HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 17 Eylül 2019

SİVRİ: “STK’LAR FARKINDALIK YARATARAK, TOPLUMU DUYARLI HALE GETİRİYOR”

Magazinizmir
Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) tarafından Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği (DESİAD) ortaklığı ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen “Daha Güçlü Sivil Toplum İçin Rota Ege Bölgesi” projesinin açılış toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Toplantının açılış töreninde konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, “STK’lar, yaşadıkları ülkenin toplumsal ve ekonomik yönden kalkınmasında etkili olarak, sivil toplum düzenine doğrudan katkıda bulunan, katılımcı demokrasinin oluşturulmasında ve sürdürülmesinde büyük öneme sahip kuruluşlardır. Bu düşünceden hareketle hayata geçirdiğimiz projemizde Ege Bölgesi’nde çoğulcu demokrasi için çok önemli gördüğümüz toplumsal değişim aktörlerinden sivil toplumun kapasitesinin geliştirilmesini hedeflemekteyiz. 15 ay sürecek projemizde, İzmir, Denizli, Muğla ve Afyonkarahisar’da STK’larla anketler yoluyla durum tespiti yaptık. Şimdi yönetsel ve finansal sürdürülebilirliği sağlayacak stratejik planlama ve proje döngüsü yönetimi eğitimleri vereceğiz. Eğitimlerin ilkini 2-4 Ekim’de Muğla’da gerçekleştireceğiz” dedi.

Ankara’da ofis

Proje kapsamında Ekim ayında Ankara’da bir ofis açacaklarını da sözlerine ekleyen Sivri, “Bu ofisle bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarına (STK) kamu ile ilişkilerini güçlendirerek karar alma sürecine katılımları konusunda destek olacağız. Bu çerçevede Ankara’ya çalışma ziyaretleri de gerçekleştireceğiz. Ofisimiz bültenler ve raporlar hazırlayacak” diye konuştu.

DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu ise aynı coğrafyalardaki iş insanlarının kaygılarının ve sorunlarının genellikle birbirine benzer olduğunu belirterek, “Bu sorunların çoğu yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı dalgalanmalardan oluşuyor. Yurtdışındaki dalgalanmaları çözmekte sıkıntı yaşıyoruz ama bizim etkileyebileceğimiz durumlar var. Bu noktada kurulacak sürekli birlikteliklerin, sivil toplum kuruluşlarının karşılaşacağı problemleri aşma noktasında büyük kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Daha Güçlü Sivil Toplum İçin Rota Ege Bölgesi projemiz büyük önem kazanmaktadır. Süreklilik sağladığımız bir birliktelikle bu zorlukları daha kolay aşacağımız açık” dedi.

Sivil Toplum Destek Programı altında hibe desteği verilen projeler ve sivil toplum kuruluşlarında kurumsal kapasitenin önemi hakkında paylaşımlarda bulunan Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, “Ege’deki STK’ların kapasitelerinin artırılması ve özellikle Ankara’da seslerinin daha fazla duyurulması için bu proje hazırlandı. Bu kapsamda atılacak adımla Egeli STK’ların da TÜSİAD, TİSK gibi Ankara’da çalışmalarını yürütecek bir ofisleri olacak” dedi.

“STK’lar demokrasinin olmazsa olmazıdır”

TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası ise “Sivil Toplumun Gücü Neden Önemli” konusunda yaptığı sunumda Türkiye’deki sivil toplum algısının tam oturmadığını belirterek, Türkiye’de kanun ile kurulmuş Odaların sivil toplum kuruluşu olmadığını söyledi. Konuşmasını TÜSİAD organizasyon yapısından ve çalışmalarından örneklerle destekleyen Kaleağası, “Sivil toplumun en önemli özelliği gönüllülüktür. Sivil toplum içindeki üyeler gönüllü olarak üye olurlar ve o kurumun hedefleri doğrultusunda gönüllü olarak çalışırlar. Sivil toplum demokrasinin olmazsa olmazıdır” dedi.

Toplantıda ayrıca TÜSİAD ve TİSK AB Temsilcisi Dilek Aydın “Avrupa Birliği’nde STK’lar ve Türkiye” konusunda, Boğaziçi üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ise “AB-Türkiye ilişkilerinde STK’ların Önemi” konusunda birer konuşma gerçekleştirdi.

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN