Dr. Özdem, daha çok 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülen parkinsonun en önemli belirtilerin el ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlık, kaslarda ve eklemlerde sertlik, duruş ve yürüyüş bozukluğu olduğunu ifade etti.
Hastalık hakkında bilgi veren Dr. Tufan Özdem: "Hastaların yüzündeki mimikler azaldığından maske görünümü olabilir. Hastalık yavaş başlar ve sinsi bir şekilde ilerler. Önce bir kol veya bacakta başlayabilir, ancak zamanla diğer taraflara da yayılır ve tüm gövdeyi etkileyebilir. Hastalar kısa ve kesik adımlarla, aceleci bir tarzda yürüyebilir, fakat yürümeyi başlatmakta ve dönüşlerde, yürürken konuşmakta zorluk çekerler. Konuşmaları , monoton ve düşük seslidir. Zamanla yutma zorluğu, zeka bozuklukları, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı ve depresyon belirtileri gelişebilir" diye konuştu.
İlaç Tedavisinde Yeni Dönem
Parkinson hastalığı teşhis edildikten sonra ilaç tedavisine başlanması gerektiğini kaydeden Dr Özdem, son yıllarda bu hastalığın gelişmesini yavaşlatan yeni ilaçlar bulunduğunu ve bu tedavilerin de hastaların günlük yaşamlarını önemli ölçüde kolaylaştırdığını dile getirdi.
İlaç tedavisinin, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mutlaka Nöroloji uzmanı tarafından planlanması ve takibi yapılması gerektiğine de değinen Özdem şöyle devam etti: "Tek başına ilaç tedavisi Parkinsonlu hastalar için yeterli sayılamaz. Tanı konulup ilaç tedavisi başlandıktan sonra hastaların geniş kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmaları gerekir. Rehabilitasyonun amacı, hastalığa bağlı fonksiyon kayıplarını azaltmak, günlük yaşamla ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmak ve istenmeyen olumsuz gelişmeleri engellemektir" dedi.