İzmir ve Türkiye'de gündem yaratan Folkart Gallery, sekizinci sergisine ev sahipliği yapıyor.
Folkart Gallery'de ziyarete açılan "Türk Resminin Köşe Taşları" isimli sergide, Türk resim sanatına yön veren 130 sanatçının eserleri yer aldı. Sergide Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi, Hoca Ali Rıza, Halife II. Abdülmecid, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Naci Kalmukoğlu, Burhan Doğançay gibi Türk resmine damga vuran 130 sanatçının eserleri ilk defa biraraya geldi. Serginin Proje Direktörlüğünü Fahri Özdemir üstlenirken, küratörlüğünü ise İlkay S. Deniz yaptı.
Türkiye Folkart Galeri'yi Konuşuyor
Serginin açılış konuşmasını yapan Folkart Yönetim Kurulu başkanı Mesut Sancak, "Gurur duyduğumuz çok özel bir sergi oldu. Türk resminin öncüsü Şeker Ahmet Paşa'nın bir eserinden, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Adnan Turani'nin eserine uzanan bir resim köprüsü. Tam renkler şöleni. Türk resim tarihinin bir özeti. Burada bulunmanız ve bu serginin güzelliğini bizimle paylaşmanız nedeniyle, onur duyuyoruz. Sanatın iyileştirici gücünü, tüm güzellikleriyle burada hissediyoruz. Folkart'ı kurarken 'Art' takısında sanatı simgelemiştik. Biz İzmir'de iş yapıp kazanırken, İzmir'de ‘sanata sürdürülebilir destek vermeyi' ciddi sosyal bir görev olarak görüyoruz. Folkart Gallery, bu anlayışımızın ilk somut örneği. Sanata Destek Vermek, Folkart'ın Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerinin, temel bir ayağını oluşturuyor. İki senedir faaliyetini sürdüren galerimiz, sunduğu çok değerli sanatsal etkinliklerle, dikkat ederseniz Türkiye'nin konuştuğu bir galeri haline geldi. Bununla gurur duyuyoruz" dedi.
Akdeniz'in Kültür Sanat Merkezi Adayı
İzmir zengin bir tarihsel mirasa sahip olduğunu ve binlerce yıllık geçmişiyle, dünya için örnek oluşturduğunu ifade eden Sancak, "İzmir'in bu muhteşem potansiyeliyle, kültür sanat alanında önümüzdeki yıllarda öne çıkacağını düşünüyoruz. Bu alanda ilerlemesi için, özel sektörün de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz bu inançla sanata destek veriyoruz. Düşünün dünyanın birçok şehrinde, bir arada bulunamayan çok sayıda özelliği bünyesinde birlikte barındıran İzmir, neden Akdeniz'in çok önemli bir kültür merkezi olmasın? İzmir, neden bir Barselona, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye gibi; kültür-sanat şehirleri arasında yerini almasın? Bunun önünde hiçbir engel yok. Sadece kültür endüstrisinin bu şehirde güçlenmesi, kültür-sanatın desteklenmesi gerekiyor. Bu şehir, bu zengin potansiyeliyle, kısa sürede Akdeniz'in ve dünyanın, yeni kültür sanat merkezlerinden biri olmaya adaydır. Biz kendi adımıza, işte bu nedenle elimizi cesurca taşın altına koyuyoruz. Bu nedenle, bu galeriyi oluşturduk. Geçen yıl başta İzmir Fuarı olmak üzere, çok sayıda etkinliğe, bu nedenle destek verdik. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın Ana Sponsoru olduk. İşte bu nedenle, geçtiğimiz hafta Folkart Academy'i kurduk" dedi.
Rekor Başvuru Aldık
Geçtiğimiz günlerde Folkart ACADEMY'i tanıtan ve ilk aşamada ‘tiyatro eğitimi odaklı' sürdürülebilir kılmayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen Mesut Sancak, "Türkiye'nin ve İzmir'in çok değerli hocaları ve sanatçılarının katkılarıyla, 400 çocuk ve 200 yetişkini, tiyatro eğitimiyle tanıştıracağız. Sınav yoluyla seçeceğimiz farklı yaşlardan 25 kişiye ise en üst düzeyde tiyatro eğitimi vereceğiz. Bu iş için yola çıktığımızda, internet üzerinden bir buçuk günde 15 bine yakın başvuru alınca inanın şaşırdık. Bu rekor başvuru, bize nasıl doğru bir iş yaptığımızı gösterdi. "Türk Resminin Köşe Taşları" sergisi için, 40'ın üzerinde koleksiyoncu ellerindeki eserleri bizlere güvenip, emanet ederek destek verdi" dedi.
Sergi 24 Mart 2017-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Tarihi Bilgiler
Sergide Türk resim tarihinin en önemli sanatçılarının eserleri sanatseverlerle buluşuyor. "Türk Resminin Köşe Taşları" adlı sergi, koleksiyonerlerin ellerinde bulunan özel eserleri
'sanatseverlerle paylaşma arzusu'nun çok iyi ve ilk örneklerinden birini oluşturuyor. Sanatseverler, artık sonsuzluğa uğurlanan sanatçıların eserlerini ilk kez birlikte görmüş
olacaklar, ayrıca dönem karşılaştırması yapabilecekler. Sergide, Akademik resimden Osman Hamdi kuşağına, romantizmden Çallı/1914 kuşağına; izlenimcilikten müstakiller grubuna; konstrüktivist imzalardan yeniler grubuna kadar, Türk resminin bütün eğilimleri temsil ediliyor. Ayrıca yine aynı sergide, halk sanatı üyeleri, dışavurumcu, postmodern tavır gözeten sanatçıların eserleri de görülebilecek. Klasik, modern ve post modern sanat yapıtlarının yer aldığı sergide, manzaralar, portre ve oto-portreler, natürmortlar, farklı kompozisyonlar sanatseverleri bekliyor olacak.