HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 31 Mart 2017

"Bunama Sinsi Bir Hastalıktır"

Magazinizmir
Özel Egepol Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şule Karataş, halk arasında bunama olarak da bilinen demansın kişinin günlük yaşamını etkileyen, sinsi ve ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

Demans'ın genellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirten Karataş, "Demans, hafızanın yanında davranış, konuşma, alet kullanma, yer - yön bulma gibi diğer becerilerin de bozulması gibi etkilerle kendini belli ediyor" dedi.

Unutkanlığın, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, doktora sık başvuru nedenlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Dr. Şule Karataş, "Basit unutkanlıklarda bile kişiler gelecek kaygısı ve unutkanlıklarının ilerlemesi korkusuyla hemen doktora başvuruyor. Unutmayan insan yok gibidir. Gerçekte unutkanlık, çoğu zaman normal bir süreçtir ve bazen yaşın ilerlemesinin doğal sonucudur" diye konuştu.

Özellikle genç yaşlarda kişilerin "Eyvah, bunadım mı?" diyerek doktora başvurduklarını kaydeden Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: "Unutkanlık olarak nitelendirdikleri dikkat dağınıklığı çoğu zaman, "psödodemans" olarak da adlandırılan "yalancı demans" dediğimiz depresyonun belirtisidir. Hatta bazen günlük yaşantıdaki stres, uykusuzluk, kaygı gibi nedenler, basit yorgunluklar bile unutkanlığa sebep olabilir. Bazen de,  "yaşlıdır unutabilir" diye düşünülerek önemsenmeyen unutkanlıklar beyin damar tıkanıklığı, beyin tümörü gibi nedenlere bağlı oluşan bunamadan kaynaklanıyor olabilir. Önemli olan nokta, bu unutkanlıkların kişinin günlük yaşantısını, insanlarla olan ilişkilerini ne kadar etkilediği ve bu unutkanlıkların ne kadar sürede ve nasıl ilerlediğidir" dedi.

Her Demans, Alzheimer Değildir

Özel Egepol Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şule Karataş, bunama denildiğinde hemen herkesin aklına alzheimer hastalığının geldiğini, fakat her demansın alzheimer hastalığı olmadığını vurguladı.

Dr. Karataş sözlerine şöye devam etti: "Kafa travması, beyin tümörü, beyin iltihabı denilen ensefalit, beyin damar hastalıkları, parkinson hastalığı, beyinde su toplanması denilen hidrosefali gibi birçok önemli nörolojik hastalık bu tabloya yol açabilmektedir. Bunların dışında vitamin eksiklikleri, hormon bozuklukları, metabolik bozukluklar da demansa neden olabilir. Hastanın demans tanısı almasının yanı sıra; demansa sebep olan hastalığın bulunması hem tedavi hem de hastalığın seyri konusunda yol gösterici olmaktadır. Alzheimer hastalığında kişi hatırlayamadığı için sinirlenebilir, unuttuğunu belli etmemek için yalanlar uydurabilir, unuttuğu için yoğun üzüntü duyabilir. Zamanla unutkanlıklar ve davranış bozuklukları belirgin hale gelir ve son evrede uygunsuz davranışlarla hırçınlıklar baş gösterir. Bu nedenler alzheimer hastalığında en önemli evre ilk evredir" dedi.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN