HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 7 Temmuz 2017

Yapı Kimyasalları Sektörünün Parlayan Yıldızı Lyksor

Magazinizmir
Yapı kimyasalları sektörüne hızlı bir giriş yapan yüzde 100 Türk sermayeli Lyksor Yapı Kimyasalları A.Ş. kısa sürede hem ikinci üretim tesisini kurdu hem de Fildişi Sahili’ne kendi sektöründe ihracat gerçekleştiren ilk firma oldu.

Ülkemizin büyük bölümü deprem kuşağında yer almakta, sıkça karşılaşılan afetlerde büyük can ve mal kaybı yaşanıyor. Bu nedenle yapı güvenliği açısından betonun kalitesi vazgeçilmez bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Buna bağlı olarak beton kalitesini arttırmak, geniş bir coğrafyaya sahip olan ülkemizde farklı doğa koşullarına uygun beton üretmek büyük önem arzediyor. İstenilen kalitede beton üretimi için de yapı kimyasalları kullanımı zorunlu hale geliyor. Yapı kimyasalları sektöründe sektörün büyük kısmını global sermayeli şirketler domine ediyor olmasına karşın yerli firmaların sektördeki etkinliği her geçen gün artıyor.

Önce Kemalpaşa Sonra Diyarbakır

Yapı kimyasalları sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahip olan İnşaat Mühendisi Bimen Kadiroğlu öncülüğünde Savaş Tatar, Nagehan Haldenbilen ve Mustafa Ulu tarafından geçtiğimiz Kasım ayında kurulan Lyksor Yapı Kimyasalları A.Ş. çok kısa bir sürede sektörün önemli oyuncularından oldu. İlk üretim tesisini İzmir Kemalpaşa’da 3600 metrekaresi kapalı olmak üzere 5000 metrekare üzerine kuran Lyksor, artan talebi gözönüne alarak ikinci üretim tesisini de Diyarbakır’da kurdu. Diyarbakır’da faaliyete geçen ikinci üretim tesisi aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu alanda yapılan ilk yatırım oldu. Lyksor, yılda 400 bin ton üretim gerçekleştirilen beton kimyasalları sektöründe 60 bin ton üretim gerçekleştirerek yüzde 20’lik bir pay almayı hedefliyor.

İsmi Liksor Vadisi'nden

Şirketin ismini Erzurum Şenkaya’da bulunan ve UNESCO tarafından koruma altına alının doğa harikası Liksor Vadisi’nden esinlenerek koyduklarını anlatan Lyksor Yapı Kimyasalları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bimen Kadiroğlu, "Önce farklı bir isim seçmiştik ancak içimize sinmedi. İsim konusuna çok kafa yorduk ve bize ait bir değerin markamız olasını istedik. Sonra benim memleketim de olan Şenkaya’da bulunan Liksor Vadisi’nin ismindeki İ harfini Y yaparak şuan kullandığımız markayı oluşturduk. Lyksor, birçok insanda yabancı kökenli bir firma algısı yaratıyor. Oysa ismimiz Anadolu topraklarından çıkma özgün bir isim" dedi.

Özsermaye İle Kuruldu

Lyksor’un yüzde 100 özsermaye ile kurulduğunu ve ilk üretimini 11 Kasım 2016’da gerçekleştirdiğini belirten Kadiroğlu, "Bağyurdu OSB’de 1,5 yıl süren inşaat sürecinin ardından 11 Kasım 2016’da polimer üretimi ile start verdik. Teknolojimizin menşeii Güney Kore. Tesiste 3 reaktör bulunuyor. Bu 3 reaktörden günde toplam 200 ton hammadde üretiyoruz. Bitmiş ürün dediğimiz beton kimyasalı olarak ise günde 600 ton üretim kapasitemiz var" diye konuştu.

İhtiyacı Olan Hammaddeyi de Kendisi Üretiyor

Beton kimyasalı için ihtiyaç duyulan hammaddeyi de kendi bünyelerinde ürettiklerinin altını çizen Kadiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Güney Kore’den monomer getiriyoruz. Monomeri burada farklı asitlerle polimerizasyona sokarak beton kimyasalları üretiminde kullandığımız polikarboksitat ether adlı hammaddeyi dönüştürüyoruz. Ayrıca çimento kimyasalı üretiminde kullanılan amin grubu ürünler, melaminsülfonat ve vinilkopolimer üretebiliyoruz. Bitmiş ürün olarak ise beton katkılarının yanısıra püskürtme betonlar için alkali free ve alkali üretimi yapabiliyor. Çevreye olan duyarlılığımız nedeniyle alkali free üretme taraftarıyız. Alkali ürünler çevreye çok ciddi zararlar veriyor."

Yerelin Kalkınmasını Önemsiyor

Sektörde tüm bu hammaddeleri bir çatı altında üreten firma olmadığına dikkat çeken Kadiroğlu, "Sektörümüzde kullanılan tüm hammaddeleri üretmemize rağmen biz bitmiş ürün olan yapı kimyasalları alanında faaliyet göstermeyi tercih ediyoruz. Sektörün ihtiyacı var. Ancak biz hammadde satışı yapmayı düşünmüyoruz. Hammadde satışına girersek kendi ihtiyacımızı karşılayamayız. Önümüzdeki süreçte hammadde satışı yapmayı düşünürsek yerel firmaları tercih ederiz. Global firmalara karşı yerelin güçbirliği yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Terzi İşi Üretim Yapıyor

Tam donanımlı bir AR-GE merkezleri bulunduğunu ve tüm üretim aşamalarını burada simüle ettiklerini ifade eden Kadiroğlu, en optimum hammadde oranlarını test ettikten sonra üretime geçtiklerini vurgulayarak, "Betonu oluşturan malzemelerde bölgesel değişiklikler olabiliyor. Çimentoda farklı olabiliyor. Bizim kimyasallarımızın da çimentodaki tepkisi farklı olabiliyor. Biz burada üretimi simüle edebildiğimiz için ihtiyaca göre üretim yapabiliyoruz. Biz buna terzi işi üretim diyoruz. Her bölgenin ihtiyacı olan katkı maddesini özel üretiyoruz. Üretim sürecine tam hakim olduğumuz için bunu başarıyla yapıyoruz" diye konuştu.

Sıvı Sodyum Glikonat Üretecek

Türkiye’de üretimi yapılmayan sıvı sodyum glikonat üretimi için AR-GE çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Kadiroğlu, "Yeni bir bir projemiz var. Türkiye’de ilk kez beton ve çimento kimyallarında kullanılan bir hammadde olan sıvı sodyum glikonat üreteceğiz. Bu hammadde Türkiye’de kullanılıyor ama tamamı yurtdışından geliyor. Bunun ana hammaddesi ise mısır şurubudur. Ülkede olan bir hammaddeyi kullanarak bugüne kadar hep ithal edilen bir ürünü sektörün hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.

İlk İhracat Fildişi Sahili'ne Hedef ABD

Henüz bir yılını bile doldurmadan yurtdışında da ciddi atılımlar gerçekleştiren Lyksor, ilk ihracatını Fildişi Sahili’ne gerçekleştirdi. Batı Afrika’da bir firmaya bayilik verdiklerini anlatan Bimen Kadiroğlu, "Bayimiz aracılığıyla ilk ihracatı ayda 200 ton olmak üzere Fildişi Sahili’ne gerçekleştirdik. İş hacmimizin durumuna göre ileride Batı Afrika’da bir tesis kurma düşüncemiz var. Irak ve İran’da bayilik görüşmelerimiz sürüyor. Rusya da yakın dönemde hedefimiz olan bir pazar. Yakın coğrafyamıza bitmiş ürün ile hitap etmek istiyoruz. 1 yıl içerisinde ise ABD’ye açılmak ve hammadde satmak istiyoruz" dedi.

Bimen Kadiroğlu Kimdir?

1974 yılında Erzurum Şenkaya’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Şenkaya’da tamamladı. 2004 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2013 yılında da Dokuz Eylül üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Pazarlama Yüksek Lisansını tamamladı. Çalışma hayatına 1998 yılında Batıçim’de Hazır Beton Kalite Kontrol sorumlusu olarak başladı. Sonrasında Deitermann Yapı Kimyasalları’nda Bölge Satış Yöneticiliği, Sika Yapı Kimyasalları’nda Beton Birimi Bölge Yöneticiliği, Remmers Yapı Kimyasalları’nda Ege Bölge Müdürlüğü ve Grace Yapı Kimyasalları’nda Türkiye ve Irak Özel Projeler Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Kasım 2016’da bu görevinden ayrılarak ortaklarıyla birlikte Lyksor Yapı Kimyasalları A.Ş.’yi kurdu.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN