HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

RÖPORTAJLAR -- 29 December 2021

Sosyal medyadan videoları izleyerek başladı, 57 şubeye ulaştı

Magazinizmir
Mali müşavir Mert Doğan, sosyal medyadan kahve kavurmayı öğrenerek başladığı işletmecilikte 60'a yakın şubesi bulunan kahve zinciri oluşturdu. Avrupa sokaklarını tek tek dolaşarak kahve mekanlarını inceleyen Doğan, kendi konseptini oluşturarak Pablo Artisan’ı kurdu. Pablo Artisan Coffee Yönetim Kurulu Başkanı Mert Doğan, ilk yurtdışı şubesini Erbil’e açacak.

8 yıl önce başladığı bir yöneticilik deneyimi sonrasında işletmeciliğin kendisine göre olduğunu düşünüp kendi mekanını açan Doğan, “Yıllar önce kahve işine girmeye karar verdim. Youtube’tan baka baka kahve kavurmaya başladım. Dükkan olmadan arkadaşlarımın dükkanlarına kahve satmaya başladım. Sonra arkadaşlarımızla bir yer açtık. İlk ortaklık deneyimim oldu. Ortaklık bitince ikinci şube olarak düşündüğümüz Çankaya şubesini ilk Pablo Artisan şubesi olarak açtım.”

AVRUPA’DAKİ KAHVE MEKANLARINI TEK TEK GEZDİ

Avrupa’daki kahve mekanlarını tek tek gezdiğini söyleyen Doğan, “Avrupa’da tanıdık bulduğum anda bilet alıp gittim. Kahve kavurma makinesi gördüğüm her mekana gidip inceledim. Yabancı dilim çok az olsa bile iletişime geçip Avrupa’daki 3. Nesil kahvecilerin çoğunu gezdim. Adreslerini bulup geze geze işi öğrendim. Avrupa’da kahve kültürünün önemli isimleriyle tanıştım. İncelediğim mekanlarla bağlantılı kritik noktalarda Türk arkadaşlarla tanıştım. Onların çok yardımını gördüm.”

ÇOK YAKINDA KOLOMBİYA’YA GİDECEK

“Kahve bizim ülkemize gelmeden önce Londra ve Berlin’e gidiyor. Avrupa’dan buraya geliyor. Dünyanın neresine gidersen git insanlar kahveyi seviyor.Kahvenin üretildiği yerlere çok yakın zamanda gideceğim. Medellin,Etiyopya, Kolombiya’dan kahve getireceğiz. Artık o kapasiteye ulaştık.”

İLK YURTDIŞI ŞUBESİ ERBİL’DE AÇILACAK

Türkiye’de 57 şube olduk. Irak Erbil’de bayilik verdik. Sürekli talep alıyoruz. Sırada şube başvurusunda bekleyen hazır 50 yatırımcımız var” şeklinde konuştu.

SOKAK KÜLTÜRÜYLE BU İŞLERİ ÖĞRENDİK

“Bizim derdimiz sokak. Biz öğrendiğimiz her şeyi sokakta öğrendik. Mekanlarımızda da sokağı yansıtmaya çalışıyoruz. Biz o doğallıktan ve sokak kültüründen kopmak istemiyoruz. Avm’ye girmeme sebeplerimizden birisi de mutlu yatırımcılar istiyoruz. Avm’lerde bunu sağlamak biraz zor. Yüksek maliyetlerin olmadığı bir avm olursa oraya da şube verebiliriz. Doğru şartlarda doğru maliyetlerle olursa avm’lerde de yeni şubelerimiz yer alabilir.”

PABLO ARTİSAN BACKSTAGE HAYRAN BIRAKIYOR

Pablo Artisan Backstage İzmir Gaziemir Sarnıçta yer alıyor. Burayı bizim Almanya’da gezerken gördüğümüz en etkilendiğimiz kahve kavurma hangarına benzetmeye çalıştık. Bu kadar büyük bir hangar bulacaksın, içerisine makineleri koyacaksın, eğitimleri orada yapacaksın. Bizim için hayaldi. Tamamen hayalimizdeki konsept buydu. Bu hangarlardan Türkiye’de tek yer burası. Dünya’da bu şekilde en fazla 10 mekan vardır. Yemek etkinlikleri yapıyoruz. Hamburger, makarna, et çeşitleri var. Çölde vaha gibi bir yer yaptık. Giren herkes önce bir şaşırıyor. Burası Türkiye’nin en büyük metrekare olarak kavurma fabrikası. Kapasite anlamında ilk beşe girer.”

BİZDE REÇETE BİTMEZ

“Reçete bizde bitmez. Bu kültür içimize işlemiş. Kokteyller bizim için önemli. Evde bile yemek yaparken yeni şeyler deniyoruz. Mixoloji içinde yaşıyoruz. Soğuk içeceklerde sürekli yeni tatlar buluyoruz. Biz büyüdükçe ülkedeki iş ortaklarımızın sağladığı ürünlerle yeni lezzetler oluşturuyoruz.”

İÇİMİZDEKİ İŞLETMECİLİK ENERJİSİ YENİ MARKALARI OLUŞTURDU

“İçimizdeki işletmecilik enerjisi hiç bitmiyor. Törpülemeye çalışıyoruz. Ayağımız hep frende ama ortaya birçok firma çıktı.Grup şirketlerimiz arasında Münih Döner, Pablo Burger, Publo,Alpacino Makarna gibi yeni markalarımız çıktı. Backstage’mizde bunlar üretiliyor. Yatırımcı buraya geldiğinde burada tüm markalarımızın arka planı burası. Akıllı fabrikamızdan daha yeni markalarda çıkacak. Önceliğimiz Pablo'yu hakettiği yere getirmek.Bu fabrikada durmuyoruz sürekli üretiyoruz sürekli beyin fırtınası halindeyiz.” 

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN