İyi yaşamın her zaman hem fiziken hem de ruhen kendini beslemek olduğunu söylerim. Gün içinde kendine küçük molalar vermek, kitap okumak, sevdiğin bir arkadaşınla kahve içmek, yoga ya da meditasyon yapmak… ruhu beslemenin birçok yolu var.
Ben haftada 2 kez sevgili Dr. Neslihan İskit ile yoga yapıyorum ve bunun hem fiziken hem de ruhen iyilik için çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bende kendisinden yoganın temel felsefesini ve nelere iyi geldiğini anlatmasını istedim. Dr. Neslihan İskit’in cevaplarını sizlerle paylaşıyorum, ama önce yoga biliminin kurucusu olan Patanjali aydınlanma için önerdiği 8 basamağa bir bakalım;
1. Yama – Evrensel Ahlaki Disiplinler
2. Niyama – Kişisel Disiplin
3. Asana – Yoga Duruşları
4. Pranayama – Nefesin Kontrolü
5. Pratyahara – Duyguları Geri Çekme
6. Dharana – Dikkati Bir Yere Toplama
7. Dhayana – Meditasyon
8. Smathi – Kendini Tanıma
Yoga Vücutta ve Zihinde Ne Tür Değişikliklere Yol Açar?
Yoga, bir tamamlayıcı sağlık sistemidir ve gücü, çeşitli kalp hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için geniş ölçüde kullanılmaktadır. Yoga bir yaşam tarzı geliştirerek, vücut, zihin, ve ruh sağlığını yükseltmek için bir çözüm önerir. Birçok hastalığın, şeker hastalığı, obezite ve psikiyatrik hastalıklar gibi, tedavisinde kullanılabileceği gibi, kalp hastalıklarının ilerlemesini önlemek için de kullanılır. Yapılan bilimsel çalışmalar, yoga yapan insanların kalp sağlığını güçlendirdiğini, solunumu kuvvetlendirdiğini, tansiyonu düşürdüğünü, hormon salgılayan bezlerin çalışmasını düzenlediğini, mide bağırsak işlevlerini kolaylaştırdığını, vücudun genel duruş biçimini düzelttiğini, kronik stresi azalttığını, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve beyin fonksiyonlarını desteklediğini göstermiştir.
Yoga terapisi duygusal sorunların tedavisinde etkilidir.
Yoga, psiko-sosyal durumların tedavisinde de etkili oluyor. Toplumumuzda depresyon ya da kaygı bozuklukları neredeyse salgın halini aldı ve kronik depresyon, anksiyete, mani ya da güven eksikliğinden yakınan birilerine yoga terapisi uygulamanın bir yolu var. Tipik güven sorunları yaşamalarına karşın bu insanlar yaşamlarına entegre olabilen, biten bir ilişki sonrası acı çeken, önyargılı, kibirli, kendine acıyan ya da hafif depresyonda olan nevrotik insanlarla yapılan çalışmalarda olumlu sonuç alıyoruz. Eğer kronik ansiyete durumu söz konusu ise kişiyi hemen sakinleştirmek için birtakım aktiviteler aramaya başlarım. Bazen zihinsel olarak ajite ancak, fiziksel olarak hareketsiz insanlar olabiliyor. Zihinsel hareketliliği azaltmak için fiziksel hareketliliği artırmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra bu kez iş, bütün sistemleri sakinleştirecek uygulamalar geliştirmeye kalıyor. Öte yandan depresyonda olan bir kişi içinde bunun tam tersini yapıyoruz. Dolayısıyla kişilerin enerjisini doğru yöne kanalize etmemiz için stratejiler geliştirmemiz gerekiyor. Geliştirilecek stratejiler de kişinin doğasına bağlı olarak değişebiliyor.