Özellikle 0 - 3 yaş döneminin çocuğun gelişim sürecinde belirleyici olduğuna dikkat çeken Yar, çocuklarda beyin gelişiminin % 85 - 90'ının bu dönemde tamamlandığını dile getirdi.
Bilinenin ve inanılanın aksine, kilonun sağlıklı büyümede boy kadar önemli olmadığını kaydeden Dr. Neşe Yar, "Sağlıklı büyümenin en önemli göstergesi, genetik özelliklerle ilintili olarak boy değeridir. Her bebeğin ilk altı ay boyunca tek başına anne sütüyle beslenmesi, altıncı ayda uygun şekilde tamamlayıcı beslenmeye geçilmesi ve anne sütüne iki yaşına kadar devam edilmesi gerekir. Yapılan en büyük yanlış, anne sütünü uzun süre tüketmekten kaçınıp ek gıdalara erken geçmektir. İlk altı ayda, bebeğe anne sütüne ek olarak hiçbir yiyecek veya hiçbir içecek verilmemesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF tarafından önerilen 'doğal beslenme' şeklidir" diye konuştu.
Yetersiz Beslenme, Zihinsel Gelişime de Engel
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşe Yar, 0 - 3 yaş döneminde yeterli ve dengeli beslenmeyen bir çocuğun, okul yaşındaki IQ puanının, dengeli beslenen çocuğa göre daha düşük olacağını ve ömür boyu aynı kalacağını da vurguladı.
Dr. Yar sözlerine şöyle devam etti: "Altıncı aydan itibaren ek besinlerin başlanması, dokuzuncu aydan sonra da, aile sofrası için hazırlanmış, bebek için uygun besinlerin seçilmesi ve bunların bebeğin kolay alabileceği şekle dönüştürülerek bebeğe verilmesi önerilmektedir. Prebiotik – probiotiklerin yararlı etkilerinin ortaya konulmasıyla formül sütlere prebiotik eklenmeye başlanmıştır. Uygun barsak florası gelişimini destekleyerek bağışıklık sistemi ve dışkılama şekli üzerine olan olumlu etkilerinden yararlanmak hedeflenmektedir. 6'ncı aydan sonra fonksiyonel ürünler doğal şekilde ömür boyu mönüde yer almalıdır. Bir yaşından itibaren bebeğin aile sofrasına oturtulup, ailenin yemek saatlerine aktif katılması sağlanmalıdır" dedi.