HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Ömer Takeş

Görme bozukluklarının tedavisinde lazer teknolojisi

Magazinizmir

Gözün optik sisteminden kaynaklanan bozukluklar  miyop, hipermetrop, astigmat ve 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakın görme bozukluğu olan presbiyopi olmak üzere 4 ana gruba ayrılmaktadır. Bu bozukluklar gözlük veya kontakt lens ile düzeltilebildiği gibi lazer cerrahisi ile de düzeltilebilmektedir.

 

Tüm dünyada her yıl yüzbinlerce insan excimer lazer cerrahisi ile görme kusurlarını düzeltip gözlük veya kontakt lensten bağımsız net bir görüşe kavuşabilmektedir.

Yaklaşık 25 yıldır güvenle uygulanan bu cerrahi lokal anestezi altında son derece gelişmiş teknolojik cihazlar yardımı ile kişiye özel göz tanıma sistemleri kullanılarak saniyeler içerisinde uygulanmaktadır ve kişiler ertesi gün dahi günlük hayatlarına geri dönebilmektedirler. 

Söz konusu olan dünyaya açılan penceremiz olan gözlerimiz olunca bu cerrahi ile ilgili hastalarımızın kafalarında bir takım sorular oluşmaktadır.

Bu yazımızda sık sorulan soruları ve lazer cerrahisi ile ilgili tüm merak edilenleri aydınlatacağım.

 

-Lazer cerrahileri güvenilir cerrahiler midir?

*Lazer cerrahisinde uluslararası kriterlere uygun olarak doğru göze doğru yöntem uygulandığı taktirde oldukça güvenilir ve hasta memnuniyeti yüksek cerrahilerdir.

-Lazer cerrahisi için bir yaş sınırı var mıdır? Kriterleri nelerdir?

* 18 yaşını doldurmuş, son 1 yıl içerisinde göz numaralarında 0.50 D değişiklik oluşmamış ve gözün kornea dokusu bu ameliyata elverişli olan herkese bu cerrrahi uygulanabilmektedir.

 

-Lazer cerrahisi ağrılı bir işlem midir? Ameliyat lokal anestezi ile mi uygulanmaktadır?

*Gözün kornea dokusuna uygulanan bu işlemde hastalarımız herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Sadece kornea dokusunun hazırlanış aşamasında lazer cihazının vakumuna bağlı 20 sn süren bir baskı hissi oluşmaktadır. Hastalarımıza ameliyat öncesi sakinleştirici bir ilaç vererek damla anestezisi ile cerrahiyi gerçekleştiriyoruz.

-Lazer cerrahisi sonrası numaralarda geri dönüş oluyor mu?

*Lazer tedavisinde gözün şeffaf tabakası olan kornea tabakasına müdahale edilerek şekli değiştirilmektedir. Korneadaki bu şekil değişikliği kalıcı olduğu için bu tedavinin etkisi kalıcıdır. Nadiren  bazı kişilerde tedavi başarılı olmasına rağmen numaralarda küçük değişiklikler olmaktadır ancak bu değişiklikler hiç bir zaman eski değer kadar olmamaktadır. Bu hastalarımıza tekrardan lazer tedavisi uygulamak mümkündür.

-Lazer ameliyatları kaç numaraya kadar yapılabilmektedir? Astigmatı da düzeltmek mümkün müdür?

*4 D (dioptri) hipermetropi, 6 D ya kadar astigmat ve 8 D ye kadar miyopiyi güvenle düzeltmemiz mümkündür.

-Lazer ameliyatı oldum diye ileride katarakt ameliyatı olabilir miyim?

*Lazer cerrahisini biz gözümüzün şeffaf tabakası olan kornea dokusuna uyguluyoruz. Katarakt hastalığı ise gözümün renkli kısmı olan irisinin arkasında yer alan merceğimizin yaşlandıkça şeffaflığını yitirmesi sonucu oluşan bir doku ve biz katarakt cerrahisinde gözümüzün merceğini yapay bir göz içi lens ile değiştiriyoruz. Dolayısı ile katarakt cerrahisinde kornea dokumuza dokunmadan cerrahimizi gerçekleştirdiğimiz için daha öncesinden lazer ameliyatı olan bir kişi ileride güvenli bir şekilde katarakt ameliyatı olabiliyor.

Umarım bu bilgiler lazer cerrahisi ile ilgili doğru bilinen yanlışlara açıklık getirmiştir.

Hepinize sağlık dolu günler dilerim.

 

OP. DR. Ömer Takeş


 

İnstagram : @op.dr.omertakes

 

Facebook: 

https://www.facebook.com/omer.takes


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN