HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

YAŞAM -- 16 Mart 2017

Türkiye'nin Sosyal Medyası 'Viatori', 300 Bin Kullanıcıya Ulaştı

Magazinizmir
Tamamen yerli yazılım olan 'Viatori' sosyal medya uygulaması, 300 bin kullanıcıya ulaştı.

Nisan ayında çıkacak olan final sürümünde yılsonuna kadar 6 milyon 500 bin indirme hedefleniyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak paylaşım yaptıkça para kazandırmasıyla dikkat çekiyor.
Proaegean Ar-Ge ve İnovasyon Bilgi Teknolojileri A.Ş CEO’su Bayram Yıldırım, yerli sosyal medya uygulaması olan 'Viatori' hakkında bilgiler verdi. Yıldırım, uygulamanın hazırlık aşamasındaçok güçlü bir yazılım ekibi ile çalıştıklarını ve beta sürümle çok iyi rakamlara ulaştıklarını belirtti. Yıldırım, diğer uygulamalardan farklı olarak paylaşım yaptıkça para kazandıran ve kullanıcıların bu paraları anlaşmalı mekânlarda harcayabileceklerini ifade etti. Yıldırım, tamamen yerli yazılımcılar tarafından üretilen bu uygulamanın birçok dil seçeneği olacağını, yılsonuna kadar 6 milyon 500 bin indirme hedeflediklerini söyledi.

Uygulamanın 4 ay önce beta sürümünü AppStore ve Google Play’de kullanıcıların hizmetine sunduklarını dile getiren Yıldırım, ''4 aylık süreçte 300 bin indirmeye ulaştık. Bu, sosyal medya niteliğine sahip yurt içinde yerli olan hiçbir uygulamanın ulaşamadığı bir rakam... Uygulamamız sadece beta sürümü ile bunu elde etti. Şunu gördük: Bu topraklarda yaşayan insanlar, kendi ürünlerini kullanmak istiyorlar. Bu topraklardan çıkan bir uygulamayı kullanmak istiyorlar. Bunu net şekilde gördük ve doğru yolda olduğumuzu anladık. Hiç durmadan azimli şekilde çalışmaya devam ettik. Nisan ayında final versiyonumuzu sunacağız. Bunun için aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Yerli bir sosyal medyanın, dünya standartlarında olabileceğini göstermek için çabalıyoruz'' dedi.

"Yılsonu Hedefimiz 6 Milyon 500 Bin İndirme"

Nisan ayıdan çıkacak olan final versiyonu ile öngördükleri kullanıcı sayısını açıklayan Yıldırım, "4 aylık süreçte uygulamanın indirilme hedefi 100 bindi. Bunu 3'e katladık. Planlamalarımıza uyduğumuz zaman yılsonuna yaklaşık 2 milyon indirme hedefliyoruz. Ancak büyük talep var, bu nedenle yılsonu hedefimizi 6 milyon 500 bin indirme olarak revize ettik. Aynı zamanda binin üzerinde mekânda uygulamamızın kullanılması, günde 30 bine yakın siparişin uygulama üzerinden verilmesi ve hesabın ödenmesi gibi hedeflerimiz var" ifadelerini kullandı.

"Kullanıcılara Para Kazandıran Uygulama"

Yıldırım, uygulamanın para kazandırması hakkında şu bilgileri verdi: "Uygulama yerli üretim, ancak tüm dünyada kullanılabilecek. Projemiz çok kapsamlı ve iddialı. Facebook ve Instagram, kapsam açısından bizim uygulamamızın yanında çok spesifik kalmakta. Uygulamamızın içine çok farklı inovatif özellikler ekledik. İçinde sipariş sistemi var. İnşallah 2017 yılı içinde masaya servisin olduğu 1000’in üzerinde mekân uygulamamıza dâhil olacak. İnsanlar uygulamamızın üyesi olan mekânlara gittiklerinde masadan sipariş verebilecek, hesap isteyebilecek ve hesaplarını mobilden ödeyebilecek. Diğer sosyal medya uygulamalarından farklılaştığı en önemli noktalarında birisi paylaştıkça kazandıran özelliği…

Bu özellik şu anda dünya üzerinde hiçbir uygulamada yok. Bu özellik şu anlama geliyor: Uygulama içinde fotoğraf, video paylaştığınızda veya check-in yaptığınızda para puan kazanıyorsunuz. Para puanların belli bir para karşılığı olacak ve uygulamanın kullanıldığı mekânlara gidip yapılan alışverişlerde bu para puanları paraya dönüştüreceğiz ve hesaplardan düşeceğiz. Viatori, sadece sanal âlemde kalan bir uygulama olmayacak. İnsanları sosyalleşmeye teşvikedeceğiz. Yeme ve içme mekânlarına çekeceğiz. İnsanlar sosyal medyanın kısıtlanmış tarafından daha da sosyalleşmeye çekilecek. Amacımız, sosyal masaları ve mekânları, sosyal ağ ile bir araya getirmek. İnsanları, evlerine kapanarak, odalarında tweet atmak, fotoğraf çekmek, video paylaşmak, yorum yapmak gibi özelliklerin dışına çıkaracağız. İnsanlar bir araya gelip sosyalleşsinler istiyoruz.''
Final versiyonunun hangi dil seçenekleri ile piyasaya çıkacağı hakkında bilgi veren Yıldırım, "Uygulama, final versiyonumuzla birlikte öncelikle Türkçe, İngilizce, Fransız ve Rusça olmak üzere 4 dilde olacak. Daha sonra çok hızlı şekilde tüm dillere entegre edeceğiz. Afrika, Balkanlar, Güney Amerika ve Amerika merkezli hedeflerimiz var. Uygulama, bu çerçevede çok hızlı şekilde birçok dile çevrilecek'' şeklinde konuştu.

Projenin nasıl ortaya çıktığı konusunda açıklama yapan Yıldırım, Sosyal medya uygulamasının düşünsel alt yapısı çok eskiye dayanıyor. Çok uzun zamandır ekiplerimizle beraber üzerinde çalışıyoruz. İlk olarak üniversitede aklımıza geldi. Esinlendiğimiz noktalar; Facebook ve Instagram gibi uygulamalardı. Çok uzun bir proje süreci yaşadık. Uygulamayı nasıl daha inovatif ve özgün hale getirebiliriz diye çok çalıştık. Üniversitede doktoraya başladıktan sonra akademisyen arkadaşlarla, çevremde güvendiğim ve kendi alanında uzmankişilerle bir ekip oluşturduk. Beyin takımımızı oluşturduk. Ekibimizle beraber bu projeyi daha ileri taşımak için uykusuz gecelerde çalışmalarımıza devam ettik ve uygulamanın ilk temellerini attık. Ardından, güçlü Ar-Ge ekibi oluşturduk. Mutfağımız bu açıdan çok zengin. İstediğimiz her türlü ürünü, dünya standartlarında teknik alt yapıya sahip bir şekilde çıkarabiliyoruz'' diye konuştu.

Yıldırım, Viatori'nin Latince Gezgin anlamına gelen bir kelime olduğunu söyledi. Yıldırım, gezen, gören, yemek yiyen, yeni şeyler ve yepyeni deneyimler arayan insanlar için Viatori’nin vazgeçilmez olacağını belirtti. Yıldırım, uygulamanın normal sosyal medyalardan çok farklı, hedef olarak çok kapsamlı olduğunu, ancak Amerika ya da Avrupa'dan çıkma değil, tamamen Anadolu çıkışlı bir sosyal medya uygulaması olacağı için büyük önem arz ettiğini ifade etti.

"Ar-Ge Ekibimiz Çok Güçlü"

Uygulamanın güvenliğine vurgu yapan Yıldırım, "AR-GE ekibimiz çok güçlü. Bu konuda Türkiye'de yetişmiş en iyi AR-GE ekibini oluşturduk. Türkiye'de beyin göçünden dolayı istediğimiz düzeyde yazılımcı bulmak çok zor oldu. Oluşturduğumuz ekip çok güçlü. Bu ekip diğer büyük sosyal medyaların sahip olduğu alt yapının benzerini oluşturdu. Bu, tüm dünyada anlık milyonlarca insanın girip kullanılabileceği bir uygulama geliştirdiğimiz anlamına geliyor. İnsanların en tedirgin oldukları durumlardan bir tanesi kendi kişisel verilerinin gizliliği… Bu husus uygulamamızın en önemli noktasıdır. Uygulamamız hiçbir veriyi ya da bilgiyi, kurum ya da toplulukla paylaşmayacak. Whatsapp'a benzer, hatta daha yüksek güvenlikli mesajlaşma yapısı da var" diye konuştu.

Yıldırım, bilişim sektöründeki gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Biz, daha önce hiç kimsenin başaramadığını başarmak için bu yola çıktık. Bunu başarmanın arifesindeyiz. Kısa süre içinde tüm dünyada bilinen ve kullanılan bir mobil uygulama olacağız. Bu topraklarda yetişen gençlerimiz, bu ülkeyi terk etmesin. Bu ülkede hedeflerinize ve hayallerinize ulaşmak için sonuna kadar savaşın. Bilişim sektöründeki gençlerimize, hayallerinden ve projelerinde vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum. Biz vazgeçmedik. İnşallah başaracağız." dedi. 
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN