HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 10 Nisan 2015

Parkinson'un İlacı Düzenli Egzersiz

Magazinizmir
Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında önemli bilgiler verdi.

Dr. Vardarlı, parkinsona karşı düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin önemine değindi.
Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı parkinson hastalığıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Parkinsonun, beyindeki dopamin miktarının azalmasından dolayı hareketlerde yavaşlama, yüzde mimik kaybı, ellerde titreme, vücutta sertlik gibi belirtilere yol açtığını kaydeden Dr. Vardarlı, parkinson hastalarının yaşam kalitesini daha iyi bir hale getirmesi için mutlaka düzenli egzersiz yapması ve doğru beslenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Vardarlı bu süreçte hasta yakınlarına büyük görev düştüğünü söyledi. İlaç tedavisi uygulanan, gerekirse cerrahi müdahale gerektiren ve kesin tedavisi henüz bulunamayan parkinson hastalığına yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak son yıllarda daha çok rastlandığına değinen Dr. Vardarlı, hastalığın genetik ve bulaşıcı olmadığını, özellikle 60 yaş üstü kişilerde çok sık görüldüğünü bildirdi.

BAKLA TÜKETİMİNE DİKKAT

Tedavide verilen ilaçların her hastada aynı etkiyi göstermediğini anlatan Dr. Vardarlı, 15 yıllık bir parkinson hastasının günlük yaşantısını hiçbir sıkıntı yaşamadan sürdürebildiği örneğini de verdi. Kullanılan ilaçların yan etkilerinden de bahseden Dr. Vardarlı, “Parkinsonda hastaya verilen ilaçlar patolojik kumar veya aşırı alışveriş bağımlılığına ya da hiperseksüel bozukluğa yol açabiliyor. Bir başka etki ise REM uyku davranış bozukluğu. Hastalar çok canlı rüyalar görebiliyor. Buna bağlı olarak uykuda kendisine ya da yanındaki kişilere zarar verebiliyor” şeklinde konuştu. Öte yandan parkinson tedavisinde bakla tüketiminin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Dr. Vardarlı, ilaç tedavisi gören parkinson hastalarının bakla tüketmesi sonucunda kalp krizi, çarpıntı, tansiyon yüksekliği veya beyin kanaması gibi durumlara maruz kalacağını vurguladı.

GUT HASTALARINDA RİSK AZALIYOR

Son bir yıldır parkinson hastalığıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Dr. Vardarlı, yapılan bilimsel araştırmalara göre gut hastalarının parkinsona yakalanma riskinin daha az olduğunu söyledi. Dr. Vardarlı bu gelişmeyle ilgili şunları kaydetti:
“Aşırı ürik asit gut hastalığına yol açar. Ancak son bir yılda yapılan bilimsel çalışmalarla yüksek ürik asit değerlerinin parkinsona karşı yüzde 25 koruyuculuğunun olduğu saptanmıştır. Bu nedenle parkinson hastalarının ürik asit değerlerinin hastalık oluşturacak derecede olmayacak şekilde üst sınıra yakın olmasını öneriyoruz. Bu hastalara uzman hekim kontrolünde et tüketimini arttırmaları konusunda uyarıda bulunuyoruz.”
Parkinsonda en önemli ve etkin unsurun egzersiz olduğunu vurgulayan Dr. Vardarlı, hastaların günde mutlaka 2- 3 kilometre yürümelerini önerdi. Dr. Vardarlı, hareketli bir yaşamın parkinson hastalarında çok sık görülen sindirim bozukluklarını da en aza indirgeyeceğinin altını çizdi. Hasta yakınlarına da büyük görev düştüğünü hatırlatan Dr. Vardarlı, hasta yakınlarının hastalıkla ilgili bilinçli ve bilgili olması gerektiğini belirtti.

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN