HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

YAŞAM -- 8 Haziran 2017

"Karne Hem Çocuğa, Hem de Velilere Veriliyor"

Magazinizmir
Okullar yaz tatiline girerken Psikolog Bahar Güneş, velilere karne konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Anne ve babaların çocukların başarısını sadece karnedeki notları üstünden değerlendirmemesi gerektiğini vurgulayan Güneş, karnenin yalnızca öğrencinin performansını yansıtmadığını, aynı zamanda aile, öğretmen ve okulun da performans raporu olduğunu söyledi.

Karnenin yalnızca bir sonuç olduğunu kaydeden Psikolog Bahar Güneş, çocuğun bazı derslerde daha düşük puanı olmasının, onun bilgi düzeyini göstermediğini, bu nedenle düşük puanların cezalandırma; yüksek puanların da ödül aracı olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Ceza, Çocuğu Motive Etmiyor

Cezalandırmanın çocuğu motive etmediğini, aksine onu daha da olumsuz etkilediğini belirten Güneş, "Çünkü cezalar kimseye neyi ve nasıl yapması gerektiğini öğretmez, sadece kötü notları olduğu için çocuğa korkmayı öğretir. Ceza ile yaklaşılır ise çocuk bir iç disiplin ve motivasyon geliştirme olanağı da bulamamış olur. Karnenin bir fırsat olarak kullanılıp, bu sürecin bir öğrenme olarak ele alınması ve neler yapılırsa daha iyiye gider buna bakılması gerekir" diye konuştu.

Yaz Tatili Dinlenme Zamanıdır

Çocukların yaz tatilinde dinlenmesi ve enerji toplaması gerektiğini vurgulayan Psikolog Bahar Güneş, şunları söyledi: "Karnesi nasıl olursa olsun, çocuk tatilde dinlenmeli, bir sonraki dönem için ailesi, “Matematik, fen dersini çalış” demek yerine okulun verdiği çalışmaları nasıl yapacağı konusunda çocukla birlikte plan yapmalıdır. Böylece çocuk da program ve plan yapabilme alışkanlığı kazanır. Öğrenciler, düşük veya başarısız ders puanları nedeniyle olumsuz sözcüklerle sıfatlandırıldığında bu durumu kendi kişilik özellikleri ile özdeşleştirirler ve bu durum özgüvenlerinin düşmesine, olumsuz bir benlik algısı geliştirmelerine yol açar. Bu olumsuz inançları nedeniyle ikinci defa denemekten veya çabalamaktan vazgeçerler. Artık amaç yeni bir şeyler öğrenmek değil “akıllı”, “zeki” vb. etiketi korumaya çalışmak veya "tembel", "akılsız" vb. etiketleri bir kez daha duymaktan kaçınmak olur. İleriki yaşlarda faturası çıkacak olan performans kaygısının temelleri de atılır. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için anne - babalar karneye yükledikleri anlamın ne olduğunu fark etmelidir"

Başarı Puanı Düşük, Öğrenciye Doğru Yaklaşım

Karnesinde zayıf notu bulunan öğrenciye en doğru yaklaşımın yollarını da anlatan Psikolog Bahar Güneş, sözlerine şöyle devam etti: "Yarıyıl ya da yıl sonu yaklaşırken, sürekli karnenin nasıl geleceğinden ve beklentinizden bahsetmeyin. Mutlaka iyi bir karne beklediğinizi vurgulayıp, çocuğunuzun korku ve kaygı duymasına neden olmayın. Karnesi hakkında çocuğunuza değerlendirme yapma olanağı tanıyın. Karnesinde zayıf not var ise bunları nasıl yükseltmeyi planladığını sorun. Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, kaba davranmadan net bir şekilde anlatın. Başarısı için arkasında olduğunuzu hissettirin ve nasıl yardımcı olacağınızı açıklayın. Sevginizi koşula bağlamayın. Çocuğunuza karnesi iyi de, kötü de olsa onu sevdiğinizi hissettirin. Böylece karneden daha önemli olduğunu hissetsin" dedi.
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN