Besin Alerjileri

Besinlerin neden olduğu düşünülen her olumsuz etkiyi besin alerjisi olarak tanımlamak her zaman doğru olmayacaktır. Besin reaksiyonlarını iki gruba ayırabiliriz. 

Birinci grupta herhangi bir alerjenin veya savunma sisteminin aşırı reaksiyonu oluşmayacaktır. Bu gruba süt içimi sonrasında gaz sıkıntısının hissedilir şekilde artmasını örnek verebiliriz. Süt yapısında bulunan laktozun kişide laktaz enzimi eksikliğinden dolayı sindirilememe durumunda oluşan bir durumdur. Yakın zamanda ülkemizde de uygulanmaya başlayan besin int oleransı testleri ile hangi yiyeceğin yaşam kalitemizi olumsuz olarak etkileyerek kilo sorunu, kabızlık,ishal, yorgunluk, gibi sonuçlara yol açtığını tespit edebilmekteyiz. Bu testi ofisimde uygulamaktayım ve danışanlarımla olumlu sonuçlar almaktayım

İkinci grupta ise bağışıklık sistemindeki mekanizmalara bağlı, besinlere gösterilen aşırı duyarlılık reaksiyonlarını içine alan besin alerjileridir. Kılcal damarların daralarak kızartıların oluşması, deride kabartı ve şişmelerin oluşması, solunum zorluğu veya bağırsaklarda kasılma, deride kaşıntı veya döküntülerin oluşması gibi reaksiyonlar alerjik belirtilerdir.

Yapılan çalışmalar toplumun en az % 15- 20 ‘sinin bir besinin kendisini rahatsız ettiğine yönelik şikayet ettiğini gösterir. Besinler genelde karışık olarak tüketildiğinden hangi besinin kişide alerjik veya diğer rahatsızlık belirtilere yol açtığını belirlemek çok kolay değildir.

Hangi besinler alerjiye neden olur?
Sıklıkla alerjiye neden olan besinler; inek sütü, yumurta, soya fasulyesi, kabuklu ve yağlı kuruyemeişler, ( fındık, fıstık vb) balık ve kabuklu deniz ürünleri, baharatlar, tahıllar, sebze ve meyveler( çilek, domates, portakal, kivi vb). yumurta ve süt meyve ve sebzelere göre daha sık alerjik belirtilere neden olur.

Her 100 çocuktan 3’ünde inek sütü alerjisi görülmektedir. Sağlıklı bebekte inek sütü aldıktan sonra ishal kusma, dışkıda kan görülerse inek sütünden şüphelenilmelidir.
Çiğ sebzelerde reaksiyon oluşması durumunda pişmiş halinin alerjik olmadığı gözlenebilmektedir. Kurubaklagiller besin alerjileri arasında oldukça aktiftir. Bezelye, yer fıstığı ve fasulye, soya fasulyesi ciddi reaksiyonlara neden olabilmektedirler.

Tahıl grubundan buğday ve mısır alerjilerine sık rastlanılır
Meyveler başta ürtiker olmak üzere sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikler çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kivi, kavun, karpuz alerjileri görülmektedir. Meyve ve sebze alerjisi olan bireylerde çoğunlukla polen alerjisi de olduğu görülmektedir.
Çikolata , kakao ve bal da özellikle çocukluk döneminde alerjiye neden olan yiyeceklerdir.

Probiyotikler
Probiyotikler barsak ortamında yaşamını sürdürürken bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli katkısı olan canlı bakterilerdir. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin besin alerjilerinin önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etkilerinin olduğunu gösteriyor. Kefir, probiyotik katkılı yoğurtların tüketimi veya probiyotik içerikli besin takviyelerinin alımı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok etkili olacaktır.


Haberin Galerisi İçin Tıklayın.

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP