HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

YAŞAM -- 12 Ocak 2018

Yeni Yıl İçin Okuma Haritanızı Belirlediniz mi?

Magazinizmir
Yeni yıl planlarınıza hangi kitapları okuyacağınızı da dahil ediyor musunuz? 2018’in okuma listesini hazırlarken sayısız kitap arasından seçim yapmak için iyi bir yol haritası çıkartmak yeterli.

En vazgeçilmez ritüellerden birisidir, her biten senenin ardından mutlaka muhasebesi yapılır. Ne olduğunun, ne bittiğinin muhabbeti hep sürerken, laf lafı açtıkça ortaya çıkan diğer sohbet daha da uzun olur: "Yeni yılda neler olacak?"

Bu konunun alt başlıkları da çok çeşitlidir: Sağlık, aşk, kariyer, aile, arkadaşlar, eğlence, seyahat dilekleri ve planları çeşitlendikçe çeşitlenir. Neredeyse yılın her bir çeyreği için ayrı dileklerde bulunulur, kısa ve uzun vadede neler yapılacağına ufak ufak karar verilmeye çalışılır. Bunların bir kısmı gerçekleşir, bir kısmı bir sonraki seneye kalır. Genellikle de insanın aklı her zaman yapamadıklarında ya da seçemediklerinde kalır.

Yeni yıl listelerinin değişmez özelliği de upuzun olmasıdır. Edebiyatı seven iyi okur yazarlar için, bu listeler arasında uzunluk ve hazırlanmasındaki zorluk açısından birinciliği ise yeni senenin okuma listeleri elde eder. Tanışılacak yeni yazarlar, okunacak yeni hikayeler, deneyimlenecek yeni türlerle dolu bu listeler okuma aşıklarının en kıymetlisidir. Bu listelerin değişmez kuralı ise aklın ve kalbin yine hep seçilemeyenlerde kalmasıdır, çünkü seçenekler her zaman çok fazladır.

Ancak, iyi bir yol haritası ile okuma listelerini kompakt, kullanışlı ve en önemlisi, listeye seçtiklerinizle kendinizi mutlu edecek bir hale getirmek imkânsız değil… 2018 yokuş aşağı bize doğru yaklaşırken, sayısız kitap, yazar ve tür arasından seçim yapmak için iyi bir yol haritası çıkartmak yeterli.

Türünü Seç

Listeye başlamak için öncelikle yeni yılda hangi yolları yürümek istediğinize karar vermekte fayda var. Bu sene kitaplığınızda hangi türleri daha çok biriktirmek istiyorsunuz? Deneme, roman, öykü, tarih, araştırma, inceleme? Peki, hangi dilleri konuşmak istiyorsunuz? Ağırlığı, daha çok ana dilinizdeki eserlere mi yoksa çeviri eserlere mi vermeyi tercih ediyorsunuz? Ya da tercihinizi tamamen bir akımdan yana mı kullanmak istiyorsunuz? İlk maddeyi geçtikten sonra işiniz oldukça kolaylaşacak. Unutmayın, iyi bir filtreleme sistemi hayat kurtarır!

Yazar Meselesi

Yıl içinde okumasını yapmak istediğiniz türlere, yazıldığı dillere ya da dönemine (filtrelemenizi nasıl yaptıysanız) karar verdiniz. Bu sefer de karşınıza yazarlar deryası çıkacak. Bu noktada, eğer varsa tabi, bir önceki sene aklınızda kalan ama okuyamadığınız bir yazarı listeye dahil etmekle işe başlayabilirsiniz. Ya da henüz tanışmadığınız, yeni yazarları listenize ekleyebilirsiniz.

Biraz Daha Filtre

Seçimlerinizi yaptınız. Diyelim ki bu sene ağırlığı hikayelere ayırmak istiyorsunuz. Tercihiniz de Türk Edebiyatı. Yazarlarınızdan birisi de Sait Faik. Peki yazarın hangi hikayeleri ile işe başlamak gerekiyor? Bu noktada biraz fikrine güvendiğiniz eş dostların yorumları, internet araştırmaları ya da inceleme yazıları işinize yarayabilir. Tabii ki sizin istekleriniz de bu noktada önemli. Yazarın ilk dönem eserleri mi yoksa ustalık eserleriyle mi başlangıç yapmak istiyorsunuz? Ya da sadece belirli bir dönemde belirli bir düşüncenin etkisi ile yazdığı eserlerine mi vakit ayırmak istiyorsunuz? Bilimsel bir konuda okuma yapmak istiyorsanız işiniz daha da kolay olacaktır. İncelemek istediğiniz konudaki keskin sorularınız sizi daha net yanıtlara götürecektir. Ne kadar çok soru sorarak çatıyı küçültürseniz işiniz ve seçim yapmanız o kadar kolaylaşacaktır.

Yeniliklere Açık Kapı Bırakın

Listenizin bir kısmını da tamamen boş bırakmakta fayda var. Kendinize otuz kitaplık bir liste çıkarttıysanız, bunun beş tanesini hiç aklınızda olmayan kitaplara ayırın. Goodreads, Ne Okuyorum gibi internet siteleri ya da edebiyatla ilgili Instagram hesapları şu sıralar yeni yıl için yapılan tavsiyelerle dolu. Polisiye ile hiç tanışmadıysanız ona bir şans verin mesela. Ya da tanımadığınız birinin hayatına şahitlik etmek için kısa bir biyografiyi listenize ekleyin gitsin.

Aylaklık Haktır

Yeni yıl için listenizi hazırlarken listesizliğe de yer bırakın. Okumak eylemine, ofisteki iş listeniz gözüyle bakmayın. Listeye sıkı sıkıya bağlı kalmak zorunda değilsiniz. O sadece sizin için bir rehber, biraz da motivasyon. Yıl boyunca, kitapçılarda, internette ya da gazetede karşınıza çıkan birçok kitaba da bir şans vermeyi ihmal etmeyin.

Okumalarla dolu bir yeni yıl olsun!

FACEBOOK İLE BAĞLAN