Tek Sebep Hormonlar Olmayabilir!
Hamilelik döneminde kadınlar uyku düzeninden beslenme alışkanlıklarına kadar birçok değişiklik yaşıyor. Buna doğumla ve bebekle ilgili endişeler de eklenince anne adaylarında ani duygusal değişimler ve sebepsiz ağlamalar da görülebiliyor. Genel olarak tüm bunların hormonlarla ilgili olduğu düşünülse de Nefes Uzmanı ve YazarNevşah F. Karamehmet, tek sorumlunun hormonlar olmadığını söylüyor."Hamilelikte yaşanan ağlama, baş ağrısı, göz kararması, mide bulantısı, baş dönmesi, ani duygusal değişimler, baygınlık hissi gibi semptomların hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülse de tüm bunlar tüm disfonksiyonel nefes alışkanlıklarıyla da bağlantılı olabilir" diyenNevşah F. Karamehmet, hamileliğin tüm disfonksiyonel nefes alışkanlıklarının tavan yaptığı dönemlerden biri olduğunu belirtiyor.
Nefesiniz Düzelirse Semptomlar da Düzelebilir
"Karın bölgesindeki baskı sebebiyle birçok hamile kadın bu dönemde aşırı nefes almaya başlar. Bu da solunum fizyolojisinde 'hipokapni' olarak bilinen, istemsiz aşırı nefes almak alışkanlığı sebebiyle oluşan, ciğerlerdeki karbondioksit basıncındaki düşmeye, tıbbi deyimle ‘solunum alkolozu'na neden olur. Hipokapni negatif duygu ve düşünceler, dikkat dağınıklığı, kısa süreli hafıza kaybı, ağlama, baş ağrısı, göz kararması, mide bulantısı, baş dönmesi, ani duygusal değişimler, baygınlık hissi gibi hamilelikte hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülen birçok semptomun altında yatan sebeplerden biridir. Ve ne yazık ki göz ardı edilmektedir. Bu semptomları sadece hormonal değişikliklere yormak aslında çok sığ bir bakış açısıdır" diyenNevşah F. Karamehmet, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Solunum kimyası incelendiğinde birçok hamilenin sürekli hipokapnik dolaştığını, ciğerlerdeki karbondioksit basıncındaki düşüş sebebiyle solunum alkalozu olduğunu ve bu duruma bağlı olarak birçok semptom yaşadığını, bir nefes koçuyla çalıştıktan ve fonksiyonel nefes alışkanlıkları öğrendikten sonra da bu semptomların hormonal durumdan bağımsız şekilde iyileşebildiğini görüyoruz."
"Doğal Nefes Doğumu da Kolaylaştırıyor"
Doğal nefes, fiziksel seviyede yaşam enerjisini yükseltmesi, zihinsel seviyede negatif düşünceleri yok etmesi, konsantrasyonu artırması gibi artılarının yanında hamilelik döneminde ortaya çıkan disfonksiyonel nefes alışkanlıklarının ortadan kalkması açısından da önemli. Kendisinin yetiştirdiği Nefes Eğitmenleri tarafından NFS Yaşam Okulu bünyesinde verilenMucize Kursu’nu bitiren katılımcıların hamilelik ve doğum esnasında çok rahat ettiklerini belirtenNefes Uzmanı ve Yazar Nevşah F. Karamehmet,"Doğal ve fonksiyonel bir nefes alışkanlığına sahip olmak doğum esnasında da annenin rahat etmesini, sezaryene gerek kalmadan, nefesinden faydalanarak doğal doğum yapabilmesini sağlıyor" diyor.