HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 22 Nisan 2015

Detoks Diyeti Zararlı Mı?

Magazinizmir
Yazın yaklaştığı bu dönemde çoğu insan kısa sürede kilo vermek için detoks diyetlerini deniyor. Uzun süre aç kalmanızı gerektiren detoks diyeti, düşündüğünüz kadar sağlıklı mı? Diyet Uzmanı Katherine Zeratsky sizinle aynı fikirde değil!

Vücuttan toksinleri atmak için yapılan detoks diyetleri oldukça popüler, ama ne kadar sağlıklı? Uzmanların bir kısmı detoks diyetlerini önermiyor. Detoks bir kandırmaca mı? Başlıklı yazımızda detoks yapmanın sağlıklı olmadığını savunan uzmanların görüşleri vardı. Mayo Clinic'ten Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Katherine Zeratsky de detoksun sağlıklı olmadığını savunanlardan. Zeratsky "Hem vücudun zararlı toksinleri kendi kendine atabilecek kapasiteye sahip olması hem de uzun süre aç kalınması sebebiyle metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle normal yeme düzenine dönüldüğünde detoks diyetleri kilo aldırıyor." diyor. Eğer detoks diyeti yapmayı düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanız ve iyi bir araştırma yapmanız çok önemli.

Farklı şekillerde uygulanan detoks diyetleri var ama en çok bilineni; yalnızca çiğ sebze, meyve ve suyun tüketildiği sıkı diyetler. Detoks diyetinin önemli bir parçası da bağırsakları tamamen boşaltmak için yapılan lavman. Bu bağırsak temizliği, yüksek lif içeren otlar, boşaltım sistemini hızlandırıcı enzimler ve müshille yapılıyor. Bu yöntem bağırsakları temizliyor ama öte yandan bağırsak florasındaki yararlı maddeleri de vücuttan uzaklaştırıyor.

Kimi insanlar detoks diyeti esnasında ve sonrasında daha enerjik ve dikkatli olduklarını söylüyorlar. Aslında detoksun vücuttaki tüm toksinleri attığıyla ilgili çok az kanıt var. Çünkü böbrekler ve karaciğer sindirilmiş toksinleri filtrelemekte ve ayrıştırmakta yalnızca biraz etkili. Peki, neden birçok insan detokstan sonra kendini daha iyi hissettiğini söylüyor? Diyet Uzmanı Katherine Zeratsky, bunun sebebini detoks diyeti boyunca çok işlem görmüş katı yağların ve şekerlerin yenmemesine bağlıyor. Yani bir süre yüksek kalorili, düşük besin değerli gıdaları tüketmemek bir rahatlama hissi yaratıyor olabilir.

Detoks diyetlerinin yan etkileri

Detoks diyetlerinde olası yan etkileri de göz önünde bulundurmakta fayda var. Detoks diyetleri genellikle proteini kısıtlayıp aç kalmanızı gerektirdiği için mesela bir süre sonra halsizlik ortaya çıkabiliyor. Uzun süre aç kalmak vitamin ve mineral eksikliğine yol açabiliyor. Bağırsak temizliği detoks diyetinin en çok önerilen bölümlerinden biri olsa da kramp, gaz şişkinliği, mide bulantısı ve kusma gibi sonuçlar doğurabiliyor. Susuzluk da ilgilenilmesi gereken başka bir nokta.

Son olarak detoks diyetleri uzun vadeli çözüm sunmuyor. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Katherine Zeratsky, kalıcı sonuçlar için sebze, meyve, tam buğday ve protein içeren sağlıklı beslenme programlarını uygulamayı öneriyor. Eğer detoks diyeti uygulayacaksanız, kısa süreli uygulamanızda ve tüm bu olası yan etkileri göz önünde bulundurmanızda fayda var.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN