok farklı .Örneğin ,1 milyon takipçisi olan ama takipçisi 13 14 yaş civarlarında olan birinin çok yüksek bütçeli ürünleri sattırma olasılığı 200 k birinin iş kadını çevresi yoğun olan birine göre o markaya artı katması daha az bir olasılıktır. Çünkü 13 14 yaş bir öğrencinin cebinde 1000 tl gibi bir rakamı tek başına bir ürüne verebilmesi gerçekten zor bir durum. Ama 30 yaş kendi parasını kazanan bir bayanın o markayı satın alabilmesi daha mantıklı bakıldığında.Ya da erkeklere ürün satan bir firmanın bayan grafiği yüksek olan bir fenomenle çalışması da hata. Önemli olan burada doğru orantı. Marka kime hitap ediyor,influencerın kitlesi markaya uygun mu? Benim genelde çalışan bayan grafiğim ve anne grafiğim fazla ,dolayısı ile markalar buna göre bana ulaşıyor ya da proje sayfama uygun değilse sırf para kazanmak için uygun görmediğim bir marka ile çalışmıyorum. Gerçekten beğenip memnun kaldığım şeyleri takipçlerime duyuruyorum.

 

Dünyada ve Türkiye'de hangi influencerları takip ediyorsun, örnek aldığın veya takdir ettiğin birileri var mı?

Türk influencerlerdan beğendiğim Rachel ARAZ, Dünyada Thebucketfamily ,Chiara Ferragni, Phiaka ve Christina.Kli diyebilirim.
Gelecek planların ve projelerinden bahsedebilir misin?
Gelecek planlarımda youtube kanalıma ağırlık vermek ve event organizasyon ,festival gibi farkli projelerde hem kendime hem çalıştığım firmalara artı katmak var diyebilirim.

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN