Kalp ve damar hastalıklarının dünyada başta gelen ölüm ve sakatlık nedeni olduğunu belirten Mengi, kalp krizi geçiren bir hastaya en kısa sürede anjio yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Sadece 1-2 dakika süren bir test olan EKG ile kalp krizini saptayıp, acil anjio ihtiyacı olan kalp krizi tipini hızlı bir şekilde belirlediklerini kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emre Mengi, "Bu noktadan sonra zamanla yarışımız başlıyor. Tıkalı kalp damarı nedeniyle ölmekte olan kalp hücrelerine bir an önce ihtiyacı olan kanı sağlamamız gerekiyor. Hasta anjio yapılabilen bir hastaneye başvurduysa çok şanslıdır. Çünkü ne kadar kalp kası kütlesini kurtarırsak bizim için kardır. Hasta anjio salonuna alınır, tıkalı damarı büyük bir aksilik olmazsa acil stentleme ya da nadir olarak acil by-pass operasyonu ile açılabilir" diye konuştu.
Erken Tanı ve Tedavi Hayat Kurtarır
Hastaneye sevk süresinin kimi zaman uzayabildiği bilgisini veren Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emre Mengi şunları söyledi: "Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeksizin, hastanedeki acil hekimi ya da kardiyoloji uzmanı tarafından uygulanan "acil pıhtı eritici" adı verilen bir protokol uygulanır. Damardan, sıvı halde olan, yüksek derecede pıhtı eritme özelliği olan bir ilaç verilir ve sonrasında sevk işlemi başlatılır. Ancak bu tedavi yöntemi son tercihimizdir ve ne şanslıyız ki; hem kamu hem de özel işletmelere ait sağlık yatırımlarıyla anjio yapılabilen merkez sayısı ülkemizde hızla artmakta ve pıhtı eritici tedavilerin uygulanma oranı giderek azalmaktadır. Erken anjioya alınan hastalarda kalp kasındaki hasar oranının azalması hasta ömrüyle direkt olarak ilişkilidir. Kısacası, kalp krizinde erken tanı, hızlı sevk ve hızlı tedavi hem hayat kurtarır hem de hayatınızın geri kalanında yaşam kalitesini artırır" dedi.