İdrar kaçırma şikayeti olanların, bir süre sonra gündelik hayatlarını bile bu duruma göre planladığını ve birçok sorunla baş etmek zorunda kaldığını kaydeden Eren, idrar sorunu yaşayanların cinsel yaşamlarının bile bu durumdan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti.
İdrar kaçırmanın tıbbi olarak üriner inkontinans olarak adlandırıldığını ve tüm yaş gruplarında görülebildiğini belirten Eren, "Kadınlarda sık görülmesine karşın tedavi arayışı, gerek kültürel nedenlerle kadınların bunu bir şikayet olarak belirtememeleri, gerekse de bu durumun kabullenilmesi, doğal bir olay olarak karşılanması ve tedavisi olmadığının düşünülmesi nedeniyle azdır. Birçok nedeni bu durumun tedavisi mevcuttur; hatta bazen hayatımızdaki çok küçük değişikliklerle bile bu rahatsızlık hızla tedavi edilebilir" dedi.
Farklı Şekillerde Ortaya Çıkabilir
İdrar kaçırmanın günlük hayatta farklı şekillerde ortaya çıkabileceğine değinen Op. Dr. Ali Erhan Eren, “Bunlardan ilki “stres üriner inkontinans” olarak adlandırılan durumdur. Bu durumda idrar kaçırma, gülme, öksürme, hapşırma, ağır kaldırma, ıkınma gibi karın içi basıncı artıran durumlarda meydana gelir. Genellikle ileri yaşlarda, çok doğum yapanlar ya da zorlu doğum yapanlarda görülür. Ancak bazen hiç doğum yapmamış kişilerde de görülebilmektedir. Diğer bir idrar kaçırma şekli "urge inkontinans” olarak adlandırılan ve istemsiz aniden gerçekleşen idrar kaçırmadır. Bu durumda hastalarda bir anda idrar hissi oluşur ve tuvalete yetişemeden idrar kaçırma meydana gelir. Urge inkontinans hastalarında beraberinde idrarda yanma, tam boşaltamama hissi ve sık idrara çıkma şikayetleri olabilir. Her yaş grubunda görülebilir. Çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonuna bağlıdır. Enfeksiyonun tedavisiyle idrar kaçırma da hızla düzelir. Bazen de, hem stres hem de urge inkontinans bir arada görülebilir" diye konuştu.
İleri Yaş, Aşırı Kilo ve İdrar Enfeksiyonları Tetikler
Op. Dr. Eren İdrar kaçırmanın nedenlerini de, ileri yaş, fazla kilolu olmak, obezite hastalığı, kalıtımsal sebepler, kabızlık problemleri, idrar enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar, idrar taşları ve tümörleri, çok doğum yapmış olmak veya zor doğumlar, enopozla ilişkili hormonal değişiklikler, sinirsel hastalıklar, kontrolsüz şeker hastalığı, alkolizm, vajen ile idrar kesesi arasında a anormal bağlantılar, beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklar, kas gevşetici, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlarla alerji ilaçları olarak sıraladı; idrar kaçırma tedavisinin cerrahi ve cerrahi dışı olmak üzere iki gruba ayrıldığını dile getirdi.
Destek Bant Operasyonlarıyla Çözülebiliyor
İdrar kaçırma şikayetiyle başvuran hastaların öncelikli öyküsünün ayrıntılı olarak alınması ve şikayetinin detaylı olarak değerlendirilmesi gerektiğini açıklayan Op. Dr. Ali Erhan Eren, hastada birkaç adet semptom varsa daha baskın olan belirlenmeli. Tüm sonuçlarla, öncelikli olarak idrar kaçırmanın olası nedenleri ve hangi tarz kaçırma olduğu ortaya konulmasının önemine dikkat çeken Eren, idrar kaçırmanın tedavisinde kullanılan çok sayıda ameliyat tipi bulunduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ameliyatların seçimi, hastanın yaşı, kilosu, birlikte sarkma olup olmaması, kaçırmanın tipine ve hasta kararına göre değişir. En sık yapılan ve uygulaması kolay, hastanede kalış süresi az olan yöntemler, mesane ve idrar borusu altına konan destek bant operasyonlarıdır. Bu ameliyatlar yaklaşık yarım saat sürmekte ve hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Cerrahi dışı tedavilerde ise yaşam tarzı değişiklikleri ile günlük sıvı alımının düzenlenmesi ve ideal kiloya ulaşılması amaçlanır. Ayrıca zamanlanmış işeme ve mesane egzersizleriyle sadece belirli zamanlarda ve sıklığı giderek azalacak şekilde işeme planlanır. Pelvik taban egzersizleri - biofeedback ve işlevsel elektriksel uyarılma tedavisinin yanı sıra; uygulanan ilaç tedavileriyle idrar kaçırma tedavi edilir" dedi.
HABER: Mesut Varlık