HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

KÜLTÜR & SANAT -- 3 Eylül 2019

Galalı gösterimler Sinema Burada Festivali’nde

Magazinizmir
Sinema dünyasının vazgeçilmezi olan Sinema Burada Festivali, zengin içeriği ve birbirinden değerli gösterimleri ile 19’uncu kez gerçekleştirilecek. Üçü ulusal, biri uluslararası galalı gösterim ile birlikte toplam 12 film, festivalin beyaz perdesinde sinemaseverlerle buluşacak.

Yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) için nefesler 88’nci kez tutuldu. Ticari kimliğinin yanı sıra, sanata ve sanatçıya verdiği değerle de ön plana çıkan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında gerçekleşen “Sinema Burada Festivali” zengin içeriği ve birbirinden değerli gösterimleriyle kapıların açmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenecek festivalde 4’ü galalı gösterim olmak üzere toplam 12 film, 11-15 Eylül tarihleri arasında İzmir Sanat Merkezi’nde gösterilecek.

3 ulusal, 1 uluslararası galalı gösterim
Sinema Burada Festivali kapsamında, 3 ulusal 1 uluslararası filmin galalı gösterimi yapılacak. Galalarda sinemaseverler, birbirinden değerli filmlerin yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncuları ile buluşma olanağı elde edecek. Birbirinden farklı içerik ve anlatımıyla 4 özel film, 19. Sinema Burada gecelerini renklendirecek.

Usta oyuncu son filmiyle anılacak
Sanatın ve sanatçının sinemaseverlerle buluşma noktası olan 19. Sinema Burada Festivali’nin ilk galalı gösterimi 12 Eylül tarihinde “Bekçi” isimli filmle başlayacak. Tüm çekimlerinin İzmir’de yapılmasıyla bilinen film başrol oyuncusu Turan Özdemir hariç filmde hiçbir profesyonel oyuncunun bulunmamasına rağmen insanlara dokunan anlatımıyla dikkat çekiyor. 37. İstanbul Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve Ankara Film Festivali'nin Ulusal Yarışma kategorisinde yarışan “Bekçi” filmi fantastik, dram ve komedi türlerini birleştiriyor. Yönetmen ve senaristliğini Durmuş Akbulut’un yaptığı film Ulusal ve uluslararası pek çok kategoride ödül alan ve Oscar adaylığı da bulunan “Dondurmam Gaymak” isimli filmle “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görülen usta sanatçı Turan Özdemir’in en son rol aldığı film olmasıyla da biliniyor. Rol aldığı bağımsız filmlerin bir an önce gösterime çıkarak öykülerin izleyicilere ulaşmasını isteyen fakat 18 Ocak 2018’de hayatını kaybeden usta oyuncu, “Bekçi” filminin 14 Haziran 2019’da vizyona girmesi sebebiyle bu dileğini gerçekleştirememişti. Turan Özdemir’in bu dileği, 88. İEF’de izleyicileriyle buluşacak.
Vizyona girmeden önceki son festival gösterimi olacak
Festivalin ilk günü gösterilecek ikinci galalı film ise senarist ve yönetmenliğini Serhat Karaaslan’ın üstlendiği “Görülmüştür” olacak. Yönettiği 6 kısa filmle Cannes, Berlin, Boston, Londra, Sant’antioco Akdeniz Ülkeleri, Sao Paulo Uluslararası Film Festivali, Saint Cloud Film Festivali Nürnberg, Tokyo, Toronto, Atina, Uluslararası Antalya Altın Portakal, Akbank, Boğaziçi, İzmir, Antalya gibi ulusal ve uluslararası film festivallerinde 200’ün üzerinde gösterimi ve elliden fazla ödülü bulunan genç yönetmen; ilk uzun metraj deneyimi ile izleyicilerin karşısına çıkacak. Başarılı oyuncu ilk uzun metraj film projesi “Görülmüştür” ile Cannes Film Festivali Cinefondation Residence 2015, Berlin Film Festivali Talent Project Market ve Talent Campus 2015 programlarına seçilmişti. 20 Eylül’de vizyona girecek filmin vizyona girmeden önceki son gösterimi ise 19.Sinema Burada Festivali’nde yapılacak. Film, İstanbul'daki bir cezaevinde mahkumlara gelen mektupları kontrol eden memur olarak çalışan Zakir'in, mektubun birinden çaldığı fotoğraftaki Selma'yı takıntı haline getirmesini konu ediniyor.

Türk sinemasına “sıra dışı” bir dokunuş: “Tuzdan Kaide”
Galalı gösterimlerin ikinci gününde ise deneysel sinema alanına katkıları bulunan genç yönetmen Burak Çevik’in ilk uzun metrajlı filmi “Tuzdan Kaide” yer alacak. Dünya prömiyerini Berlin’de yapan ve 68. Berlin Film Festivali’nin sinemada yenilikçi bir dil arayışında olan yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olduğu Forum bölümünde Caligari Ödülü için yarışan film, zaman ve mekândan kopuk deneysel ve öncü bir anlatı inşa ediyor. Yalnızca kadın oyunculardan ve karakterlerden oluşan anlatı yapısı ile dikkat çeken film, yaradılış destanından türlü mitolojik ve dini figürlere gönderme yaparak tarih boyunca anlatılagelmiş ölümsüzlük hikayesinin peşine düşüyor. Genç yönetmen Burak Çevik’in bilindik yönetmenlerin tarzına pek benzemeyen film yönetimi ve sıra dışı kurgu biçimiyle de dikkatleri çeken “Tuzdan Kaide” Türkiye sineması adına ayrıksı bir çizgide duran ve zamanla külte dönüşecek nitelikte bir yapımı gözler önüne seriyor.

Kadın yönetmenden ataerkil düzene eleştirel bir film
Festival gala gösterimlerinin finalini ise, “En Sevdiğim Kumaş” / “My Favorite Fabric” filmiyle yapacak. Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapan ve 7 Haziran’da vizyona giren film, 14 Eylül’de ise Sinema Burada izleyicisi ile buluşacak. Fransa, Almanya ve Türkiye ortak yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda ise Gaya Jiji oturuyor. “En Sevdiğim Kumaş” filmi ile ilk uzun metraj deneyimine imza atan başarılı yönetmen, Bunuel’in Gündüz Güzeli’nden esinlendiği filminde Suriye iç savaşının başladığı günlerde ataerkil bir toplumdaki cinsiyetçi çifte standartlara feminist bir eleştiride bulunuyor.

19. Sinema Burada Festivali’nin beyaz perdesi, 12-14 Eylül tarihleri arasında 4’ü galalı olmak üzere toplam 12 film gösterimine sahne olacak. Sinemaseverlerin fuar gecelerindeki buluşma noktası olan İzmir Sanat Merkezi’nde saat 16:00’da başlayan ve gün boyu süren seanslar, 22:30’a dek devam edecek. Fuar ziyaretçilerinin gösterimleri ücretsiz olarak izleyebileceği fuarın giriş ücretleri ise 4,5 TL olacak.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN