HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 6 Nisan 2016

Yeni Kurulan Şirketlerde Yapılan 4 Hata

Magazinizmir
Qualys'in kurucusu ve CEO'su olan Philippe Courtot, onlarca yıldan beri şirketleri multi milyon dolarlık bedellerle satış için hazırlıyor.

Geçtiğimiz sene, Eylül ayında, yine aynı şeyi yaptı ve Qualys’i halka açarak şirkete 72 milyon dolarlık kaynak kazandırdı.

Ama yeni kurulmuş şirketlere yatırım yapmak ve girişimcilere danışmanlık hizmeti vermekle geçen kariyeri boyunca, yeni şirket kuranların sürekli olarak aynı hataları yaptıklarını ve bu yüzden şirketlerinin batmasına neden olduklarını söylüyor.

Courtot'un ilk büyük satışı, ilk geliştirilen e-mail programlarından biri olan cc:Mail’in 1991 yılında 55 milyon Dolara Lotus’a satılması oldu. Bir sonraki şirketi Signio’yu ise halka açtı ve VeriSign’e 1.3 milyar Dolara sattı. Courtot, Vadi’de geçirdiği onlarca yıl boyunca elinden melek yatırımları da dahil olmak 10 tane yeni kurulmuş şirket geçtiğini belirtiyor.

Courtot bu konudaki deneyimlerini Business Insider ile yaptığı bir söyleşide şöyle paylaştı:

1. Hata: Tek bir hedef seçmemek – satmak mı halka arz mı?

"Bazı şirketler çift strateji belirleme hatasına düşer. “Şirketi halka arz edeceğiz ya da satacağız" derler. Oysa tek bir hedef seçmelisiniz. Şirketi satacaksanız, pazarlama ve satış faaliyetleri için boş yere para harcamayın. Teknolojinizi geliştirin, konuyla ilgili müşteriler bulun - işte o zaman şirketinizi satmak için en iyi zamandır" diyor.

2. Hata: Sabırsızlık

Courtot, bir iş modeli olarak bulut bilişim ve hizmet amaçlı yazılım fikrine daha en başından beri inanıyordu. Ancak Qualys ilk zamanlarda bocalamıştı. Bilgi işlem personeli olan müşterileri, o zamanlar bulut bilişime güvenemiyordu. En iyimser görüşle, önemli uygulamaları için yeterince güvenli olmayacağını, en kötümser görüşle de işlerini kaybetmelerine neden olacağını düşünüyorlardı.

Courtot, 2001 yılında, Salesforce.com’un CEO’su Marc Benioff’a "Siz nasıl böyle hızla büyüdünüz, neredeyse aya ulaşacaksınız, sırrınız nedir? Biz ise müşterilerden direnç görüyoruz"  diye sorduğunu hatırlıyor.

Benioff verdiği cevapta, IT departmanını atlayıp satış departmanını hedef aldıklarını belirtmiş ve "bütçe onlarda olduğu için IT departmanından gelecek itirazları etkisiz hale getirebildiler" demişti.

Ancak, Courtot’un hedef müşterileri her zaman IT departmanları olacağı için, aynı şeyi yapamadı. O yüzden bulut bilişimin baştan beri tahmin ettiği gibi çok popüler olmasını bekledi ve şirketini 14 yıl sonra halka arz etti.

3. Hata: İç Çatışma

Engellerle karşılaşmak kaçınılmazdır.

"Piyasa koşulları değişir ve siz umutsuzluğa düşersiniz" diyor Courtot. "Hedef değiştirmek başarısızlık değil, bir zorunluluktur."

Şirket kurucuları, her zaman bir çözüm bulunacağına ve değişiklikler yapılırken çalışanların da peşlerinden geleceğine inanmalı. Eğer ekibiniz size güvenip peşinizden gelmezse, iç politikalarla bölünür ve içeriden yara alırsınız.

4. Hata: Girişim sermayesi sağlayacağınız yatırımcılar konusunda yeterince seçici olmamak.

Courtot "Birinden para aldığınız anda, yükümlülük altına girmiş olursunuz" diye belirtiyor. "Yatırımcılarınız konusunda duyarlı olmalı ve onlarla fikir birliği içinde olmaya dikkat etmelisiniz. Eğer değilseniz, bir yol bulup şirketteki hisselerini satın alın".

2001 yılında Courtot da aynı şeyi yaptı ve şirketi eski ticari-yazılım modeline geri döndürmek isteyen bir yatırımcının hisselerini devralmak için Qualys’e kendi parasından 7.5 milyon Dolar yatırdı. Zaman içerisinde 20 milyon Doları aşan bir miktarı da yine kendisi yatırarak, daha sonraki yatırımcıların kendi vizyonunu kabul etmelerini sağladı 

FACEBOOK İLE BAĞLAN