HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Kahraman Köse / Damla Ercan

Training Club

Magazinizmir

Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Günümüzde obezitenin nedeni olarak aşırı yemek yemekten çok, hareketsizlik gösterilmektedir.  Hareketsizlik başta kalp, yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalıkta etkili rol oynamaktadır. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için temel besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Sporu sadece kilo vermek için değil sağlığınız için yapmalısınız. Çalışmalardan elde edilen kanıtlar haftada en az 2-2,5 saat orta şiddette yapılan fiziksel aktivitenin ölüm riskini anlamlı olarak azalttığını ortaya ko   ymuştur. Özellikle spor yapan kişilerde kas kütlesini artırmak için veya farklı amaçlarla sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek hatalar yapılmaktadır. Bu noktada spor yapan kişilerin bilmesi gerekir ki;

Egzersiz periyodizasyonunun en iyi sonuçları verebilmesi için beslenme periyodizasyonu ile birlikte sürdürülmelidir.
Sporcuların makrobesinlerin akut olarak artışlarına ihtiyaçları vardır. Kronik beslenme dengesizlik ile birlikte kas kayıpları ve yorgunluk oluşturarak sportif performansın düşmesine sebep olabilir.

Yüksek kaliteli proteinler ya da amino asit tozlarıyla beslenme tek başına kas kütlesini artırmaya yetmez.
 
Kas kütlesinin artışı için düzenli beslenmeyle birlikte direnç antrenmanlarının yapılması gerekir.

Bedenin gereksiniminden fazla miktarlarda besinlerle alınan protein yağa dönüştürülür.

Yoğun antrenman yapan sporcu için önerilen günlük protein miktarı 1,2-1,8 g/kg’dır.

Aşırı protein alınması (3 g/kg’dan fazla) böbrek hasarı, kanda lipoproteinlerde artış (ateroskleroza neden olur), dehidrasyona neden olur. 

Sağlıklı bir kişi için günde kg başına 0,8 g protein yeterlidir. 

Yüksek glisemik indeksi olan besinler kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obezite için risk oluşturur.

Basit karbonhidratlar hızlı bir şekilde emildiğinden ağırlıklı olarak bu tür besinlerle beslenen kişilerde hızlı ve yüksek düzeyde insülin salgılanır.
 
İnsülin glukozun hücrelere girişini ve karaciğerde glukozdan trigliserit yapımını kolaylaştırır.
Tüm bu bilgiler ışığında artık, sağlıklı kilo vermek ve fit bir fiziğe sahip olmak ile ilgili birkaç önemli bilgiye sahip oldunuz. İşte size herhangi bir ekipmana ihtiyaç olmadan olduğunuz yerde ve çok vaktinizi almadan yapabileceğiniz birkaç egzersiz önerisi;
50 Jumping Jack
                                 20 Squat    
15 Burpees
15 Basic Crunch
15 Jackknife
45” Plank
Tüm bu hareketleri birbirini takip eden bir sıra eşliğinde 3 set yapın ve tüm vücut kaslarını çalıştırın..
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN