HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

HABER -- 7 Kasım 2016

Ressam Akın Ekici'nin 'Yansıma'sı İzmir'i Büyüledi

Magazinizmir
Son dönemin başarılı ressamları arasında gösterilen Akın Ekici, ikinci kişisel sergisi ‘Yansıma İzmir’i sanatseverlerin beğenisine sundu.

İzmir Gt Art Interiors Sanat Galerisi’nde düzenlenen törenle görücüye çıkan 30’a yakın eser, Ressam Akın Ekici’nin kendine özgü spatula tekniği ile yaptığı doğa soyutlamalarından oluşuyor. İzmirli sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan sergi, 14 Kasım’a kadar açık kalacak. Dün gerçekleştirilen açılış törenine Sanat Eleştirmeni Abdülkadir Günyaz, Ressam Resul Aytemür, Ressam Ahmet Merey, Ressam Hakan Kalay ile iş, sanat ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Sanatın kendisi için bir aşk, tutku olduğunu ifade eden Ressam Akın Ekici, üretmenin kendisinde ‘antidepresan’ etkisi yarattığını söyledi. Estetiğe ve güzelliğe dair olan her şeyin insan tarafından kabul edilmesi ve uygulanması gerektiğini dile getiren Akın Ekici, yaptığı açılış konuşmasında  "Resim, bir zamanlar sadece hobim iken artık zaman zaman mesleğimin önüne geçen bir olgu olmaya başladı. Artık onsuz düşünemez, yapamaz oldum. Bu durum hayatıma şevk ve ivme veren bir çeşit ilaç. Adeta antidepresan. Elbette bunlar belli bir disiplin gerektiren işler. Hocalarımdan aldığım bilgi ve görgülerle sanat hayatımı sürdürüyorum" dedi.

"Doğada Ne Var İse İnsan da Var"

İnsana dair her duygunun doğada bir karşılığı olduğunu ifade eden Ressam Akın Ekici, bu nedenle eserlerinde doğa soyutlamalarına yer verdiğini dile getirdi. Kendi yansımasını görmek isteyen herkesin bakışını doğaya çevirmesi gerektiğini söyleyen Akın Ekici, şöyle konuştu:
"Nasıl ki yemyeşil canlı bir doğa gördüğümüzde içimiz coşku, mutluluk, neşe doluyorsa aynı şekilde yıpranmış, tarumar edilmiş bir yer gördüğümüzde de keder hüzün, depresif duygular baş gösteriyor. Biz neyi hissediyorsak inanıyorum ki doğa da aynı şeyi hissediyor, tıpkı ikiz kardeş gibiyiz. Dostça, sevgiyle, ihtimamla yaklaşılınca bir çiçek gibi açıyor coşuyoruz, darbe alıp yaralanırsak soluyoruz, küsüyoruz, bitiyoruz, ölüyoruz. Hiç şüphesiz ki insan varoluş süreci içerinde doğanın bir parçasıdır. Önce doğa kendini bulmuş, doğadan bir parça olarak ise insan meydana gelmiş. İnsan ölümle birlikte tekrar doğaya dönmüş. Dolayısıyla insanla doğayı birbirinden ayırt etmek mümkün değil. Kendini görmek istiyorsa doğaya bakmalı, doğayı görmek istiyorsa da kendine bakmalı. Kişi nasılsa çevresini de o hale getirecektir. Ben bu duygu ve tespitlerimi resimlerimle anlatmaya gayret gösterdim."

İzmir Meltemi Tadında

İzmirli sanatseverlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Ekici, "Ben İzmir’in kültür, sanat ve uygarlıklar beşiği güzel ilçesi Bergama’da yetiştim, yoğruldum. Bu sergi yetiştiğim güzel Ege coğrafyasında gerçekleştirmeyi çok istediğim bir sergiydi. Şimdi bu sergiyi Sevgili Koray Gürbüz ve Sevgili Tolga Erturgut’un yönettikleri Gt Art&Interions Galeri’de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Umarım sevgili İzmirlilere ve tüm izleyenlere güzel bir İzmir meltemi tadı verir." diye konuştu.

 

"Sanatla Nefes Alıp Vermeyi Öğrenmeliyiz"

Törende açılış konuşmasını yapan Sanat Eleştirmeni Abdülkadir Günyaz ise sanatın önemine dikkat çekti. İnsanların sanatla nefes almayı öğrenmek zorunda olduklarını öne süren Günyaz, Ressam Akın Ekici’nin sanat aşkı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Akın bey’in sanata karşı duyduğu şeyin adı aşktır. Şahsen ben mesleği avukatlık olan Akın bey için hukuk adamlığı kimliği mi önde geliyor yoksa ressamlığımı artık şüpheye düşmeye başladım. Bu güzel eserleri yapabilmek için gecesini gündüzüne katıyor. Gerçi sanat ne kadar rağbet görüyor ortada ama önemli olan bizim bu mutluluğu kendi içimizde hissetmemiz. İnsanlar sanatla nefes almasını örenmek zorundalar. Artık doğayı birebir kopya etmenin anlamı kalmadı. Hele hele fotoğraf gibi bir sanat varken… Asıl sanat ondan esinlenerek kendimizden bir şeyler katarak eserler ortaya çıkarmakta, yorumlamakta. Bu sergide de sanatçı kendince doğayı yorumlamış. Biz ise kendimizce pek çok şey çıkardık, pek çok şey hissettik."

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN