8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Dünya'nın Endüstri Devrimiyle sınavı henüz bitmemiştir; New York'da bir tekstil fabrikasında her geçen gün ağırlaşan koşulların dayanılmaz hale gelişi sebebiyle greve çıkma kararı alan Kadınlar daha iyi çalışma koşulları, eşit işe eşit ücret talepleriyle Dünya'ya meydan okudular. Tarih 8 Mart 1857'yi gösteriyordu.

Son dönemlerde artan kadına ve çocuğa yönelik her türlü şiddetin altında da yine o toplumun yetiştirdiği kadın vardır. Unutmayalım ki, şiddet uygulan her erkeği de bir kadın doğurmuştur. Bir toplumun kadın bireyleri ne kadar sevgi ve bilgi dolu ise o kadar medeni seviyesi yukarıdadır. Bizler, toplumun aktif vatandaşları olarak, hayatlarına dokunduğumuz her kadını daha bebek iken, geliştirip güzellikler sunabiliyorsak, bir arpa boyu yol alabilmişiz demektir.

Anadolu'nun ücra köşelerinde, Kadın olmanın bastırılmışlığını yaşayan hem cinslerimiz adına, metropollerde oturan bizler ne yapabiliyoruz diye her gün sorguladığımızda kendimizi, aydınlık günlerin gelmesi kapımızdadır. Oysa ki, Bizler Han Kültürü'nden gelen, cephede Erkeğin, savaşta ise Ülke'yi Kadın'ın yönettiği bir kültürün en güzel parçasıyız. Birçok medeniyete şahitlik etmiş Anadolu topraklarının kokusunda Kadın ve Erkek eşit vardır.

Günümüz dünyasında "Çalışan Kadın" olmanın koşulları da çok iç açıcı değil maalesef ki… Bu tabloda yalnız olmamakla birlikte, gelişmişlik düzeyi yüksek toplulukların gerisindeyiz. (Her ülkede Kadın Çalışan problemi yaşanmakla birlikte, bazı ülkelerdeki rakamlar daha düşüktür.)
Sabancı Üniversitesi'nin düzenlediği Kadın Direktörler Konferansı'nda edindiğim izlenimler; Yönetim Kurulu'nda Kadın bulunan şirketleri ikiye ayırdıkları; Aileden miras gereği o koltuğu dolduranlar ve o koltuğa başarısı gereği atananlar şeklinde bir yaklaşımları var. Şüphesiz ki, ailesinde birçok erkek birey bulunmasına karşın, başarı ve iletişim mücadelesini sergileyerek Kadın Yönetim Kurulu Üyesi olmanın zorlukları yadsınamaz. Başka bir açıdan ise, ailesinin o bayrağı devredeceği tek birey olarak Kadın olmanın da zorluklarıda göz ardı edilemez. Altı çizilmek istenen nokta, başarı patikasını tırmanmış, ancak aile mirası avantajı mevcut olmayan kadınlara da erkekler kadar yer verilmesidir.

Yakın bir tarihte, geçeceğini düşündüğüm yasa gereği Kadın Yönetim Kurulu sayısını arttıracak diye ümit etmekteyim. Halka açık şirketlerin yönetim kurullarında en az bir kadın üye bulundurma zorunluluğu, birçok başarılı kadına fırsat oluşturacaktır.
Hadi soralım kendimize; kaçımız toplumsal farkındalığı arttıracak çok küçük de olsa değişime sebep olacak bir hamlede bulunup sivil toplum kuruluşlarında gönülden gönüllü çalışmalarımızı sergiledik?

Kadını geliştirip kazandığımız gün erkeğin ve çocuğun da hayatına dokunduğumuz gündür…

Birey olmanın, insan olmanın kadın olmanın tüm güzellikleri ile selam olsun…

Kadınlar Günü bir değişimin direncidir, bu sebeple tüm insanlığın kadınlar günü kutlu olsun…

Berna ÜLKÜ

Kadın gibi kadın olmanın tüm güzelliği ve sevgisiyle, kadınlar günümüz kutlu olsun.
 

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP