Mutlu Polat'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği, Roket Yapım Animasyon'un ise yapımcılığını üstlendiği Bir Eylül Uykusu 12 Eylül'ün toplumsal travmatik atmosferi içindeki ikinci nesli iç içe geçmiş iki sarmal metin halinde ele alıyor. Çekimleri tamamlanan ilk metnin prömiyeri 19 Aralık Salı İzmir Sanat'da gerçekleştirilecek. Kırmızı halının serileceği prömiyere İzmir'in sanat dünyası ve önemli isimler katılacak.
Bir Eylül Uykusu'nun ilk metni, sahne üzerinde canlı performans sergileyen Nazlı karakteri (Mutlu Polat) tarafından şiirsel ve ritmik bir anlatımla tiyatro sahnelerinde izleniyor. Animasyonlarla zenginleştirilen sinematografik dil, salt gerçekliği gözler önüne sererken, metinde kahramanların iç dünyalarına da el atılıyor. Mutlu Polat'ın 2006 yılından itibaren oluşturmaya başladığı filmin müziklerine, Raci Çığırtkan da doğaçlama müziklerle eşlik ediyor. Bir Eylül Uykusu'nun ikincisi ise başlı başına bir film olarak izlenen sinematografik metinden oluşuyor ve çekimlerine Haziran 2018 gibi başlanılması düşünülüyor.
Sokağın Hikayesi Perdeye Yansıtılacak
Bir Eylül Uykusu'nun ana karakteri Nazlı'yı da Mutlu Polat'ın oynayacağı ikinci filmde; Nazlı düş ve gerçeklik ayrımından uzak, kurgusal bir gerçeklik içinde yaşarken, tüm çabasına rağmen toplumsal normlar ile uyumlanamayan, çoğu zaman etrafımızda rastladığımız ama görmezden geldiğimiz, kınadığımız bir yaşam biçimini temsil etmektedir. Filmde, sosyo- ekonomik ve kültürel çarpıklık ise diğer anti-kahraman olan Ayhan karakteri ile işlenmektedir. Başarısız bir aşk ilişkisi ve iki anti-kahraman hakkında ilerleyecek filmde Nazlı karakterinin ailesine dair anıları ile 12 Eylül dönemleri hatırlanırken, gerçek anlamda sokağın hikayesi perdeye yansıtılacak.
Yaşanmış Gerçek Hikayeler
Bir Eylül Uykusu ile ilgili bilgi veren Roket Yapım Animasyon Başkanı ve filmin yürütücü yapımcısı Ercan Mertbilek, ulusal ve uluslararası film festivallerinde olmayı hedefledikleri Bir Eylül Uykusu ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini aktardı. Çekimleri tamamen İzmir'de gerçekleştirilen Bir Eylül Uykusu'nda uyumsuz ve aykırı buldukları hayatlara samimi bir pencere açarak, sorunu ya da sorunları görmek ve genel anlayışın gözlerini kaçırmaya çalıştığı gerçekler ile yüzleşmesini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Mertbilek, "Toplumsal travmaların benliğimizde yarattığı onulmaz yaralara dikkat çekmek için sanatçımız Mutlu Polat yönetmenliğinde bu projeye imza attık. Askeri darbelerin toplumumuzun her kesiminde olmasa bile belirli kesimlerde bir travma oluşturduğunu inkâr edemeyiz. İşte tam buradan hareket ederek sinematografik bir anlatımla seyirciye sezgisel ya da bilinçli olarak beklentisine yanıt verebilmek için ona (insanı) kendisini anlatmayı düşündük. Toplumsal travmalar bireyler üzerinde zihinsel rahatsızlık ve depresyon artışı gibi sorunlar ortaya çıkartırken, kimileri geçmişi unutmaya çalışıyor, kimileri de gelecekle hesaplaşabiliyor. Böylesi travmalar yaşayan kişilerin yetiştirdiği nesillerde, bu travmalardan endirekt etkilenmekte ve bunlara tıp dilinde Travmanın ikinci nesli denmektedir. Bu öykü, gerçek kişi ve olaylardan yola çıkılarak kurgulanmıştır. Ancak biz öykünün kahramanları özlük haklarının korunması adına değiştirdik" diye konuştu.