Ramazan (şeker) Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz ?

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninden sonra bedenin tekrardan yeni beslenme düzenine alışması gerekiyor. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

1. Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırın: Ramazan ayı boyunca süren 18 saatlik açlık, susuzluktan sonra iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde devam eden 2-3 öğünlük beslenmeler metabolizmanızın yavaşlamasına yol açmış olabilir. Yapmanız gereken çok basit. Bu bayram dönemini vücudunuz için normal beslenme şekline geçiş dönemi olarak düşüneceksiniz ve 3 ana 3 ara öğün yaparak metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte edecek, metabolizma hızınızı arttıracaksınız.

2. Kahvaltılara dikkat edin: Çoğu aile için herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir . Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizmanıza yardımcı olacaktır. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmek ve ızgara sebze tabağı bulunması hem sağlıklı hem de doyurucu bir kahvaltı olmasını sağlayacaktır. Yağ içeriği yüksek olan poğaçalardan ve susamlı simitlerden kaçınmak doğru bir tercih olacaktır.


3. Tercihlerinize dikkat edin: Malum adı üzerinde ŞEKER bayramı olunca şerbetli tatlı ve çikolata tüketimi çok fazla artmaktadır. Bu tür besinlerin içerisindeki şeker, yağ, un miktarları fazladır, glisemik indeksleri yüksek olduğundan kan şekerlerini hızla yükseltirler ve kalorileri çok yüksektir. Ayrıca fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, barsak sistem bozukluklarına sebep olarak birçok sağlık problemine yol açmaktadır. Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek sizin için iyi bir seçim olacaktır. Bu tatlılar hemen yemeğin üzerine değil yemekten 2-2.5 saat sonra ara öğünde tüketilmelidir.

4. Öğün atlamayın: Koşuşturma içinde geçen zevkli bayram ziyaretlerinde yemek yemek için kendinize vakit ayırın. En basit şekilde iki tam buğday ekmeği arasına peynir ve söğüş koyarak hazırlayacağınız sandviç ve yanında ayranla kendinize çok sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz. Öğün atlamamanız gittiğiniz yerlerde ikram edilen kalorili ve yağ içeriği yüksek tatlılara hayır diyebilmenizi sağlayacaktır.

5. Günlük su tüketiminize dikkat edin: Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için günlük tüketmeniz gereken su miktarı 2-2.5 lt kadardır. Bu yaklaşık 8-10 bardak su demektir. Günün yoğunluğu içinde su içmeyi unutmamalısınız.

6. Çay kahve tüketiminize dikkat edin: Tüm bireyler dahil ve özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler.

7. Gazlı içecek tüketimine dikkat edin: Misafirliklerde ikram edilen gazlı içeceklerin içerdikleri şeker miktarları fazladır ve sağlığa zararlıdır. Gazlı içecekler yerine su ya da ayran tercih edebilirsiniz.


Bolluk,Bereket,Huzur ve En Önemlisi Sağlık İçinde Mutlu Bayramlar

 


Haberin Galerisi İçin Tıklayın.

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP