İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (İZROMDER) Çalışma Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteği ile yürüttüğü "İlle de Bir İş Olsun" Projesi'nin 3'üncü ortak akıl çalıştayı Tire'de gerçekleşti. Sürdürülebilirlik ve erişebilirlik konularının işlendiği ilk iki çalıştayın ardından düzenlenen çalıştayın ana teması "Önyargılar ve Romanlar" oldu.
Tire Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ortak akıl çalıştayına Tire Organize Sanayi Bölge Müdür Yardımcısı (İdari) - Mali ve İdari İşler Sorumlusu Gülcan Arda ve Tireli kursiyerler katıldı. Workshop etkinliği şeklinde düzenlenen ortak akıl çalıştayında toplumsal önyargılar ve Romanların uğradığı ayrımcılık ele alındı.
Düzenledikleri ortak akıl çalıştayı ile ilgili bilgi veren İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, ortak akıl çalıştayları ile varolan sorunlara parmak bastıklarını ve çalıştay sonunda hazırladıkları raporlarla elde ettikleri verileri kamuoyunun dikkatine sunduklarını belirtti. Romanların sorunlarının çözümünde düzenlenen ortak akıl çalıştaylarının yol gösterici bir harita niteliği taşıdığının altını çizen Cıstır, bu bağlamda hazırladıkları raporları yetkili kurumların temsilcilerine ve STK'lara sunduklarını aktardı.
Önyargılar Hayatımızı Derinden Sarsıyor
Toplumsal önyargılardan en çok etkilenen kesimin Romanlar olduğunu öne süren Abdullah Cıstır, "Çalıştayımızda Romanlar ve önyargılar sonucunda uğradıkları ayrımcılığı ele aldık. Maalesef Romanlar üzerinde çok sayıda önyargı bulunmakta. Bir çok Roman kökenli vatandaşımız karşılaştıkları ayrımcılığın farkında değil ya da farkında olsalar bile dillendiremiyorlar. Özellikle iş hayatında Romanların karşılaştığı ayrımcılık ve önyargılar hayatlarını olumsuz etkilemekte ve güvencesiz, günlük işlerde çalışmalarına neden olmakta. Özellikle Romanlar çalışmaz önyargısı toplumumuzu derinden etkiliyor. Düzgün bir iş bulup çalışmalarına engel oluyor. Bu bağlamda ürettiğimiz İlle de Bir İş Olsun Projesi Romanlar çalışmaz önyargısını kırmak açısından çok önemli. Biz projemizle Romanlar'ın da iş makinesi operatörü olabileceğini kanıtlamış olduk" dedi.
Sorunlar Görmezden Geliniyor
Türkiye'de işsizlik rakamlarının yüzde 12-13'lere ulaştığını ve bu rakamların Roman mahallelerinde yüzde 70-80'lere çıktığını iddia eden Cıstır, kayıtdışı çalışmanın en yoğun Romanlar arasında görüldüğünü dile getirdi. Çalıştay bünyesinde düzenledikleri workshopta Romanların önyargılar sonucunda karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele etmenin yollarını aradıklarını ifade eden Cıstır, "Ülkemizde dezavantajlılık maalesef bir vaka olarak önümüzde duruyor. Ortada hiç bir sorun yokmuş gibi davranıyoruz ama aslında ülkemizde Roman olsun ya da olmasın tüm yaşayan vatandaşlarımızın hayatını olumsuz anlamda etkileyen çok sayıda sorun var. Biz bu sorunları görmezden geldikçe de büyüyorlar ve çözümleri daha da zorlaşıyor. Ortak akıl çalıştayımızda, katılımcıların da katkısıyla bu sorunların boyutlarını belirleyerek çözüm adına fikirler üretiyoruz. Bundan dolayı yaptığımız her ortak akıl çalıştayı dezavantajlı Romanlar için çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Başkan Tayfur Çiçek'i Ziyaret Ettiler
Çalıştay sonunda katılımcılar Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'i makamında ziyaret etti. Ziyarette projeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Başkan Çiçek, Romanlar'ın iş dünyasında yerlerini almalarının Türkiye açısından önemine dikkat çekerek, kursiyerlere başarılar diledi.